Nemačka vlada je ispeglala svoj izveštaj o siromaštvu i bogatstvu na nekoliko važnih mesta. Tako rečenice „da je privatna imovina u Nemačkoj veoma nejednako raspodeljena“ više nema u uvodu vladinog dokumenta, za razliku od prvobitnog nacrta koji je dostupan Zidojče cajtungu. Izveštaj, o kome tek treba da se izjasne razna udruženja, vlada bi trebalo da usvoji do kraja godine.

Prvobitni nacrt zvanične analize, koju ministarstvo rada sastavlja svake četiri godine, poslat je polovinom septembra drugim ministarstvima. Dva meseca kasnije nedostaju određene rečenice kojim službenici ministarstva rada bacaju veoma kritičko svetlo na stanje u Nemačkoj, među koje se ubrajaju i komentari o kretanju dohotka. „Iako kretanje visine dohotka u višim platnim razredima možemo oceniti kao pozitivno, to se ne može reći za niže platne razrede gde su zarade u poslednjih deset godina realno smanjene. Jaz između dohodaka raste, što ima veliki uticaj na osećaj pravde u društvu i može da ugrozi društvenu koheziju“. Umesto toga se samo navodi da je pad zarada „izraz strukturnih promena“ na tržištu rada, jer je između 2007. i 2011. otvoren veliki broj novih radnih mesta sa punim radnim vremenom u nižim platnim razredima, što je dovelo do pada nezaposlenosti.

Vlada opreznije opisuje i činjenicu da mnogi samci na poslovima sa punim radnim vremenom ne mogu da zarade dovoljno da bi pokrili osnovne životne potrebe, što prema prvom nacrtu povećava rizik od siromaštva i ugrožava socijalnu koheziju. Ova primedba se takođe ne pojavljuje u zvaničnom vladinom izveštaju, jer je suviše „kritička“. Čak se i određene činjenice iz prvobitnog nacrta više ne pojavljuju u zvaničnom izveštaju. Izbačena je rečenica „da je u 2010. četiri miliona ljudi radilo za bruto platu manju od sedam evra po satu“.

Predsednik FDP-a i ministar ekonomije Filip Resler je rekao da izveštaj „nije odgovarao stavu vlade“. Liberalima je smetala rečenica koja kaže da se povećavaju podele u društvu.

Anelie Buntenbah, član predsedništva nemačkog saveza sindikata (DGB), kaže: „Vlada razvodnjava, prikriva i ulepšava najvažnije rečenice ovog izveštaja“. Predstavnik ministarstva rada odgovara „da je bilo zahteva za promenom nekih delova izveštaja, što je u jednoj koalicionoj vladi sasvim normalna pojava“.

 
Thomas Öchsner, Süddeutsche Zeitung, 28.11.2012.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 06.12.2012.