Kandidati za republikansku predsedničku nominaciju već nedeljama se izbezumljeno utrkuju u javnom izražavanju svoje ljubavi prema Izraelu. Mit Romni obećao je da će Izrael biti prva zemlja koju će posetiti nakon što postane predsednik. Rik Peri da će se direktno suprotstaviti Iranu kako bi zaštitio Izrael i sprečio da ova zemlja bude „izbrisana sa lica zemlje“. Njut Gingrič podigao je ovu trku na još viši nivo: tokom intervjua na Jewish Channel, izjavio je da su Palestinci „izmišljen narod“. Ovu svoju tvrdnju ponovio je nekoliko dana kasnije, upoređujući sebe sa Ronaldom Reganom, zbog „hrabrosti da izgovori istinu“.

Danas, isto kao i pre jednog veka, kada su Palestinu nazivali „zemljom bez naroda za narod bez zemlje“, negiranje postojanja palestinskog naroda široko je rasprostranjeno među cionistima. Forma se na samoj površini promenila – umesto Palestinaca, sada je Palestina ta koja ne postoji, a „Palestinci“ mogu sebe nazivati kako god žele – ali poenta je ostala apsolutno ista.

Prve nedelje mog studiranja na Univerzitetu u Pensilvaniji, 2003. godine, koleginica, takođe studentkinja prve godine, upitala me je odakle sam. „Iz Palestine“, odgovorio sam. Na trenutak me je pogledala, a onda odgovorila „Tako nešto ne postoji“.
Neprihvaćena činjenica jeste da Izrael/Palestina već jeste jedna zemlja. Posetilac iz svemira (ili Amerike), imao bi problema da odvoji jednu od druge. Izraelska naselja šire se duž pojasa Zapadne obale. Putevi rezervisani samo za Jevreje provlače se kroz ovu teritoriju. Izraelske cevi vuku vodu iz palestinskih izvora lociranih ispod Gaze i Zapadne obale. Rik Santorum je u stvari priznao stvarnu situaciju svojom glupom izjavom da „su svi ljudi koji žive na Zapadnoj obali Izraelci. Oni nisu Palestinci. Ne postoji Palestinac. Ovo je izraelska zemlja“. Santorumova ideja je bila da negira postojanje Palestinaca, ali je u svom laganju toliko zabrljao, da je mimo svoje volje broju od dva i po miliona Palestinaca koji žive na Zapadnoj obali dodelio izraelsko državljanstvo, prikazujući time Izrael kao državu aparthejda, koja polovini svog stanovništva oduzima osnovna ljudska prava.

Gingričove izjave o tome da su Palestinci „izmišljena nacija“ podržao je i cionistički milijarder i prijatelj Bendžamina Netanjahua, Šeldon Adelson. Adelson, vlasnik brojnih kazina i hotela, 26. decembra prošle godina izjavio je sledeće: „Čitajte istoriju onih koji sebe nazivaju Palestincima, i čućete zašto je Gingrič nedavno izjavio da su Palestinci izmišljen narod“. Pa ipak, možda je za to postojao i jedan drugi razlog: ranije tog meseca, Adelson je donirao sumu od 5 miliona dolara Gingričovoj predsedničkoj kampanji.

 
Ahmed Moor, LRB blog, 18.01.2012.

Prevela Bojana Obradović

Peščanik.net, 28.01.2012.