Povodom petnaeste godišnjice vojno-redarstvene operacije Hrvatske vojske i snaga MUP-a Oluja, Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj je obilježila stradanje civila u ovoj operaciji, uz financijsku potporu Vlade Republike Hrvatske.

Inicijativa je postavila spomen ploču uz cestu (na sjevernom izlazu iz Knina) kojom su prije točno 15 godina izbjeglice iz Knina i okolice bježale u koloni te od kojih su mnogi zauvijek napustili ovo područje.

Na spomen ploči stoji sljedeći tekst:

5.8.1995. – 5.8.2010. / O 15. obljetnici akcije HV-a Oluja, uz ovu cestu kojom su prošle tisuće izbjeglica, ploču postavljaju građani RH koji nude žrtvama svoju ispriku u nedostatku isprike odgovornih. / Ploča je postavljena uz financijsku potporu Vlade RH.

Iako nismo uspjeli dobiti dozvolu za postavljanje ove spomen ploče, vjerujemo kako ju administracija Grada Knina neće maknuti zbog njezinog velikog značaja u priznanju patnje žrtava 15 godina nakon akcije. Također, nadamo se da ni građani i građanke Knina i RH iz istog razloga neće uništiti spomen ploču.

Konačno, postavljanje ove spomen ploče ne znači etiketiranje cijele akcije i njezine namjere zločinom. Inicijativa prepoznaje napore građana RH uložene u oslobađanju teritorija RH od okupacije, ali smatramo kako je nužno u procesu demokratizacije suočiti se sa zločinima koji su počinjeni, njih priznati i za njih se ispričati. Nadalje, nužno je da institucije ulože dodatne napore u omogućavanju povratka svih izbjeglica na cijelom teritoriju RH. Izražavamo nadu da ćemo ove godine od predstavnika vlasti u RH čuti iskrene isprike žrtvama.

 
YIHR Hrvatska, 05.08.2010.

Peščanik.net, 06.08.2010.