Julian Assange

Julian Assange, foto: Dan Kitwood/Getty Images

Osnivaču WikiLeaksa, Džulijanu Asanžu, odobrena je kaucija u Londonu, uz novčano jemstvo od 240.000 funti.

On će ostati u pritvoru dok se raspravlja o žalbi na odluku o kauciji, koju su uložili švedski tužioci.

Njegov advokat, Mark Stivens, kaže da se suđenje pretvara u „montirani proces“.

G. Asanž se bori protiv ekstradicije u Švedsku, gde ga dve žene terete za seksualno napastvovanje. On je demantovao te optužbe, tvrdeći da su politički motivisane.

Velika grupa demonstranata, novinara i javnih ličnosti okupila se ispred Osnovnog suda u Vestminsteru pre održavanja ročišta o kauciji.

Odobrena mu je kaucija pod uslovom da odmah položi jemstvo od 200.000 funti, a kasnije još 40.000 u dve uplate od po 20.000 funti.

Takođe će morati da preda pasoš, da se ne udaljava od prebivališta u Safolku, da nosi narukvicu za elektronsko praćenje i da se svake večeri javlja u policijsku stanicu.

G. Stivens kaže da će sud odlučiti o žalbi u narednih 48 sati.

Obraćajući se okupljenim novinarima ispred suda, rekao je: „Šveđani ne poštuju odluku sudije. Žele da g. Asanža uvale u što veću nevolju, u veće troškove i komplikacije. Očigledno je da ne žale novac, samo da g. Asanža zadrže u zatvoru.“

Zdrav razum

U prvom pojavljivanju pred sudom prošle nedelje, g. Asanžu je odbijena kaucija, sa obrazloženjem da bi mogao da pobegne – uprkos jemstvu koje su ponudile neke javne ličnosti, uključujući i reditelja Kena Louča.

G. Asanž se tereti za nezaštićeni seksualni odnos sa jednom ženom, identifikovanom kao „gospođica A“, koja je insistirala da stavi prezervativ.

Takođe je optužen za nezaštićeni seksualni odnos sa drugom ženom, gospođicom W, dok je ona spavala.

G. Asanž tvrdi da su optužbe politički motivisane i da za cilj imaju njegovu diskreditaciju.

Nakon odluke o kauciji, pisac Tarik Ali je rekao: „Drago mi je da je pušten. Mislim da će sada isto biti i sa ekstradicijom. Njegov advokat je to i rekao – ovo nije silovanje po engleskom zakonu i nema apsolutno nikakvog razloga da on bude isporučen Švedskoj. Oduševljeni smo što je pušten i nije ni trebalo da ga pritvaraju.“

Novinarka Ivon Rajli je rekla: „Ovo je pobeda zdravog razuma. Da mu je kaucija odbijena, to bi značilo da je sud postao politička arena.“

Sledeće ročište je zakazano za 11. januar.

U utorak pre podne, u intervjuu na australijskoj televiziji Channel 7, Kristina Asanž je rekla da je razgovarala sa svojim sinom u zatvoru.

„Rekla sam mu kako ljudi širom sveta, u raznim zemljama, nose transparente i traže da ga puste, traže pravdu, i to ga je mnogo ohrabrilo“, kaže ona.

„Kao majka, tražim da se svet zauzme za mog hrabrog sina.“

Nema pristupa

Gđa Asanž je pročitala i poruku koju je zapisala dok je razgovarala sa svojim sinom, pritvorenim u Vandsvortu. U toj poruci, on brani postupke WikiLeaksa, i dodaje; „Moja ubeđenja su nepokolebljiva“.

G. Stivens kaže da Asanžu u zatvoru nije prosleđivana pošta – čak ni pravni dopisi.

„On nema pristup elektronskoj opremi, nema pristup spoljnom svetu, nema pristup medijima“, kaže on.

Ovaj advokat kaže da je njegov klijent samo dobio jednu pisanu poruku u kojoj se kaže da je primerak časopisa Time, koji mu je poslat, uništen jer je na naslovnoj strani bila njegova fotografija.

Poslednjih nedelja, WikiLeaks objavljuje niz američkih diplomatskih depeša, u kojima se otkrivaju tajne informacije na temu terorizma i međunarodnih odnosa.

Poslednji dokumenti, koje je objavio Guardian, otkrivaju zabrinutost Amerikanaca zbog nedovoljno odlučne borbe Britanije protiv domaćih ekstremista nakon bombaških napada 7. jula.

U drugoj depeši se tvrdi da je britanska policija pomogla da se rasvetli slučaj protiv roditelja Madlen Maken, nakon njenog nestanka.

BBC News, 14.12.2010.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 15.12.2010.

NOVE TEHNOLOGIJE
SLOBODA MEDIJA