Građani Švajcarske na referendumu podržali predlog zabrane izgradnje minareta na teritoriji te zemlje. 57% građana glasalo je za zabranu izgradnje minareta u Švajcarskoj.

Predlagač referendumskog pitanja bila je desničarska Švajcarska narodna partija koja je u kampanji tvrdila da bi izgradnja minareta u Švajcarskoj simbolično promovisala militantni islam.

Vlada Švajcarske bila je protiv zabrane izgradnje minareta i u zvaničnom saopštenju navela da bi takva zabrana pokvarila sliku Švajcarske u svetu, posebno u muslimanskim zemljama.

Posle objave rezultata referenduma, vlada je prihvatila odluku građana i zabranila izgradnju novih minareta na teritoriji Švajcarske.

U Švajcarskoj živi oko 400.000 muslimana, a posle hrišćanstva, islamska vera je najzastupljenija među stanovništvom.

Amnesty International je saopštio da je rezultat referenduma ugrozio pravo na slobodu veroispovesti i da će verovatno biti poništen pred Vrhovnim sudom Švajcarske ili Evropskim sudom za ljudska prava.

Tamir Hadjipolu, predstavnik ciriške asocijacije islamskih organizacija u Švajcarskoj kaže da će ova odluka prouzrokovati velike probleme, da islamofobija u zemlji vrtoglavo raste i da su tokom kampanje postojeći minareti, njih četiri u celoj zemlji, bili više puta napadani, što se nije dogodilo u prethodnih 40 godina u Švajcarskoj.

 
BBC News, 30.11.2009.

Peščanik.net, 30.11.2009.