Četvoro mladih i izuzetno zapaženih hrvatskih pisaca gostovaće od 6. do 8. novembra u Kikindi, Zrenjaninu i Beogradu. Reč je Olji Savičević Ivančević, Marku Pogačaru, Slađanu Lipovcu i Ivici Prtenjači. Svaki od njih iza sebe ima više pesničkih i/ili proznih knjiga i učestvovali su na više od stotinu književnih festivala, od Pariza do Vjencborga i od Karakasa do Viljnusa. Prevođeni su na desetinu stranih jezika i osvajali nagrade kao što su Goranovo proljeće, nagrada Večernjeg lista ili su po njihovim pričama snimani kratki filmovi.

U okviru gostovanja biće predstavljen i kultni hrvatski časopis ”Quorum”!!!

KIKINDA – četvrtak, 6. novembar, Narodna biblioteka ”Jovan Popović”, 19h

ZRENJANIN – petak 7. novembar, Narodna biblioteka ”Žarko Zrenjanin ”, 19h

BEOGRAD – subota, 8 novembar, Dom kulture ”Studentski grad”, 19h


Olja Savičević Ivančević
rođena je 16.9.1974. u Splitu. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost na zadarskom Filozofskom fakultetu; postdiplomantica je studija književnosti. Objavila je zbirke pjesama: Bit će strašno kada ja porastem (1988.), Vječna djeca (1993.), Žensko pismo (1999.), Kućna pravila (2007.), te zbirku priča Nasmijati psa (2006.). Za rukopis Nasmijati psa dobila je nagradu časopisa za književnost i kulturu Vijenac i izdavačke kuće AGM kao najbolji autor proze do trideset i pet godina. Knjiga je ove godine objavljena u Njemačkoj pod nazivomAugustschnee, a u 2009. objavit će je makedonski Blesok i srpski Samizdat B-92. Po priči Vilma Gjerek mučena strastima…, snimljen je kratki igrani film Sedam neodgovorenih poziva. Za priču Herojdobila je nagradu Ranko Marinković Večernjeg lista za najbolju kratku priču 2007.g. Prevođena na njemački, češki, slovenski, francuski, engleski, slovački, makedonski poljski, mađarski i ukrajinski jezik, uvrštavana u izbore i antologije. U dnevnim novinama Slobodna Dalmacija redovito piše književne prikaze. Živi u Splitu.


Marko Pogačar
rođen je 1984. u Splitu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je Komparativnu književnost i opću povijest. Poeziju, esejistiku i književnu kritiku objavljuje u domaćoj i regionalnoj periodici, te na Trećem programu hrvatskog radija. Objavio je dvije knjige poezije, dvostruko nagrađene Pijavice nad Santa Cruzom (AGM, 2006.) i Poslanice običnim ljudima (Algoritam, 2007). Pjesme i ciklusi pojavile su se na engleskom, poljskom, njemačkom, mađarskom, španjolskom, ukrajinskom i slovenskom jeziku. Član je programskog odbora ‘Goranovog proljeća’, urednik u dvotjedniku za kulturu Zarezi član redakcije književnog časopisa Quorum. Svira bubnjeve u post punk bendu Death Disco.


Slađan Lipovec
(1972) poeziju, prozu i eseje objavljuje u hrvatskim i inozemnim, tiskanim i elektroničkim časopisima te na Hrvatskom radiju. Objavio je knjigu stihova Posljednja topla noć (u suautorstvu s Evelinom Rudan i Denisom Peričićem, Varaždinsko književno društvo, Varaždin, 2002) te samostalne zbirke pjesama Emily Dickinson u mom gradu  (Naklada MD, Zagreb, 2003; drugo, dopunjeno, elektroničko izdanje, 2006) i Rijeke i mjesečine (HDP, 2007). Urednik je i suautor interaktivnog CD–ROM–a Teslin dan  (s Vladimirom Končarom, Agencija za školstvo RH, 2006; drugo izdanje Agencija za školstvo RH, 2007). Tekstovi su mu prevođeni na engleski, mađarski, francuski, njemački, slovenski, poljski, slovački i makedonski jezik. Uređivao poeziju u dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez, izvršni urednik časopisa za književnost Quorum, zastupljen je u zbornicima proze i antologijama hrvatske poezije.


Ivica Prtenjača
rođen je 27. siječnja 1969. u Rijeci, gdje je studirao kroatistiku na Pedagoškom fakultetu. Radio je kao čitač vodomjera, naplatničar plina, dostavljač sladoleda, skladištar, građevinski radnik, galerist, serviser vatrogasnih aparata, trgovac, knjižar, voditelj marketinga, glasnogovornik. Pojedine pjesme ili ciklusi prevedeni su mu na francuski, švedski, litavski, slovenski, mađarski, makedonski, engleski, njemački, talijanski i bugarski jezik. Sudjelovao na dvadestak europskih poetskih festivala i susreta kao pozvani hrvatski predstavnik.Uvršten u nekoliko antologija, izbora, pregleda i povijesti hrvatske književnosti. Piše poeziju, prozu, dramske tekstove, a živi i radi u Zagrebu. Objavio je sljedeće knjige: Pisanje oslobađa, (1999), Yves (2001), Nitko ne govori hrvatski (s Brankom Čegecom i Miroslavom Mićanovićem, izbor iz poezije, dvojezično hrvatsko/francusko izdanje, 2002), Uzimaj sve što te smiruje (2006), Dobro je, lijepo je (2006), Nedjeljni ručak (2007).

 
Peščanik.net, 03.11.2008.