Natpis ispred skupštine Srbije
Natpis ispred skupštine Srbije

„Samo čekajte napade Albanaca“, rekao je sinoć u parlamentu Vučić. I žitelji sa severa Kosova dočekali su ih sa zvucima sirena za uzbunu već jutros. Vučić je još rekao i da „pogrom i progon Srbija neće dozvoliti“. A jutros vidimo da je kosovska policija uhapsila više „policijskih zvaničnika i građana“ u Kosovskoj Mitrovici. Iz Srbije ka Kosovu jutros su upućene pretnje: „ako se odmah ne zaustavi akcija Prištine, nema sumnje kakva će biti reakcija Srbije u toku današnjeg dana“. Ali ta pretnja poslata je pošto je akcija kosovske policije već završena i pošto se ona već oglasila saopštenjem ko je i zašto rano jutros uhapšen.

Ako je suditi prema hronologiji vesti, u 8.00 imali smo saopštenje kosovske policije o kraju, rezultatima i razlozima za akciju, a u 8.07 stigla je pretnja „reakcijom Srbije“ iz usta Marka Đurića. Đurić je, znamo, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Izveštaj te kancelarije poslužio je kao osnova za jučerašnje zasedanje skupštine i uvodni govor Vučića za raspravu o rešenjima za takozvano kosovsko pitanje. U tom izveštaju kao prva dobit od pregovora o Kosovu stoji – međunarodno priznanje i uvažavanje zabrinutosti Srba u Kosovskoj Mitrovici za bezbednost. Jutros smo gledali šta zaista znači „međunarodno priznanje i uvažavanje zabrinutosti“.

Nadalje možemo samo da spekulišemo, podstaknuti neobičnim koincidencijama i bespotrebnim spektaklom s obe strane granice. Budući da je hapsila sopstvene službenike, osobe dakle na svom platnom spisku, kosovska policija mogla je da ih liši slobode sa mnogo manje razmetanja i buke. Kao da je ovom širokom akcijom u cik zore policija na Kosovu demonstrirala prkos Vučiću i njegovom režimu i potvrdila, još jednom, nezavisnost Kosova od Srbije. Ili je, naprotiv, izašla u susret Vučiću i upečatljivom akcijom uz primenu viška sile dodatno učvrstila njegov argument da ćemo gledati napade Albanaca, ako ne pristanemo na kompromis.

Sam Vučić je proteklih dana najavljivao, a Đurić je jutros i na to podsetio, da kosovska policija sprema hapšenja na severu svoje teritorije. Iako su i Vučić i Đurić dakle to znali, njihova pretnja reakcijom stigla je tek pošto je svoj danima najavljivani posao kosovska policija već završila. Uporedo s najavama, prilično neočekivano i mimo propisa, Vučić je sazvao i jučerašnje vanredno zasedanje parlamenta o Kosovu. Na galeriji skupštine, ne tako neočekivano, za vreme zasedanja našle su se i osobe za koje se zna da ih traži kosovska policija. Ispada tako da je u režiji Vučića, koji sve zna, parlament Srbije poslužio kao sigurna kuća za odmetnike od zakona na Kosovu.

Naravno, neko će reći da u tome nema ničega lošeg: legitimno je biti odmetnik od nelegitimnog poretka na Kosovu. A parlament Srbije je pravo mesto sa koga treba poslati jasnu poruku šta Srbija misli o legitimnosti kosovskih ustanova. Zarad argumenta, recimo da je tako, iako znamo da nije. Dakle, sve i da je tako, zašto su onda nekim odmetnicima sa Kosova vrata parlamenta u Srbiji otvorena, da se oni tu sklone, dok su drugi ostavljeni na milost i nemilost hiru nelegitimnih kosovskih institucija?

Može se ovako spekulisati do u beskraj. Na mestu spekulacija, pak, morale bi stajati činjenice. Ali, činjenica u javnosti nema i, kako se i očekivalo, ni juče ih nismo dobili u parlamentu. Umesto činjenica, jutros gledamo najave rata. Što će biti pogonsko gorivo za drugi deo predstave o Kosovu u parlamentu. Predstava počinje u 10 i 30. Do tada se rade najave i puštaju takozvani traileri. Napetost raste. A posle 10 i 30 uslediće antiklimaks. Kao i juče, uostalom.

Peščanik.net, 28.05.2019.

Srodni linkovi:

Ljubodrag Stojadinović – Topovska završnica

Ognjen Radonjić – Nepodnošljiva lakoća obmanjivanja

KOSOVO

The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola. Novi prilozi za drugačiji kurikulum: SF, horror, fantastika“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)