AP_Russia_Internet_11111_480U Izvestiji je objavljen intervju Maksima Ksjonzova, zamenika glavnog rukovodioca Roskomnadzora. Pri kraju tog intervjua on izgovora par rečenica za koje mislim da je neophodno da se navedu u celosti: „Koliko sutra, i samo za nekoliko minuta, mi možemo da blokiramo rad Tvitera ili Fejsbuka u Rusiji. Ocenjujemo da za nas to i ne bi bio preveliki rizik. Ako u nekom trenutku procenimo da će posledice isključivanja društvenih mreža biti manje štetne u odnosu na štetu koju ruskom društvu nanosi nekonstruktivna pozicija rukovodilaca međunarodnih kompanija, mi ćemo učiniti ono što smo i inače po zakonu dužni da učinimo.“

Na ovu izjavu je gotovo istog trenutka reagovao naš premijer Dmitrij Medvedev. Na njegovoj fejsbuk strani se odmah pojavio komentar o tome kako bi „neki činovnici, odgovorni za razvoj pojedinih privrednih grana i resora, ponekad trebalo da uključe i mozak, a ne da daju intervjue u kojima će izdavati saopštenja o zatvaranju društvenih mreža.“

Uvaženi gospodine Medvedev. dužnost mi nalaže da vas obavestim da vaš Ksjonzov nije izdavao nikakvo saopštenje o zatvaranju društvenih mreža. On je samo rekao istinu. A ta se istina sastoji iz tri tačke, od kojih vi nijednu ne možete da osporite.

Tačka prva: već koliko sutra, država može da blokira bilo koji društvenu mrežu na internetu. I to će uraditi lično on, gospodin Ksjonzov, ali tek po nečijem naređenju. A od koga će dobiti to naređenje? Možda baš od vas, Dmitrij Aanatolijeviču? Ksjonzov i ne misli da samoinicijativno blokira društvene mreže. On zna koja su njegova prava i da tako nešto on sam ne može da učini.

Druga tačka ove istine se odnosi na to da su „posledice već procenjene“. To mogu biti Bolotni trg, trg Saharova ili nešto tome slično. Sledeći nečije misli, Ksjonzov nam zapravo prenosi da ako vlast proračuna da to i nije tako strašno, društvene mreže neće biti blokirane. Ali ako osete da će na ulice izaći deset bolotnih i dvadeset saharovih, ona će ih blokirati. Ovim Ksjonzov potvrđuje poznatu tezu gospodina Šenderoviča koji je jednom u šali rekao: jedino što naša vlast stvarno razume, to su brojevi.

A treći deo istine, u bukvalnom smislu skrivene, sastoji se u tome što Ksjonzov nigde ne pominje reč „sud“, instituciju bez koje se ništa u ovoj zemlji ne bi smelo blokirati ili zatvarati. Ali nećemo o tome. To je već i svakom konju postalo jasno.

I zato je, gospodine premijeru, vaša preteća primedba upućena na adresu vašeg potčinjenog potpuno besmislena. On je rekao samo istinu (i ništa drugo sem istine). Osim toga, naredbu o zatvaranju društvenih mreža ćete mu izdati vi lično. Jer takve stvari gospodin Putin nikada ne preuzima na sebe.

A vama će narediti da to učinite, što je, priznaćete, baš kul. Jer od svih koji danas sede u vrhu vlasti, vi ste jedini pravi ljubitelj interneta, Tvitera i Fejsbuka.

 
Matvej Ganapoljski, Radio Eho Moskve, 16.05.2014.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 21.05.2014.