Gospodine Cerovski, primetio sam da ste citirali samo mali fragment slavne izjave Lady Thatcher, koja izvorno glasi – There is no such thing as society. There are individual men and women, and there are families. And no government can do anything except through people, and people must look to themselves first. It’s our duty to look after ourselves and then, also to look after our neighbour. People have got the entitlements too much in mind, without the obligations, because there is no such thing as an entitlement unless someone has first met an obligation – i da ste u svom tekstu pokušali da poentirate na osnovu tog fragmenta.

Ovo samo i ne bi predstavljalo problem da ste ponudili nekakav čvrst argument o postojanju društva u realnosti, tj. da ste nečim potkrepili hipotezu da društvo nije „samo pojam“.

Koliko sam razumeo, Vi kao argument za postojanje društva nudite samo postojanje sociološke nauke i podrazumevate da je to dovoljan dokaz za postojanje materije kojom se ta nauka bavi. Ovo bi moglo da se uvaži kao argument u slučaju npr. veš-mašina, pa bi postojanje servisera za veš-mašine moglo da ukaže na postojanje istih, ali veš-mašine ispoljavaju neke karakteristike realnih „pojmova“ koje čine da su dokazi za njihovo postojanje izlišni – npr. ako udarite veš-mašinu neće vam biti potreban serviser da ustanovite njeno postojanje, naročito ako udarite dovoljno snažno.

Ovo ne važi za društvo, jer kada udarite „društvo“, to će biti neki konkretan pojedinac (i posredno njegovi bližnji koje pominje Lady Thatcher).

Da biste potvrdili validnost hipoteze da društvo postoji, te da je sociologija nauka o nečemu što postoji, morali biste da priložite nekakva predviđanja neke sociološke teorije koja do sada nisu zapažena i koja će se potvrditi u praksi, makar ona bila i banalna, kao npr. rezultat narednih izbora s dovoljno visokom i unapred utvrđenom preciznošću u skladu s istom teorijom.

Samo postojanje sociološke teorije i prakse nije dovoljno, jer i hiromantija je teorija i praksa, ali ne moramo da prihvatimo da raspored brazdi na dlanovima stoji u korelaciji sa „sudbinom“. Istorija je puna odbačenih „nauka”…

Čak ni postojanje samih sociologa nije dokaz da društvo postoji, dok za to da postoje pojedinci koji se sociologijom bave dokaz nije potreban.

Peščanik.net, 01.02.2014.

Srodni linkovi:

Viktor Cerovski – Things to check pre servisa veš mašine

Viktor Cerovski – Država bez društva

RASPRAVA O NEOLIBERALIZMU