Švedska fotografkinja Elisabeth Ohlson Wallin izložila je 1998. godine svoje fotografije na kojima preispituje odnos hrišćanstva prema homoseksualnosti. Izložba je toliko puta uništavana da je umetnica, na posletku, svoje radove štampala na platnu koje ne može da se pocepa.

Više od decenije njena izložba izaziva reakcije u celom svetu.

Pre dve godine sarajevski Queer festival je sprečen. Događaj kojim je planirano da bude otvoren prekinula je grupa huligana koja je posetioce izvlačila iz taksija, uperivala im pištolje u glavu i gađala ih kamenjem.

Ove godine, u Sankt Petersburgu na Queer festivalu jedna izložba nije otvorena. Grupa građanki/a je bila zabrinuta zbog uzurpacije javnog prostora od strane „nemoralne“ umetnosti.


Šta je to tako uznemirujuće u queer umetnosti?

Izložba Queer salon u Beogradu, predstavlja aktivističku intervenciju koliko i izlagačko-umetnički poduhvat. Zašto bi jedna izložba bila aktivistička intervencija ili pak politička praksa?

Zato što su homofobija i ksenofobija u jednoj maloj evropskoj zemlji rastrzanoj traumama i ekonomskom krizom dostigle svoj vrhunac. Nezaposlenost, prezaduženost, sprega mafije, banaka i ratnih profitera, marginalizovanje radnika u kulturi i intelektualaca, čini svaku kulturalnu intervenciju političkom, a posebnu onu u kojoj benefit nije finansijske prirode a volonterski aktivizam sredstvo iskrene borbe i glasa protiv homofobije. Kulturalni aktivizam i savremena umetnost su često, posebno u zatvorenim, homofobičnim društvima, jedan od načina da se otvoreno predstavi identitet, ali i način da se iskaže revolt protiv represije.

Na Queer Salonu će radove predstaviti renomirane/i umetnice/i koje/i su proteklu deceniju bile/i aktivne/i u procesima konceptualnog promišljanja i vizuelnog osmišljavanja queer identiteta u javnom prostoru. Iako potpuno diverznih likovnih jezika, politika u umetnosti, generacija i medija u kojima stvaraju, zajednički horizont radova jeste zastupanje eksplicitnosti queer ideniteta sa akcentom na gay identitet, kao i činjenica da su učesnici i učesnice aktivno učestovale/i tokom poslednjih godina u okviru emancipacije LGBT diskursa u javnoj sferi u Srbiji i Srbije u inostranstvu.

Na ovogodišnjem Queer salonu izlažu:

Aleksandar Maćašev (Njujork/Beograd),

Biljana Cincarević (Beograd),

Draško Bogdanović (Sarajevo/Toronto),

Ivana Savić (Niš),

Jelena Jelača (Beograd),

Jelena Karleuša (Beograd),

Mirko Ilić (Njujork),

Rena Raedle & Vladan Jeremić (Beograd/Berlin).

 
Beogradski Pride Week 2010, 04.10.2010.

Peščanik.net, 03.10.2010.