Fotografije čitateljki, Slavica Miletić

Fotografije čitateljki, Slavica Miletić

Ja, Dubravka Ugrešić, u potpunosti podržavam inicijative gđe. Željke Markić.1 Njoj su već 1991. godine obećali neke stvari; prvo obećanje dao joj je sam otac nacije, Franjo Tuđman, zatim su joj nadu ukrepljivale mnoge pozitivne inicijative koje su se ostvarivale u toku dvadeset i pet godina od postojanja nezavisne republike Hrvatske, odnosno: rehabilitacija Mile Budaka; srdačan doček i kooptiranje dugogodišnjeg emigranta Vinka Nikolića (inače autora književnog naputka “O ustaškoj književnosti”); napori ministrica i ministara za kulturu, gđe. Girardi-Jurkić, koja je naručila opće spaljivanje knjiga, pa nadasve simpatične ministrice gđe. Ljilje Vokić. Na ostvarenju visokih kulturnih ciljeva radili su brojni edukatori po školama i popovi na dvostrukom zadatku, i po školama i po crkvama; izdavači, prodavači knjiga i autori školskih kurikuluma; mediji, novine, tv, zatim slavna hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, profesori književnosti i kolege-književnici. Nakon četvrt stoljeća združenog rada ubiremo plodove; jedan takav plod je ministar kulture Hasanbegović, drugi zavidni entuzijazam gđe. Markić. Oni su tu sa zadatkom da dovrše davno započeti posao, logika je ovdje neumoljiva. Nelogično je da se moje ime pojavilo u kurikulumu, a dosada ga, gle, nije bilo! Gđa. Markić je duboko u pravu, treba dovršiti posao, hrvatsku duhovnu obnovu. U smislu pune podrške gđi. Markić i njezinim brojnim suborcima, ja se ovim putem javno isključujem iz hrvatske književnosti. Ukoliko vidim svoje ime u bilo kakvom kurikulumu i bilo kakvom popisu, osim, dakako, onome za odstrel, bit ću primorana da reagiram sudskim putem.

Jutarnji list, štampano izdanje, 02.06.2016.

Peščanik.net, 03.06.2016.

Srodni linkovi:

Novosti: Dubravka Ugrešić – intervju

Dejan Ilić – 7.000 promašenih razloga

Forum.tm – Kurikularne tisuće na hrvatskim trgovima

TEMA – RAZGOVOR O OBRAZOVANJU


________________

  1. Željka Markić, ideološka potpora novom hrvatskom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, pobornica donošenja zakona za zabranu abortusa, te aktivna predstavnica udruge “U ime obitelji”, nedavno je predočila hrvatskoj javnosti tekst “Primjedbi i prijedloga predmetnog kurikula Hrvatski jezik”, gdje se ona i njezina udruga zalažu za “reviziju lektirnih naslova, štetnih za duševno (emocionalno), duhovno i intelektualno zdravlje učenika”. Među djelima koja su po prvi put predložena, ali još nisu uvrštena u lektiru, našao se i roman Dubravke Ugrešić “Forsiranje romana-reke”, inače nagrađen NIN-ovom nagradom.
The following two tabs change content below.
Dubravka Ugrešić

Dubravka Ugrešić rođena je u Hrvatskoj. Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu, a u Institutu za teoriju književnosti pri zagrebačkom Filozofskom fakultetu bila je zaposlena dvadesetak godina. Napisala je tri knjige za decu, studiju o savremenoj ruskoj prozi, brojne članke o ruskoj književnosti, prevela je sa ruskog Borisa Pilnjaka i Danila Harmsa i uredila, između ostalog, antologiju ruske alternativne književnosti.

Objavila je knjige priča “Poza za prozu” (1978) i “Život je bajka” (1983), romane “Štefica Cvek u raljama života” (1981), “Forsiranje romana-reke” (1988), “Muzej bezuvjetne predaje” (1997), “Ministarstvo boli” (2004), “Baba Jaga je snijela jaje” (2008) i "Lisica" (2017), kao i zbirke eseja “Američki fikcionar” (1993), “Kultura laži” (1996), “Zabranjeno čitanje” (2001), “Nikog nema doma” (2005), “Napad na minibar” (2010) i “Europa u sepiji” (2013). Dela su joj prevođena na gotovo sve evropske jezike.

Predavala je na više američkih i evropskih univerziteta (pored ostalih, na univerzitetima Harvard, UCLA, Columbia, te na Slobodnom univerzitetu u Berlinu). Dobila je i više važnih književnih priznanja (Austrijsku državnu nagradu za evropsku književnost 1998; Nagradu za esej “Jean Améry” za celokupno esejističko delo 2012). Bila je finalista za Man Booker International Prize 2009, a esej “Karaoke kultura” bio je u najužem izboru za National Book Critics Circle Award for Criticism 2011. Godine 2016. dobila je Neustadt International Prize for Literature.

Živi u Amsterdamu.

Više o autorki na http://www.dubravkaugresic.com/.

Dubravka Ugrešić

Latest posts by Dubravka Ugrešić (see all)