Za dve nedelje, na vrhuncu leta, kod nas će početi zima. Ovo se neće dogoditi ni u jednoj drugoj zemlji na svetu, čak ni u Iranu. Samo je kod nas religiozna haredska manjina uspela da nametne svoju volju većini i da pretvori leto u zimu. U svim evropskim zemljama zimsko računanje vremena počinje poslednje nedelje oktobra. Ove godine je to 31. oktobar. Ovaj datum je prihvaćen u većini zemalja u svetu – od Libana i Tunisa do Kube i Meksika. Tamo razumeju važnost koordinacije sa Evropom, kod nas ne.

Do 2006. godine je u Sjedinjenim državama zimsko računanje vremena počinjalo sa poslednjom nedeljom oktobra. Međutim, 2007. godine zbog energetske krize i povećanja cene goriva, Džordž Buš je produžio period letnjeg računanja vremena. Od tada pa sve do danas u Sjedinjenim državama zimsko računanje vremena počinje prve nedelje novembra. Siromašna Amerika ne može da priušti sebi ono što bogati Izrael može.

Kao rezultat toga, ove godine će razlika u prelasku na zimsko računanje vremena biti skoro dva meseca. Kod nas će se časovnik pomeriti 12. septembra, a u Americi 7. novembra. Čak se i palestinske vlasti ponašaju racionalnije. Kod njih se časovnik pomera 15. oktobra. Mesec dana posle nas.

Važnost letnjeg računanja vremena nije samo u uštedi energije, usled boljeg korišćenja dnevnog svetla. I radni učinak je bolji kada se radi po dnevnom svetlu. Stoga se „smisao“ skraćenja perioda letnjeg računanja vremena nalazi u gubitku nekoliko desetina miliona šekela. Za dve nedelje ćemo se ujutru pripremati za posao kada je sunce već visoko na nebu, ali kada se budemo vraćali kućama mrak će već uveliko pasti.

Letnje računanje vremena je važno i u borbi protiv saobraćajnih nesreća, jer je lakše voziti po dnevnom svetlu. Ono takođe omogućava da porodice kvalitetnije provode slobodno vreme jer nakon radnog dana roditelji mogu da izađu napolje sa decom i uživaju u zajedničkim aktivnostima.

Godinama je „normalna“ većina pokušavala da produži letnje računanje vremena, ali politička moć haredskih i religioznih partija nije dopuštala. Nijedna vladajuća partija, ni Likud ni Avoda ni Kadima nije sebi smela da dopusti da im se suprotstavi i da vikne: Poludeli ste!

U Knesetu se 2005. godine vodila borba – haredi i religiozni poslanici su tražili da se letnje računanje vremena završi pre Jom Kipura i uspeli su u tome. Članovi Kneseta David Azulai iz Šasa i Zvulon Orlev iz Mavdala su čak tražili da se utvrdi da će letnje računanje vremena početi tek posle obredne večere za Pashu „jer dok se stigne do macota, deca su već zaspala“,1 ali ovu ludu zamisao nisu uspeli da ostvare.

Jedino objašnjenje koje su predstavnici religioznih partija dali za završetak letnjeg računanja vremena pre Jom Kipura jeste da se time olakšava post. Ali poznato je da post uvek traje 25 sati. Gde je tu dobitak? Ova misterija uznemirava narod u Izraelu već godinama, i jedino objašnjenje je da ono omogućava osobi koja posti i ide u sinagogu da odspava jedan sat duže. Odnosno on će osećati post jedan sat manje. Ali čemu ovi bedni trikovi? Pa zar post ne okrepljuje dušu?

U svakom slučaju dobro je znati da Jevreji u Bruklinu i Londonu nikada nisu podigli glas protiv teškoća koje im stvara Jom kipurski post, uprkos tome što tamo poste u periodu letnjeg računanja vremena. Oni to ne rade jer nisu osioni. Tamo shvataju da je ludilo nametati volju manjine većini. Samo se u Izraelu haredi i religiozni političari usuđuju da zajašu svetovnog magarca i rade šta im je volja.

I svaki uspeh izaziva nove zahteve. Stoga sada traže još jedan svetski presedan: da se u lakom metrou u Jerusalimu uvedu „čisti vagoni“, da se odvoje muškarci od žena. Ovakva misao nije pala na pamet haredima u Bruklinu i Londonu.

Letnje vreme i laki metro su u stvari politička sredstva hareda i religioznih. Time nas oni uče ko je ovde gazda.

Nehamija Štrasler, Haaretz, 27.08.2010.

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat

Peščanik.net, 29.08.2010.

IZRAEL

________________

  1. Na kraju obredne večere u vreme Pashe se jede beskvasni hleb i posle njega se ne sme ništa više staviti u usta kako bi ostao ukus obavljenog zaveta.