Srbija Roršahova mrlja, Slaviša Savić

Srbija Roršahova mrlja, Slaviša Savić

2014-05-05 12:53

Poštovani,

Komisija za žalbe Saveta za štampu razmatrala je žalbu koju ste podneli na tekst „Treći metak Branke Prpe“ objavljen u „Politici“. Na žalost, članovi Komisije nisu uspeli da usaglase odluku. Obrazloženje je u prilogu.

S poštovanjem,
Gordana Novaković,1 generalni sekretar Saveta za štampu


2014-05-07 9:45

Poštovana gospođo Novaković,

Svaku rečenicu iz objavljenog teksta mogu osporiti na osnovu činjenica. Prvo da je sporni stan od 1997. godine u mom vlasništvu i da su deca bila ta koja su sudski to htela da mi oduzmu. Drugo, da smo u istom tom stanu Slavko Ćuruvija i ja živeli od 1997. godine. Treće, da sve te činjenice zna Ljilja Smajlović, jer je u naš stan dolazila kao član redakcije Evropljanina. Četvrto, da je tu istu Ljilju Smajlović Slavko Ćuruvija izbacio iz naše kuće. Peto, da sam ja žrtva takođe, koja je preživela rikošet od 17 metaka i bila povređena, ali živa i pri svesti, tako da sam se sa ubicom gledala u oči.

Na kraju, ta bedna sapunica u kojoj se žrtve vuku po blatu, nedostojna je svakog čoveka, a novinara posebno.

S poštovanjem,
Branka Prpa

P.S. Javno nereagovanje, koje sam ja izabrala, jeste način da od jedne tragedije ne pravim petparačku priču. Dokazivati očigledne stvari je istorija i praksa svih totalitarnih sistema u kojima krvnik ima samo jedan problem, a to je da nije nevin. Zato je neophodno nevinog učiniti krivim i u prećutno saučesništvo, ćutanjem, uvesti sve ostale. I kako bi to rekao Kami, kad ideja nevinosti nestane i kod samog nevinog, onda se bez problema vlada jednim očajnim svetom!


2014-05-07 17:00

Poštovana gospođo Prpa,

Žao mi je što ovi detalji nisu bili navedeni u žalbi, jer bi to možda uticalo na odluku nekih od članova Komisije. U svakom slučaju, ja ću Komisiju, uz Vašu dozvolu, upoznati sa Vašim tvrdnjama.

S poštovanjem,
Gordana Novaković


2014-05-07 17:23

Poštovana gospođo Novaković,

Ja sam istoričar i zato, ne samo što imam tvrdnje, imam i dokumente. Zato Ljilja Smajlović svesno laže. Nije moguća nikakva diskusija koja se vodi u odsustvu fakata. To je, inače, princip civilizacije racionalizma kojoj pripadamo. Moja karijera, naučna i politička (mada ne znam za svoju pripadnost bilo kojoj partiji tokom mog života), proizlazila je iz mojih ličnih znanja i uverenja. Ponavljam, Ljilja Smajlović nema nikakav kredibilitet da se na bilo koji način bavi Ćuruvijom. Nju je on, pred svoju smrt, ekskomunicirao iz svog života. Moja pristojnost nije moja slabost. Možda se te stvari povezuju, ali to je pogrešna interpretacija nečijeg karaktera.

Pozdrav,
Branka Prpa

P.S. Ćuruviju sam upoznala kada je radio veliki intervju sa mnom za Našu borbu, subotnji dodatak, oktobra 1990. Ne vidim kako sam ja kao doktor istorijskih nauka napravila karijeru na mojoj ličnoj tragediji. Ne vidim, takođe, kako sam ja eksploatisala tu činjenicu u svom životu? Mozda su to dve pretnje smrću koje sam dobila tokom 2007, ili stalna opservacija SDB-a, ili životna ugroženost kao svedoka ubistva? Kao istoričar moram da kažem da je kroz istoriju Srbija imala trenutke uspona i padova ali ovakav manir, koji se primenjuje na meni, bio je moguć samo u okupacijskim sistemima.

NUNS, 08.05.2014.

Peščanik.net, 08.05.2014.

Srodni linkovi:

Milica Jovanović – Savet za šta

NUNS – Zapisnik sa sednice Komisije za žalbe

SLAVKO ĆURUVIJA

________________

  1. Reagovanje Gordane Novaković: „Poštovani, Na Vašem sajtu 8. maja objavljena je moja prepiska sa Brankom Prpom u vezi sa razmatranjem žalbe, čiji je jedan od podnosilaca i Branka Prpa. Odmah da naglasim da je reč o zvaničnoj prepisci i da nemam nikakav problem sa tim da ona bude i objavljena. Nemam, međutim, ni običaj da prepisku sa ljudima koji se obraćaju Savetu za štampu (ma koliko službena bila), dostavljam medijima. I vrlo mi je važno da oni koji nameravaju da se žale Savetu to znaju. Uvažavam, naravno, vaše pravo da ne otkrijete izvor, ali se nadam da i vi razumete moje razloge da kažem da to ovoga puta nisam bila ja. Zbog toga vas molim da uz prepisku objavite i objašnjenje kako ste do nje došli, ili da objavite ovo moje reagovanje. Hvala na razumevanju. S poštovanjem, Gordana Novaković“.