Foto: Rikard Larma
Foto: Rikard Larma

Šta je vaš najveći dobitak? Da smo još uvek živi. Kako je izgledala ’92, kako ’93, kako ’94? ’92 – trčanje u podrum; ’93 – bježanje od granata; ’94 – prolazi… Koje su vaše izgubljene iluzije? Da komšija neće udariti na komšiju… Koje riječi više ne koristite? Tita mi… Kad i gdje ste bili najsrećniji? Kad pođem ovom, umjesto onom ulicom, na koju baš padne granata. Kako biste opisali savršenu sreću? Pet metara drva u mom podrumu. Gdje biste voljeli da živite? U Sarajevu 1984. Koje riječi više ne koristite? Sloboda, sreća…“

Ovo su delovi razgovora koje su tokom opsade glavnog grada BiH autori publikacije Vodič za preživljavanje (FAMA international) vodili sa Sarajlijama. Ovi isečci sarajevske stvarnosti našli su se na razglednicama iz opsade, koje su aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava delili prolaznicima 6. aprila u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, povodom 20 godina od početka opsade. Inicijativa je organizovala i postavljanje sedam bilborda u Beogradu sa imenima žrtava opsade.

Dvadeset godina nakon početka najduže opsade jednog grada u savremenoj istoriji, u Srbiji se i dalje ćuti i veoma malo zna o onome što se dešavalo u Sarajevu od 1992. do 1995. godine.

Sarajevo je od 1992. do 1995. godine bilo pod opsadom Jugoslovenske narodne armije, a kasnije Vojske Republike Srpske. Građanke i građani Sarajeva živeli su u stalnom strahu od granata, bez struje, gasa i vode.

Prema podacima sarajevskog Istraživačko-dokumentacionog centra, tokom opsade je ubijeno 11.541 ljudi. Na grad je ispaljeno 64.490 čaura, 329 dnevno. Među ubijenima su 643 deteta.

Peščanik.net, 06.04.2012.

SARAJEVO