Fond „Biljana Kovačević-Vučo“ (BKV Fond) poziva sve zainteresovane da podrže uspostavljanje Nagrade „Biljana Kovačević-Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava (2011), koja će biti dodeljena 21. maja, da pomognu u promociji nagrade na lokalnom nivou i pozovu i(ili) ohrabre prijatelje, poznanike i sve koji uživaju prava za koja su se izborili pojedinci, grupe ili institucije u njihovoj sredini u toku protekle godine, da te pojedince, grupe, ili institucije nominuju za ovu važnu nagradu.

Koncept „braniteljki i branitelja ljudskih prava“ uglavnom nailazi na slabo razumevanje i često nerazumevanje u Srbiji, čak i među ljudima koji sami „aktivno deluju u promovisanju i zaštiti ljudskih prava drugih“ – što je široka definicija koju mi koristimo. Zbog toga vas pozivamo da, ako znate nekoga ko zaslužuje da ponese Nagradu „Biljana Kovačević-Vučo“ (BKV Nagrada) zbog izuzetnih nastojanja da promoviše i zaštiti ljudska prava u svojoj sredini, nominujete tu osobu (grupu, ili instituciju), ili ohrabrite nekoga ko dobro poznaje njihov rad da to učini. Sigurni smo da postoji veliki broj ljudi koji zaslužuju priznanje i podršku za hrabrost u poslu koji obavljaju. Pomozite nam da im pomognemo tako što ćete ih predložiti da ponesu BKV Nagradu. Molimo vas budite pro-aktivni.

Laureatu BKV Nagrade biće dodeljena nagrada u iznosu od €5000, u svrhu dalje promocije ili zaštite ljudskih prava.

BKV Fond je posvećen podršci braniteljkama i braniteljima ljudskih prava na lokalnom nivou – pet kandidata za BKV Nagradu koji uđu u uži izbor, kao i dobitnica ili dobitnik BKV Nagrade, uživaće kontinuiranu podršku BKV Fonda i članova žirija za BKV Nagradu za svoje akcije i aktivnosti tokom 2011. godine.

Nominujte svoje kandidate na www.bkvfond.org/bkv-nagrada/nominacije (na srpskom, hrvatskom, ili bošnjačkom jeziku) i na www.bkvfond.org/bkv-award/nominate (na engleskom jeziku). Procedura je jednostavna – napišete predlog od do 500 reči u kome opišete značajan rad koji obavlja vaša kandidatkinja ili kandidat. Mi ćemo kandidate koji uđu u uži izbor kontaktirati, intervijuisati i napraviti kratke dokumentarne filmove o njima i njihovom radu.

Fond „Biljana Kovačević-Vučo“, 15.04.2011.

Peščanik.net, 16.04.2011.