Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Povodom reakcije direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava na slučaj Marije i Siniše Mali

Komentarima o slučaju Marija i Siniša Mali, direktno se stavljajući na stranu gradonačelnika Beograda a unapred optužujući njegovu bivšu suprugu – direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović pokazala je da ne razume da je onaj ko ima političku moć spreman i da je zloupotrebi.

Podsećamo je da je disbalans moći osnova svake diskriminacije i kršenja ljudskih prava i upozoravamo da bi zbog nepoznavanja ovih problema Paunović možda trebalo da se bavi nekim drugim poslom.

U intervjuu datom TV N1 17. februara, a govoreći o slučaju ekspresne sudske odluke o dodeljivanju starateljstva nad decom ocu (gradonačelniku) a ne majci, Paunović je pokazala da ne razume suštinu diskriminacije, iako u ovom slučaju ima indicija da se baš o tome radi. Suprotno njenom stavu „da su i drugi gubili starateljstvo a nisu se obraćali na ovaj način niti tražili zaštitu javnosti“, jasno je da se ovde ne radi o „običnim“ građanima, već o gradonačelniku Beograda koji ima veliku javnu, političku, društvenu i ekonomsku moć, što mu daje mogućnost da je zloupotrebi i u privatnoj sferi.

Naprotiv, ona politizuje ovaj slučaj izbegavajući da o njemu govori profesionalno i ne usmeravajući ga na referentne državne organe: Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao i na Zaštitnika građana i Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti.

Dalje, njeno pitanje „Koliko je funkcionalan roditelj koji u ovoj meri svoju decu eskponira u javnosti“ – zamena je teza i zloupotreba sopstvene pozicije. Ona zna da je otac te dece već dovoljno javno eksponiran u vezi sa brojnim sumnjama i opružbama za koruptivne i nezakonite radnje, mnogo pre nego što se njegova bivša supruga obratila medijima. Činjenica da su mu deca poverena na brigu i vaspitanje potvrđuje da to nije bila osnova procene njegove roditeljske funkcionalnosti. Ili da krenemo korak dalje i zapitamo: Ko je ovde nefunkcionalan – roditelj ili država?

Na kraju ponavljamo: ako ne razume očaj nekoga ko pokušava da ostvari svoja prava, dok mu sa druge strane stoji neko sa neuporedivo više moći, postavlja se pitanje da li je Suzana Paunović prava osoba na čelu Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Autonomni ženski centar, 17.02.2017.

Peščanik.net, 18.02.2017.

Srodni linkovi:

Ana Jovanović – Uvek na ženskoj strani

Aleksandar Roknić – Gospodari i podanici

Ljubodrag Stojadinović – Bračne razmirice

FEMINIZAM