Afera sa Natanom Ešelom načinila je od sekretara vlade Cvija Hausera, (bivšeg) glasnogovornika Joaza Hendera i vojnog sekretara Johanana Lokera junake grčke tragedije. Ova trojica su sasvim sigurno znala šta ih čeka kada bračnom paru Netanjahu budu objavili „da izdaju“ njihovog mezimca, međutim oni su to ipak učinili i izvestili javnog tužioca o nedelima šefa premijerovog kabineta.

Junački podvig? Pravna i moralna dužnost je da prijave saznanje o sumnji da se u kabinetu dešava prestup i zbog čega bi to zasluživalo medalju? I kakav su izbor imali? Da nisu prijavili ovaj slučaj nasilnog ponašanja moćnog funkcionera, mogli su da budu optuženi za saučesništvo u zlostavljanju vladine službenice. Možda su se ova trojica spasla skandala, međutim oni snose svoj deo krivice za obmanjivanje javnosti od strane Netanjahua i njegovog tima čiji su bili aktivni članovi.

Ovi visoki javni službenici učestvovali su u inicijativi Benjamina Netanjahua da se uništi i poslednja šansa za mirovne pregovore u vidu rešenja stvaranjem dve države i da se za to krivica prebaci na Palestince. Za ovaj prestup su glavni krivci ministri – oni su videli dokument koji je Isak Molho, Netanjahuov mirovni pregovarač, dao Palestincima prošlog meseca na razgovorima u Amanu. Oni takođe znaju zašto se naseljenici i predstavnici Kneseta nisu uzbuđivali zbog novinskih izveštaja, prema kojima je Molho „predložio da se odreknemo 90% izraelske suverenosti na Zapadnoj obali“.

Dana 15. januara Netanjahu je saopštio na odboru za spoljnu politiku i bezbednost Kneseta, „da smo dostavili dokument od 21 tačke oko kojih postoji saglasnost“ i dodao da su se „svi ovde prisutni složili sa dokumentom“. Krajem nedelje je i do mene stigla kopija ovog dokumenta. Nema u njemu nijedne sporne reči koja bi uznemirila članove komiteta, koji predstavljaju partije od ekstremne desnice poput Habajit Hajehudi, pa do levog i umerenog Mereca (u komitetu nema arapskih predstavnika). Šta bi bilo sporno u listi koja liči na spisak za kupovinu?

Umesto da predstavi stavove izraelske vlade na temu granica i bezbednosti, kao što je Kvartet predložio, dokument Palestincima daje 21 temu za diskusiju koja uključuje granice, naselja, bezbednost, Jerusalim, vodu, arheološke lokalitete i slično. Dokument ne sadrži nikakav nagoveštaj o izraelskom stanovištu prema ovim temama i nijednu mapu.

Netanjahu i dalje čvrsto odbija da vodi pregovore na osnovu granica iz 1967. godine i dogovora o razmeni teritorija, kao što je ocenjeno u nacrtu Kvarteta i deklaraciji predsednika Obame. Prema premijerovim instrukcijama, Molho nije koristio pojam „okupirane teritorije“ tvrdeći da su Zapadna obala i Istočni Jerusalim „sporne teritorije“. On je govorio o „grupi naselja“ bez dodatnog objašnjenja zamrzavanja izgradnje i nije predložio teritorijalnu kompenzaciju za Zelenu liniju. Jedina tema u ovom dokumentu sa 21 tačkom u vezi sa kojom je Netanjahu izložio svoj stav jeste „priznanje Izraela kao jevrejske države“. Predsednik vlade dobro zna da ako bi se Palestinci složili da ova tačka bude na dnevnom redu, to bi značilo negiranje prava palestinskih izbeglica na povratak.

Na istom sastanku na kojem je govorio o „dokumentu“, Netanjahu je tvrdio da je spreman da se vrati pregovorima u svakom trenutku bez prethodnih uslova i „da su u protekle tri godine Palestinci odbijali da pregovaraju“. Dokument „21. tačka“ je novo izdanje „Barak im je dao sve, a Palestinci reaguju nasiljem“, odnosno „Šaron im je dao Gazu, a oni odgovaraju raketama“, ili „Olmert im je predložio Jerusalim a Abu Mazen je pobegao“. Evo vam, dragi sugrađani, još jednog dokaza da je problem palestinsko odbijanje da se prizna Izrael kao država jevrejskog naroda, a ne okupacija i njena beda. Zahtev za zamrzavanjem izgradnje naselja predstavlja potpuno nelegitimni „preduslov“ koji nam se nameće, dok je njihovo proširivanje jasan znak pomirenja koji činimo.

Namera je da u trenutku kada najnoviji nemiri u Jerusalimu prerastu u Treću intifadu, i kada radikalni Islamski džihad preuzme kontrolu nad Zapadnom obalom, mi uzdahnemo: „Šta da radimo, nemamo partnera za pregovore“, a zatim demonstriramo zbog visokih cena čokolade. Netanjahu im je čak dao papir sa 21 tačkom, međutim oni su opet izabrali terorizam. Gde su bila ona naša tri junaka, kada nas je njihov šef, desničarski političar koji se prerušio u promišljenog državnika, sve poveo na put zaborava?

Haaretz, 27.02.2012.

Prevela Alma Ferhat

Peščanik.net, 28.02.2012.

IZRAEL