Poštovani gospodine Tadiću,

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) suočavao se, vršeći svoju misiju, sa telefonskim i mejl pretnjama. Članovi Upravnog odbora bili su pozivani na razgovor u Resor državne bezbednosti MUP; posle konstituisanja BIA, predsednik Upravnog odbora CRCD bio je izložen provokacijama njenih doušnika. CRCD deluje u gradu u kojem se vrše napadi na Rome naseljene u faveli Dudara i naselju Berbersko. Juna prošle godine u Zrenjaninu su bili napadnuti učesnici antifašističkog festivala. U knjižarama grada u kojem je CRCD smešten prodaju se pravosnažnom sudskom odlukom zabranjeni „Protokoli sionskih mudraca“ na čijim koricama kao reklama knjige stoji napis da je ona zabranjena; prodaje se „Majn Kampf“ Adolfa Hitlera sa poznatim nacističkim programom; prodaje se „Slučaj Nacionalni stroj“ Gorana Davidovića Firera sa poznatim neonacističkim programom.

Poštovani gospodine predsedniče, danas posle podne je član CRCD Aleksandar Marton bio izložen pretnjama na ulici u gradu Zrenjaninu od dvojice ljudi koji su mu u više navrata dovikivali „Ustašo, ubićemo i tebe i tvog sina“. Zrenjanin je dobio svog Dinka Gruhonjića.

Reagovali ste povodom pretnji Gruhonjiću i njegovom maloletnom detetu.

CRCD očekuje hitnu efikasnu akciju organa gonjenja države Srbije, ako je ona nešto više od skupa sinekura koje dele stranke koje su u ovom ili onom času na vlasti.

S poštovanjem,

Vladimir Ilić,

predsednik Upravnog odbora Centra za razvoj civilnog društva.

 
Danas, 05.08.2009.

Peščanik.net, 06.08.2009.