Aktivisti iz Lavova odlučili su da 26. februara govore ruski, saopštava se na sajtu 032.ua. Akcijom će pokazati solidarnost stanovnika Lavova sa žiteljima istočnih i južnih oblasti Ukrajine.

Predložili su da 26. februara govore ruski “kod kuće, na poslu, u gradskom saobraćaju, sa prijateljima”. Kako je objašnjeno, aktivisti protestuju protiv delovanja nekih ukrajinskih parlamentaraca koji “koriste svoj status za produbljivanje raskola u Ukrajini”. O zvaničnoj podršci ovoj inicijativi koja se pojavila na društvenim mrežama za sada ništa nije poznato.

U utorak, 25. februara, lavovska inteligencija je objavila pismoj Vrhovnoj Radi sa pozivom da prestane sa “jezičkim špekulacijama”. Autori pisma izrazili su uverenje da ne treba “nametati doncima i krimovcima galicki način života” ukazavši na to da su na Majdanu bili predstavnici raznih nacionalnosti koje je ujedinjavala “ljubav prema Ukrajini i mržnja prema tiraniji”. “Treba da poštujemo kulturne i jezičke potrebe stanovnika istoka i juga, kako oni ne bi osetili da ih Ukrajina ne želi” – rečeno je u pismu. Među potpisnicima pisma je i Jurij Šuhevič, sin Romana Šuheviča, vođe pokreta “benderovaca” u “Ukrajinskoj ustaničkoj vojsci” za vreme Drugog svetskog rata.

Lenta.ru, 26.02.2014.

Preveo Pavle Rak

Peščanik.net, 26.02.2014.

UKRAJINA