Ilustracija: Slaviša Savić
Ilustracija: Slaviša Savić

25. decembra prošle godine MUP Srbije saopštio je da je na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja, kod mesta Sopotski han, došlo do iskliznuća vagona teretnog voza koji je vozio amonijak i da je tom prilikom došlo do curenja velikih količina gasa u atmosferu. Od posledica ove nezgode dve osobe su izgubile život.

Naknadno je objavljeno da se radi o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac, koja u svom sastavu ima 20 vagon cisterni u vlasništvu kompanije Eliksir.

Već narednog dana ministar nadležan za saobraćaj Goran Vesić posetio je Pirot, pohvalio rukovodstvo grada zbog brze reakcije, za nezgodu okrivio dotrajalu infrastrukturu i poručio da će nadležne inspekcijske službe odraditi svoj deo posla.

Sutradan je u Pirotu boravila i ministarka za životnu sredinu (u drugom mandatu) Irena Vujović, koja je sa direktorom Agencije za zaštitu životne sredine prisustvovala sednici Štaba za vanredne situacije, nakon čega je održala i konferenciju za novinare. I to kakvu konferenciju.

Osim što nije odgovorila ni na jedno pitanje koje se odnosi na samu nezgodu i što je pokazala zabrinjavajuće nizak stepen poznavanja svojih zaduženja, ministarka je demonstrirala retku bahatost prema novinaru lokalnog portala Nenadu Paunoviću, čija su pitanja delovala logično i na mestu.

Zbunjena i ljuta ministarka je na njegova pitanja odgovarala pitanjima poput: „Što sam ja dužna da to znam?“, „Jel treba ja to da merim?“ ili „Otkud ja znam da li neko razmišlja o ostavci“. Saznali smo i da nadležna inspekcija ne može da pristupi lokaciji, jer je u toku istraga, ali da ćemo ubrzo imati rezultate i da će odgovornost za ovu nezgodu svakako biti utvrđena.

A onda, tajac. Ništa.

Sve do Božića 7. januara zainteresovani za situaciju u Pirotu morali su da pretražuju internet ne bi li došli do vesti koje se odnose na ovaj izuzetno ozbiljan akcident, koji je s pravom zabrinuo stanovnike čitavog Pirotskog okruga. Međutim, sve se svodilo na (uglavnom tabloidne) vesti o uzroku nezgode i njenim posledicama, opet bez zvaničnih izveštaja i punih informacija koje javnost u ovim situacijama ima pravo i po zakonu mora da dobije.

Član 74. Ustava Republike Srbije propisuje da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Dodatno je propisano da je Republika Srbija (odnosno njeni nadležni organi) naročito odgovorna za zaštitu životne sredine.

Jedno od osnovnih načela iz Zakona o zaštiti životne sredine jeste načelo informisanja i učešća javnosti, koje garantuje da u ostvarivanju prava na zdravu životnu sredinu svako ima pravo da bude obavešten o njenom stanju.

Posebni zakoni, koji se bave pojedinim segmentima životne sredine, dodatno insistiraju na blagovremenom i punom informisanju javnosti o stanju životne sredine. Ova dužnost naročito je značajna i pojačana kada su u pitanju akcidenti ove vrste.

Prema tome, nije dovoljno da se nadležni ministri pojave na televiziji i kažu da je sve u redu i da nema razloga za paniku. Nije prihvatljivo da ministarka, umesto da ponudi odgovore na konkretna pitanja zabrinutoj javnosti, ratuje sa novinarima koji ta pitanja postavljaju.

Na Božić smo saznali da su ekipe Železnica Srbije i Ministarstva saobraćaja, uz pomoć kolega iz Bugarske uspele da na prugu podignu oštećenu cisternu, a da će preostali sadržaj amonijaka iz cisterne u narednim danima biti pretočen u auto-cisterne.

I to je sve. Drugih saznanja nemamo.

Da li je transport izvršen na način koji je propisan zakonom? Da li je vagonska kompozicija imala propisanu dokumentaciju i ispunjavala bezbednosne kriterijume za transport ovakvog tereta? Da li je i ko odgovoran za samu nezgodu? Koji je uticaj izlivenog amonijaka na vazduh, tlo, vodu? Da li je obavljena obdukcija preminulih i koje su koncentracije pronađene u njihovoj krvi? Kakav je rezultat istrage i da li je tužilaštvo pokrenulo postupak protiv odgovornih?

Jedini epilog ovog događaja za sada je privođenje novinara Paunovića koji je propitivao ministarku Vujović. Zvanični razlog je to što je dronom pokušao da snimi mesto na kome je pronađena jedna od žrtava nezgode. Što reče neki duhoviti tviteraš, šta onda treba da urade sa Željkom Mitrovićem koji sa svojim izumima leti i snima po celoj Srbiji.

Ostalih informacija za sada nema. Ili državne strukture i dalje rade na rasvetljavanju ovog događaja ili je opet, po ko zna koji put u Srbiji, vuk pojeo magarca. Ovaj put u Pirotu.

 

Ilustracija: Slaviša Savić
Ilustracija: Slaviša Savić

Autor je advokat, predsednik UO Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Peščanik.net, 10.01.2023.

EKOLOGIJA