Slučaj RTS, slučaj Topčider i slučaj Leskovac do objavljivanja ovog Izveštaja nikad nisu posmatrani u istom društveno-političkom kontekstu, niti je urađena uporedna pravna analiza istih. U delu ovog Izveštaja, koji sa pravne tačke gledišta analizira predmete obuhvaćene projektom „Stop zaboravu“, zaključeno je sledeće:

Za pet od šest slučajeva karakteristično je da postoje veliki propusti državnih organa.

Razmatrani su sledeći slučajevi:

  • slučajevi vojnika Ivanovića, Kostića i Žarkovića, nastradalih u objektima V.P. Leskovac, u periodu od godinu dana, avgust 2004 – avgust 2005;
  • slučaj dvojce gardista ubijenih u vojnom objektu „Karaš“ u Topčideru, Beograd, 5.10.2005;
  • slučaj šesnaest radnika RTS ubijenih 23.4.1999;
  • slučaj vojnika Milana Matića, nastradalog 12. 10. 2005, u kasarni u Beogradu.

Advokat Dragoljub Todorović je, u slučaju vojnika Milana Matića, procenio da su istražni i drugi organi adekvatno sproveli sve potrebne procedure, te da je vojnik Matić uistinu izvršio samoubistvo.

Razlozi  za više puta ponovljene propuste državnih organa moraju se tražiti i u društveno-političkom kontekstu u kome su se posmatrani slučajevi desili. Njega, između ostalog, karakteriše odsustvo jakih i nezavisnih institucija pravosuđa i demokratske kontrole nad oružanim snagama i obaveštajnim službama. Većina sudija, tužilaca, patologa, obdukcionista, istražnih sudija, starešina i drugih, koji imaju direktne veze sa ovim duboko kontroverznim slučajevima, ili su još uvek na svojim radnim mestima koje su imali u trenucima nesreća, ili su napredovali.

Postoji mnogo indicija koje ukazuju da su untrašnji i spoljno-politički ciljevi aktuelne vlasti, kao i vlade Vojislava Koštunice, odneli prevagu nad opšte društvenim interesom da se sve okolnosti ovih slučajeva u potpunosti razreše. O ovome se opširnije govori u delu Izveštaja koji se bavi društveno političkim kontekstom u kome su se spomenuti slučajevi dešavali i u kome se oni, očito je, vrlo sporo i traljavo rasvetljavaju.

Na osnovu svega iznesenog u ovom Izveštaju, smatramo da je opravdano oceniti da se Srbija ni posle deset godina nije otarasila Miloševićeve metodologije vladanja, koja zarad ostanka na vlasti, realizacije svojih ciljeva ili zaštite svojih interesa, nije prezala od ubistava svojih građana ili od razaranja samih temelja države – razdvojenosti pojedinih grana vlasti.

Vojnici u Topčideru i Leskovcu možda nisu direktno žrtvovani u političko-propagandne svrhe, kao što je to vrlo verovatno slučaj sa radnicima RTS, ali način na koji se vode ovi slučajevi govori i da su postpetooktobarske vlasti, ili bar njeni nekontrolisani i neformalni delovi koji još uvek kontrolišu vlast, takođe spremni da diskredituju druge, da drastično krše procedure da bi sakrile svoju odgovornost za eventulane propuste, pa sve dotle da, možda, eliminšu svedoke svojih kriminalnih radnji.

Što ovi slučajevi duže ostanu nerešeni i nedorečeni, to će biti sve više opravdanja tvrditi da sadašnja nominalna vlast takve metode ni dan danas ne može da spreči, ili ih legitimiše svojom nezainteresovanošću da analizirane slučajeve razreši u cilju relizacije svojih političkih nauma. Umesto sadašnje letargije i opstrukcija, neophodno je učiniti sve da se kazne svi vinovnici i time, osim pravde za žrtve i porodice, ovakve tragedije u budućnosti preduprede. Ako se ovo uskoro ne dogodi, onda ni uveravanja da država „čini sve da locira i uhapsi Ratka Mladića“ ne znače mnogo.

Mediji i organizacije civilnog društva mogu i moraju imati veću ulogu u rasvetljavanju ovih slučajeva.

Zapadna međunarodna zajednica podrškom trendu političke, a time u pojedinim slučajevima verovatno i krivične, amanestije svih iz sadašnjih redova SNS i SPS koji su imali istaknute uloge u društvu i državi pogotovu u vreme bombardovanja RTS, svesno ili ne, otežava njihovo rasvetljavanje.

Autori ovog Izveštaja nisu imali nameru da bilo koga pojedinačno unapred optuže, ali jesu imali nameru da što preciznije opišu kontekst u kome su se analizirani slučajevi desili, kao i onaj u kome se rasvetljavaju, upravo u nadi da to može doprineti njihovom jasnom sudskom, a na osnovu njega organizacionom i političkom, epilogu. To je, nesumnjivo, u interesu žrtava i njihovih porodica, ali i države Srbije i našeg društva u celini.

Unapred se izvinjavamo svim licima koje smo, eventulano a zasigurno ne namerno, greškom  u ovom Izveštaju naveli kao učesnike sudskih i drugih istražnih radnji ili lanca komandovanja  u analiziranim slučajevima. Veliku većinu podataka iznesenih u ovom izveštaju smo već objavljivali u javnosti i do sada nikad nismo bili demantovani.

Autori ovog Izveštaja se posebno zahvaljuju svim porodicama, rođacima i prijateljima nastradalih vojnika i civila, okupljnim u neformalno udruženje Roditelji u crnom (RUC), koji su im nesebično pomogli u pisanju ovog Izveštaja i koji su im dali saglasnost da ga objave.

Iskreno se nadamo da će Izveštaj pobuditi vaše interesovanje, te da će vam korisiti u vašem budućem radu.

Preuzmite Izveštaj (PDF, 440K)

Centar za Evroatlantske studije, 28.06.2009.

Peščanik.net, 28.06.2009.