Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Vozovi jugoslovenskih železnica iz serije 441 spajali su narode Jugoslavije od 1967. godine kada je počela njihova proizvodnja. Voz Ruskinja iz serije 771 koji je krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu nije spajao nikoga. Voz „Kosovo je Srbija“ je provokacija radi političkog profita, koja ne doprinosi normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i u kojoj nema pobednika već samo gubitnika, a to su građani. Ali to izgleda nije važno, jer slede izbori i borba za vlast.

Svi se sećamo kako je Slobodan Milošević iskoristio kosovski mit kada se 24. aprila 1987. susreo sa albanskim liderima u Domu kulture u Prištini. Ispred zgrade se okupilo oko 15 hiljada ljudi koji su skandirali „Biju nas, biju nas“. Milošević je onda izrekao čuvenu rečenicu „Niko ne sme da vas bije“. Dve godine kasnije, na proslavi 600. godišnjice Kosovske bitke na Vidovdan 28. juna 1989. postao je vođa srpskog naroda i počeo je krvavi kraj Jugoslavije.

Vučić je 30 godina kasnije iskoristio Miloševićevu retoriku i taktiku iz 80-ih godina prošlog veka radi održavanja na vlasti. To je učinio izazivanjem straha i zloupotrebom prava na slobodu kretanja ljudi. Voz je krenuo ka severnom delu Mitrovice iznutra oblepljen freskama iz kosovskih manastira, a spolja dekorisan porukom „Kosovo je Srbija“. Sećamo se kako su pod ovim sloganom 21. februara 2008. paljene ambasade po Beogradu.

Voz su čekale kosovske specijalne jedinice Rosu. Sazvan je hitan sastanak Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i konferencija za medije Vlade Republike Srbije. Doneta je odluka da voz stane u Raškoj. To je najpametnija stvar učinjena toga dana. Na konferenciji za medije predsednik Vlade je ponovio Miloševićeve argumente iz 1987. godine.

Sutradan je voz na liniji Kraljevo-Kosovska Mitrovica koji redovno saobraća od 2008. bez problema stigao u Mitrovicu. U isto vreme je održan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, posle koga je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na pitanje da li je Srbija spremna da pošalje vojsku na Kosovo rekao: „Ako budu ubijali Srbe, da“.

Arhitekta, gradonačelnik Beograda i neimar spomen-obeležja Jasenovac Bogdan Bogdanović je u pismu Centralnom komitetu Saveza komunista Srbije povodom događaja u Prištini 1987. godine napisao da je Srbija umorna ne samo od svojih vođa, već i od teških i tragičnih, nepromišljeno vođenih ratova. Niko ga nije slušao. Kosovo je još jednom poslužilo za dobijanje poena u još jednoj prljavoj predizbornoj kampanji, a građani još uvek čekaju da se voz nacionalizma modernizuje i preraste u voz institucija i demokratije.

Autor je istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Peščanik.net, 16.01.2017.