Inicijativa mladih za ljudska prava zahtjeva objašnjenje Ministarstva unutarnjih poslova RH o tome tko je, po čijem nalogu i sukladno kojim zakonskim odredbama pokrenuo ispitivanje Inicijative od strane kriminalističke policije. Izražavamo sumnju u mogućnost da se u ovom događaju krije pokušaj političkog zastrašivanja aktivista za ljudska prava.

Dana 27. kolovoza 2010. godine, pripadnici kriminalističke policije su na kućnoj adresi tražili koordinatora Inicijative mladih za ljudska prava zbog ispitivanja. Planirano ispitivanje je bilo u vezi sa spomen-pločom koju je Inicijativa postavila na području grada Knina, 5. kolovoza 2010. godine, a kojom je odala počast i pružila ispriku civilnim žrtvama vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

Inicijativa je nadležnim institucijama uputila dopis kojim zahtjeva očitovanje po ovom predmetu. Naime, Inicijativa nije obavještena o postojanju bilo kakvog postupka. Neformalno smo doznali da je jedino Komunalno redarstvo u Kninu reagiralo na prekršaj kojeg je Inicijativa počinila postavljanjem spomen-ploče bez dozvole nadležnih institucija. Inicijativa je javno priopćila još 5. kolovoza kako je spomen-ploču postavila bez odgovarajuće dozvole, budući da ju nije uspjela ishoditi.

Postavljamo pitanje kako se može dogoditi da kriminalistička policija intervenira prema Inicijativi u slučaju komunalnog prekršaja, a da Inicijativa nije službeno obavještena niti o postupku za komunalni prekršaj.

Zbog navedenog smo prisiljeni sumnjati kako je cilj ove intervencije kriminalističke policije bio političko zastrašivanje, što, ako se pokaže istinitim, najoštrije osuđujemo jer je tako nešto nedopustivo u demokratskom društvu.

Ukoliko Ministarstvo unutarnjih poslova ne ponudi zakonskim propisima podržano obrazloženje ove intervencije, pozivamo institucije, organizacije civilnog društva i međunarodnu zajednicu na nepodjeljenu osudu postupka MUP-a.

Konačno, Inicijativa poručuje da će i dalje, još hrabrije i glasnije ustrajati na zahtjevu za poštivanje ljudskih prava, implementaciji mehanizama tranzicijske pravde i da će i dalje tražiti poštovanje za sve žrtve ratnih sukoba, neovisno o njihovoj etničkoj i bilo kakvoj drugoj pripadnosti. Ovakvi pritisci i događaji samo nam pokazuju kako imamo još mnogo za raditi te kako smo na pravom putu što se tiče namjera, metoda i vrijednosti koje koristimo i zastupamo.

 
YIHR Hrvatska, 31.08.2010.

Peščanik.net, 31.08.2010.