Slash, My Circus, Maleonn & Galerie Paris-Beijing http://goo.gl/FYIkw2

Slash, My Circus, Maleonn & Galerie Paris-Beijing goo.gl/FYIkw2

Ne daj bože da ova godina traje 20 dana duže – naša Vlada bi to iskoristila da napravi još jedan, ako ne i još dva rebalansa budžeta.

Niko ozbiljan nije očekivao ovo što naša Vlada sada radi – još se onaj prethodni rebalans nije ni ohladio, a Vlada brže-bolje i pre usvajanja budžeta za iduću godinu, pravi još jedan – rebalans.

Takav skandal sa štimovanjem finansijskog računa države odavno nije viđen u istoriji modernih država.

Krajem oktobra dogodio se prvi skandal – rebalansom je budžetski deficit povećan na 225 milijardi dinara, umesto 182 milijarde dinara. Tada je naša Vlada objasnila da je porastao (deficit) „zbog pada BDP i manjih prihoda i većih rashoda od planiranih“.

Drugi skandal desio se pre neki dan kad je Vlada poslala Parlamentu zahtev (u formi zakona) za još jedan, naravno hitan, rebalans ovogodišnjeg budžeta; u pitanju je oko 19 milijardi dinara (oko 160 miliona evra) nekakvih garancija za pokriće nestašluka koje je napravilo „naše vazduhoplovno čudo na kome nam svi zavide“ – Er Srbija.

Je l’ to moguće? Dva rebalansa za samo mesec i po dana?

Rebalans budžeta obično se pravi zbog slabog/lošeg planiranja vlade.

Ali dva rebalansa, e to je već nešto mnogo ozbiljnije; to je dokaz nesposobnosti vlasti ali i priznanje vlastite neodgovornosti. Dva rebalansa za mesec i po dana ostavljaju utisak ne samo amaterizma, nego i pokušaja političkog silovanja javnih finansija.

Tako nam je naša Vlada za kraj ove godine priredila neobičnu zabavu – ispadanje kostura iz ormana koje je (naša Vlada) u proteklih 11 i po meseci marljivo trpala u njih, verujući da će sakriti svoje nepodopštine u upravljanju državom i javnim finansijama.

U međuvremenu se pojavio i Međunarodni monetarni fond koji traži da se prikažu svi troškovi (makar oni bili i međudržavni „strateški“), pa su tako sve populističke podvale postale transparentne. Sad su na adresu naše Vlade stigli računi za naplatu koji moraju hitno da se plate jer izvršitelji ne trpe odlaganje.

Dva rebalansa imaju i dobru stranu: oni su dokaz da se mućke ne mogu nekažnjeno skrivati pod tepih tako što se građanima i javnosti baca „strateška“ prašina u oči.

Na kraju godine sve izađe na videlo i pokaže se u državnom računu.

I umesto da izvuče pouke, naša Vlada ponovo pokušava da sakrije svoje ujdurme pa pravi neviđene presedane i nove akrobacije – šalje u Parlament papir impresivnog naslova „Predlog izmena i dopuna Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2014. godinu“.

Možda su mnoge od ovih gluposti i blamaža mogle da se izbegnu da je rebalans budžeta, kako su nalagale tadašnje okolnosti i kako je obećao naš premijer, urađen u junu. Zvanično nije urađen zbog, hm – poplava.

Pre će, čini se, biti – što se sada jasno vidi – da je naša Vlada želela pošto-poto da sakrije od građana i javnosti loše stanje države i da sebi ostavi odrešene ruke za nove mućke s javnim novcem.

Da bi se sve to zataškalo i minimizirala odgovornost, od posete Li Kećijanga napravljen je kineski cirkus.

Peščanik.net, 20.12.2014.

Srodni linkovi:

Mijat Lakićević – Daj pet rebalansa

Dejan Ilić – Dimne bombe u parlamentu