Španska vlada namerava da zabrani snimanje i postavljanje na internet „reakcija“ policije tokom demonstracija. Ovaj pokušaj ne treba da nas iznenadi, jer je još u aprilu ove godine španski ministar unutrašnjih poslova Horhe Fernandez Dijaz predlagao donošenje uredbe kojom bi se zabranio „pasivni otpor“. Mnoge Špance ovi predlozi, što se može pročitati na velikom broju internet foruma, podsećaju na period Frankove diktature.

Od 15. maja 2011, dana kada su protesti protiv programa štednje okupirali trgove u Madridu, sklonost Španaca ka protestima značajno je porasla: na ulicama se gotovo svake nedelje okupljaju Indignadosi. To je često praćeno žestokim sukobima sa policijom, koje učesnici snimaju mobilnim telefonima ili video kamerama i postavljaju na internet. Već se dešavalo da sa interneta budu skinuti snimci policajaca koji brutalno zloupotrebljavaju silu, ali ovaj pokušaj uvođenja novog oblika cenzure predviđa zabranu snimanja takvih materijala.

Nacrt izmena zakona o bezbednosti stanovništva predviđa zabranu snimanja policajaca u vršenju dužnosti. Onaj ko se ne bi pridržavao tog zakona bio bi kažnjen. Ovo je nedavno na sastanku policijskog sindikata u Madridu najavio generalni direktor španske policije Ignasio Kosido. Već kruže glasine da se nakon zabrane snimanja planira i zabrana pokrivanja lica i nošenja bilo kakvih maski koje otežavaju identifikaciju.

Međutim, većina pravnika u Španiji izjasnila se protiv ovih predloga izmene zakona. Stručnjak za ustavno pravo Havijer Perez Rojo rekao je za dnevnik El Pais „da su najavljene izmene zakona suprotne ustavu i slobodi informisanja. Ovakve mere bi bile opravdane samo ako bi bio ugrožen život policajaca ili ako je u pitanju borba protiv terorizma i organizovanog kriminala, što ovde nije slučaj“. Za Mariju Moreto iz udruženja progresivnih državnih tužilaca, ovo je reakcija jedne vlade „koja želi da odvrati ljude od protesta protiv štednje i osiromašenja svoje zemlje“. Oboje se slažu da vlada ovim merama želi da zastraši ljude. Zabranom snimanja demonstranti bi izgubili najvažniji materijalni dokaz o tome šta se dešava tokom protesta.

Direktor policije Kosido smatra da se „u Španiji rađa „kultura nasilja“: demonstranti napadaju policiju, a ne obratno. Postoji mogućnost da nakon postavljanja snimaka na internet policajci postanu mete nasilnika. Želimo da njih i njihove porodice zaštitimo od osvete“. Međutim, do sada nije prijavljen nijedan ovakav slučaj. Policajci su uvek pod maskama, tako da ne postoji šansa da ih neko prepozna. Priča o zlim demonstrantima se može lako opovrgnuti, jer postoje brojni snimci na kojima se vidi kako policija napada mirne demonstrante, među kojima žene i starije građane.

Španski ministar unutrašnjih poslova Horhe Fernandez Dijaz je naglasio da bi se zabrana snimanja odnosila pre svega na anti-terorističke akcije. Ali šta se tačno pod tim podrazumeva, još uvek nije jasno. Predstavnik udruženja sudija za demokratiju Hoakim Boš ovu meru smatra nepotrebnom, jer je predviđena kao opšta norma, a ne kao norma za vanredne situacije.

Krajem septembra, kada su demonstranti pokušali da opkole španski parlament, policija je reagovala. Jedan deo demonstranata se sakrio u baru Alberta Kasiljasa, koji je stojeći sa raširenim rukama na vratima bara sprečio ulazak policije. Kasiljas je preko noći postao medijska zvezda: „Redovno glasam za konzervativce i podržavam policiju, ali ovoga puta je policija isprovocirala sukob. Uleteli su među demonstrante kao pretorijanska garda.“

Španski građani neće dozvoliti da ih eventualno usvajanje ovog zakona zastraši. Verovatno će samo reći: „E, sad postaje ozbiljno“.

 
Freiheitslieber, Der Freitag, 05.11.2012.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 08.11.2012.