Pripadnici Vojske Jugoslavije su, prema dosad prikupljenim podacima, učestvovali u prebacivanju posmrtnih ostataka iz primarne grobnice u okolini Drenice maja ili početkom juna 1999. godine u masovnu grobnicu nedaleko od Raške, saznaje Danas. Inače, Srpsko tužilaštvo za ratne zločine predložilo je juče istražnom sudiji da ispita informacije o postojanju masovne grobnice nedaleko od Raške.

Prema nezvaničnim podacima, otkopavanje potencijalne grobnice trebalo bi da počne za nekoliko meseci. Tek nakon iskopavanja i identifikacije žrtava, može se, kako navodi naš sagovornik, tragati za počiniocima tih zločina. Pretpostavlja se da su prethodno u primarnoj grobnici kod Drenice zakopavana tela žrtava sa cele teritorije Kosova i Metohije.

Kako nezvanično saznajemo, ključni svedoci u otkrivanju lokacije grobnice nedaleko od Raške jesu građani koji su se sami javili Euleksu krajem 2009. i početkom ove godine. Prema tim informacijama, oni su izjavili da su videli kamione sa leševima i zemljom.

Kako nam je objašnjeno, pošto su leševi zakopani u starom kamenolomu, bilo je neophodno da se donese i zemlja kako bi se pokopali posmrtni ostaci, a zatim to područje izravnjalo i zabetoniralo. Nakon upoređivanja izjava svedoka iz Srbije i sa Kosova, može se sa velikim stepenom verovatnoće, dodaje naš sagovornik, pretpostaviti da je pronađena masovna grobnica. Pretpostavlja se da je u tu grobnicu preneto oko 250 tela žrtava sa KiM.

Novootkrivena grobnica u Raškoj nalazi se na mestu na kome je podignuta zgrada preduzeća „Kosmet put” i to upravo 1999. godine, odnosno neposredno pošto su tela ubijenih Albanaca tu zakopana. Zgrada preduzeća nalazi se na oko 12 kilometara od Raške prema Leposaviću i oko kilometar od kontrolnog punkta MUP-a Srbije. Pretpostavlja se da se grobnica nalazi delimično ispod izgrađene zgrade „Kosmaj puta”, a delimično ispod dvorišta koje je betonirano

Inače, pre nekoliko godina Tužilaštvo je tragalo za tom grobnicom, na osnovu izjava svedoka, počela su i iskopavanja, ali ništa nije tada pronađeno. Tada se kopalo na mestu koje je dijametralno suprotno od ove nove lokacije, i to na udaljenosti od oko 300 metara. Mesto gde se nalazi potencijalna masovna grobnica precizno je određeno u Izveštaju Euleksa – Jedinice za ratne zločine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije predložilo je juče istražnom sudiji da izađe na lice mesta, u krug preduzeća „Kosmetput“ u mestu Rudnica kod Raške, da obavi uviđaj i da se, ukoliko se potvrdi informacija da je reč o masovnoj grobnici, sprovede ekshumacija posmrtnih ostataka i potom obdukcija i identifikacija žrtava. Istražnom sudiji je predloženo da se uviđaj obavi u prisustvu predstavnika Euleksa, Tužilaštva za ratne zločine, MUP-a Srbije, Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i Radne grupe za nestala lica iz Prištine.

I. Pejčić, Danas, 18.05.2010.

Peščanik.net, 19.05.2010.

Srodni link: B92 – U Raškoj protest zbog ekshumacije

KOSOVO