Sudija Vrhovnog suda

Obamin daleki rođak, Gabriel Duval, bio je član Predstavničkog doma iz drugog okruga u Merilendu. Imenovan je za sudiju Vrhovnog suda 1811, i na tom položaju je ostao da 1834. Takođe je bio prijatelj Tomasa Džefersona i vlasnik 37 robova.

 


Farmeri

Luiza Eliza Straup Danam i Džejkob Meki Danam su čukun-čukun-čukun-baba i deda Baraka Obame. Džejkob Danam je bio farmer iz Tiptona u Indijani, kasnije je otvorio restorane i poslastičarnicu na teritoriji Oklahome. Umro je 1807. godine.

 Deda i baba

Stenli i Medlin Danam poziraju sa Obaminom majkom En na fotografiji koja je verovatno snimljena pedesetih. Obamini baba i deda po majci rođeni su u Kanzasu i živeli su u četiri države pre nego što su se trajno nastanili na Havajima.

 Majka

Iako je ovu sliku u školskom godišnjaku potpisala sa „Stenli“ (puno ime joj je bilo Stenli En), Obaminu majku su svi zvali En. Nakon srednje škole Mercer Island u Vašingtonu, upisala se na Univerzitet na Havajima, gde je upoznala Baraka Obamu starijeg.

 


Otac

Barak Obama stariji rođen je u Keniji i došao je na Univerzitet na Havajima na studije ekonomije. Ova fotografija stoji na zidu kuće njegove maćehe u Kogoelu, u Keniji.

 


Roditelji

Barak stariji i En Danam venčali su se u februaru 1961 a Barak je rođen šest meseci kasnije. Brak nije dugo trajao. Završio se razvodom početkom 1964. godine.

 


Mladi Obama

Do svoje šeste godine Barak je živeo na Havajima. Negova majka se preudala 1967. i porodica se odselila u Indoneziju.

 


Ponovni susret

Nakon razvoda, Barak mlađi je samo jedanput video oca, na Havajima, 1972. godine kada je i snimljena ova fotografija. Stariji Barak se potom vratio u Keniju, gde je radio za američku naftnu kompaniju i za kenijsku vladu. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1982, u 46. godini.

 


Polusestra

Na ovoj fotografiji snimljenoj na Havajima ranih sedamdesetih, Maja Soetoro, ćerka Barakove majke i njenog drugog muža Lola Soetora, sedi pored mladog Baraka,majke En i dede Stenlija Danama. En se vratila na Havaje da upiše postdiplomske studije 1974. i ostala do 1977, kad se vratila u Indoneziju.

 


Porodične veze

Kada se En vratila u Indoneziju, mladi Barak je ostao na Havajima gde je živeo sa dedom i babom po majci. Upisao se na Univerzitet Kolumbija u Njujorku, gde je i snimljena ova fotografija iz 1980. godine.

 


Šira familija

Sa očeve strane, Obama ima mnogo rođaka. Nekoliko puta je posetio svoju babu, Saru Obamu (prvi red, druga s desna). Takođe ima četiri polubrata s očeve strane.

 


Kenija

Sara Obama, koja ima 86 godina, i dalje živi u Kogelu. Na ovoj fotografiji iz 1995. ona i Obama poziraju ispred njene kuće.

 


Mišel

Barak je upoznao svoju buduću ženu kasnih osamdesetih, kada su oboje radili za prestižnu čikašku advokatsku firmu Sidley & Austin. Venčali su se 1992. Ubrzo nakon toga proveli su Božić na Havajima, gde je i snimljena ova fotografija.

 


Sledeća generacija

Barak i Mišel imaju dvoje dece, Maliju, koja ima deset godina, i Sašu, kojoj je sedam.

 
TIME br. 172, 01.09.2008.

Peščanik.net, 13.11.2008.