Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) oštro osuđuje odluku Ustavnog suda Srbije o odbijanju predloga zabrane rada udruženja “Srpski narodni pokret 1389” iz Beograda  i SNP “Naši” iz Aranđelovca.

Ovakva odluka je jasan primer odnosa i stava pravosudnog sistema u Srbiji prema onima koji šire mržnju i nasilje. Umesto da sistematski rade na sprečavanju aktivnosti udruženih ekstremista i nasilnika, država i pravosuđe sistematski ne sankcionišu izgrednike i time omogućavaju i opravdavaju njihovo kontinuirano delovanje.

U obrazloženju Ustavnog suda navodi se da je zabranu moguće izreći tek kad se utvrdi da “sve prethodno preduzete mere nadležnih državnih organa nisu sprečile kontinuirano delovanje udruženja i njegovih aktivnosti usmerenih na ostvarenje Ustavom zabranjenih ciljeva”.

Ciljevi oba udruženja, objavljeni na njihovim sajtovima, su i “oslobođenje i ujedinjenje svih srpskih zemalja u jednu državu – Srbija, Crna Gora, Makedonija, Republika Srpska i Federacija BiH, bivša Republika srpska Krajina i severna Albanija”. Sve navedene “srpske zemlje” smatraju okupiranim “u ratovima devedesetih” i delom “teritorijalno Vaskrsle države” Srbije.

Inicijativa podseća da sudski procesi protiv portparola “1389” Miše Vacića za širenje diskriminacije i neovlašćeno držanje oružja traju više od tri godine. Vacić je optužen za širenje diskriminacije pribavljanjem i deljenjem propagandnog materijala i davanjem pretećih izjava u medijima povodom “Povorke ponosa” 2009. godine, kao i za neovlašćeno držanje vatrenog oružja.

Marta ove godine, pripadnik “Naših” Stefan Petrović je sa nekoliko istomišljenika upao u prostorije Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), gde su provocirali aktiviste te stranke. Petrović je prethodno osuđen zbog paljenja zastave Vojvodine, a onda pušten na slobodu do izvršenja zatvorske kazne, što je iskoristio da izazove ovaj incident.

Ovakvi i incidenti na nacionalnoj osnovi, izazivanje nereda tokom “Parade ponosa”, demoliranje imovine, veličanje ratnih zločina, napadi na ambasade i policiju, nasilno prekidanje skupova, pretnje neistomišljenicima, poruke rasne i verske mržnje, neke su od redovnih aktivnosti “Naših” i “1389”.

Zabrana i sprečavanje aktivnosti ovakvih organizacija jeste samo jedna od nužnih mera koje država i pravosuđe treba da preduzmu, a koja je ovde izostala. Odluka Ustavnog suda je signal ovim udruženjima da mogu neometano da nastave aktivnosti i pokazuje neodgovoran odnos institucija prema aktuelnoj društveno-političkoj situaciji.

Neophodno je da nadležni državni organi zauzmu jasan i odgovoran stav i spreče višegodišnje širenje nasilja, mržnje i kršenje prava građana.

 
Inicijativa mladih za ljudska prava, 15.11.2012.

Peščanik.net, 15.11.2012.