Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

I, gde je sad sporazum? Mislim, šta bi s njim? Bilo je – Vučić i Kurti pišu istoriju, sporazumeli se, mir među Srbima i Albancima. A sad, Vučić viče – lagali su me. Hm, je l to znači da se on povlači iz sporazuma? Ili je sporazum i dalje na snazi? Zaista, šta to znači kada jedan od partnera u sporazumu kaže da ga je drugi partner lagao ili da su lagali jemci sporazuma?

Od 2013. naovamo, kada je tačno Vučić shvatio da ga „sve vreme“ lažu? On se hvali kako je najiskusniji pregovarač u dogovorima između Beograda i Prištine (što je naravno eufemizam za Srbiju i Kosovo). Sebe zove konstantom pregovora. I sada ta konstanta nariče uokolo – lagali su me. I još: sram ih bilo. Neko drugi, s više integriteta, rekao bi – stidim se što sam dozvolio da me prevare, a već 10 godina pregovaram.

Reći sad da i Vučić (konstantno) laže u stvari nije argument. Možete biti lažov a da vas ipak prevare. Ali, kako verovati lažovu kada kaže da su ga slagali? Cinični čitalac rekao bi da su svi oni – goli lažovi. Ali, možda bi i tog našeg cinika zanimalo da zna šta je ko tačno slagao. Da li su lagali kada su sastavljali sporazum? Ili kada su ga prihvatili? Ili kada su nam rekli da su ga prihvatili?

Recimo, izađu sutra Borell Lajčak Escobar Hill i Stano i kažu – sve smo izmislili, malo smo vukli Vučića za nos (ovo je utemeljena spekulacija, izvod iz Vučićevog: sve vreme su me lagali). Na šta bi to moglo da se odnosi? Kako sad Vučić hoće da nam predstavi stvari, ispada da je on jedini bio iskren i ozbiljan u vezi sa sporazumom, dok su mu se svi ostali smejali iza leđa. Ako je tako, on bi, pošto je ispao klovn, morao biti diskvalifikovan kao pregovarač.

Međutim, Borell Lajčak Escobar Hill i Stano sve vreme ponavljaju šta stoji u sporazumu (i aneksu, ako je to nekome važno) i opominju da su ga Vučić i Kurti prihvatili te da to obavezuje i Srbiju i Kosovo. Dok, s druge strane, Vučić sve vreme tvrdi da sporazum nije prihvatio, barem ne sve njegove tačke. Pa onda ispada da Borell Lajčak Escobar Hill i Stano lažu da je Vučić sporazum prihvatio. Ili je Vučić lagao kada ga je prihvatio.

Možemo ovako u nedogled. Jedna od mogućnosti je i da Vučić nijednog trenutka nije ništa prihvatio, a da sad optužuje druge da lažu kako bi naposletku sporazum i odbacio. Čitalac ima dovoljno iskustva, neka sam zaključi šta je na stvari. Biće pak zanimljivo videti šta će zaključiti domaća opozicija. Kada Vučić kaže da su ga lagali, hoće li rodoljubi iz opozicije da stanu solidarno uz njega i podrže ga?

Zaista, kada sporazuma jednom više ne bude, hoće li (nacionalno svesna) opozicija čestitati Vučiću na tobože dobro odigranoj partiji šaha i izviniti mu se za optužbe da je sporazum prihvatio? Šta ostaje opoziciji, o čemu će govoriti kada se završi farsa oko sporazuma? Možemo to reći i ovako – šta ima da kaže opozicija na hapšenje Srbina sa severa Kosova?

Srbin je bivši policajac, iz kosovske policije izašao je na poziv Srpske liste i Vučića. Uprkos pozivu Srpske lista i Vučića na bojkot novih lokalnih izbora, žena tog bivšeg policajca prihvatila je da se kandiduje za odbornicu na listi Partije kosovskih Srba (PKS). Srbina nije uhapsila kosovska policija, utamničili su ga srpski policajci. On je sad u zatvoru u Beogradu, a ne u Prištini. Dan posle hapšenja, PKS se povlači sa lokalnih izbora na severu Kosova.

Pitanja za opoziciju: da li je manje strašno kada Srbina s Kosova uhapsi srpska policija nego kada ga uhapsi kosovska? Da li je manje strašno kada Srbe s Kosova pritiska Beograd nego kada ih pritiska Priština? Konačno, ako smo „mi“ protiv sporazuma ili protiv novih lokalnih izbora na severu Kosova, a neki Srbi s Kosova ipak misle da na te izbore treba izaći ili da je krajnje vreme da se neki sporazum napravi, da li nam je u redu da te Srbe progoni i hapsi srpska policija?

Ko sumnja da je reč o pritisku, neka samo pogleda Vučićeve argumente protiv izbora u nedelju. Ovako on: nijedan Srbin se nije kandidovao niti će izaći na te izbore. Kako je postignuto to apsolutno jedinstvo, jednom će nam možda ispričati uhapšeni Srbin. A možda ćemo čuti i šta opozicija misli o tako iskovanom jedinstvu. Dok čekamo, vratimo se na sporazum. Možda bi Borell Lajčak Escobar Hill i Stano trebalo da nam odgovore na pitanje s početka: kako stoji sporazum? Kada Vučić kaže da ima posla s lažovima i da neke tačke iz sporazuma nikada nije prihvatio – da li sporazum još postoji? Ako postoji, gde da ga tražimo?

Peščanik.net, 21.04.2023.

KOSOVO

The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola. Novi prilozi za drugačiji kurikulum: SF, horror, fantastika“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)