Grafit: Na Kosovu božur cveta ne damo te zemljo sveta

Foto: Peščanik

Kad vlast redovno u terminima za vesti prikazuje filmove iz sopstvene produkcije, prirodno je što se mnogi gledaoci ponašaju kao publika na prvim bioskopskim projekcijama – bacaju se pod sedište da ih ne pregazi voz koji ulazi u stanicu.

Znajući za takvu reakciju gledališta, tankoćutna vlast povremeno ipak izbegava preteranu upotrebu specijalnih efekata. Pa se tako predsednik države nije prikazao svojim pristalicama na Kosovu kao hologram (brinući valjda da bi se razbežali?) pa čak ni na ekranu mobilnog, već samo kao glas preko spikerfona.

Mi ostali smo imali prilike i da ga gledamo kada je nonšalantno obznanio da je on za „razgraničenje sa Kosovom“. Štaviše, da je „mnogo puta pričao o tome“ (sa kim kad pred kamerama nije?) „a to što neki zbog svoje savesti u tome vide svakojaka čuda i što imaju pokvarenu maštu, to već ne razumem“.

Naravno da je izjava odjeknula kao auto-bombe koje maltene svakodnevno „odjekuju“ u preostalim srpskim gradovima. I naravno da je izazvala lančanu reakciju koja je detonirala ministre, poslanike i zadušne analitičare koji su eksplozivno nasrnuli na goloruko građanstvo samo zato što nije uspelo da istom brzinom svari „razgraničenje“ (pa ipak to nije pretprošlonedeljna priča o „višeslojnom agenturnom delovanju“ pa da se proguta kao bensedin).

Da bi se potpomoglo gutanje gorke pilule probalo se i milom. Najavljen je novi film: „Predsednik države podnosi ostavku na sve funkcije“. Pri čemu se ne misli na sve nezvanične funkcije već samo na partijsku i državnu.

Ali i pre nego što je ovaj film emitovan (videli smo tek patetične najave tabloida) već je počeo da se prikazuje i njegov nastavak. Nešto kao „Spasavanje redova Rajana“ samo što se spasava Vudi Alenov Zelig (znate onaj filmski lik koji se pretvara u svaku osobu pored koje stane pa pored Kineza postaje Kinez, pored Nemca Nemac, Rus pored Rusa, „sorosevac“ pored Sorosa…).

U početku ovog filma mogli smo da vidimo kako ministri, poslanici i televizijski poslenici objašnjavaju čega sve neće biti (plata i penzija) i čega će biti (rata, naravno) ako se predsednik države povuče sa funkcije ili ga, daleko bilo, parlament opozove (što bi već bila „Nemoguća misija“). A u nastavku ćemo verovatno gledati i rimejk domaćeg filma iz devedesetih – telegrami i skupovi podrške.

Tja, jedan predsednik države se povukao sa tekstom: vidimo se u nekom drugom filmu. Ovaj se povlači sa: taj film nećete da gledate.

Peščanik.net, 13.08.2018.

TEMA – KOSOVO


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković

Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik.

Nadežda Milenković

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)