Projektili će možda uslediti. Ali bombardovanje klišeima je već počelo – i dovoljno je bedno da nikome ne naudi, osim možda gospodi koja ih iznose. Stvarno, ko Keriju piše ove govore? Bilo je tu „foteljaškog izolacionizma“. Zašto foteljaškog? I koga je trebalo da pogodi bizarna opaska o američkom izolacionizmu posle Prvog svetskog rata?

Da li to Keri pokušava da predstavi Obamu kao Ruzvelta posle „zloglasnog dana“ 1941. (što je originalni ne-kliše starog Frenklina D)? Zatim smo imali našeg starog znanca „državno sponzorisani terorizam“ iz Sadamovog doba – nije ni čudo što je jedan britanski ministar pomešao Asada i pogubljenog iračkog diktatora – iz usta Erika Kantora, vođe poslaničke većine u Kongresu. A pazite sad ovo, od Kerija: „Ne treba da budemo pasivni posmatrači pokolja. Ni naša država ni naša savest ne mogu da priušte cenu ćutanja o tome“. Jeste, to je aliteracija narode (spectators/slaughter, country/conscience/cost).

I još jednom – ima li kraja ovom laprdanju? – Keri smatra da može da uporedi Asada i Hitlera. To je smehotresno. Moguće je da je preko stotinu hiljada Sirijaca poginulo u ovom užasnom ratu. Ali Hitler je pokrenuo rat u kojem je stradalo možda i 70 miliona ljudi. Da li Keri misli da je Hitler još uvek živ? Pokojni izraelski premijer Menahem Begin je tako mislio kada je u pismu Ronaldu Reganu fantazirao kako invazijom na Liban 1982. ulazi u Berlin (Arafat je bio čovek u bunkeru). Ne tako davno, sadašnji izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao nam je kako je poludeli iranski predsednik (u to vreme Mahmud Ahmedinedžad) „gori od Hitlera“. Pa hajde da još jednom ponovimo: HITLER JE MRTAV.

A pazite sad ovo. Obama ne traži da Amerika krene u rat, nego da „onesposobi i odvrati“ Asada od upotrebe hemijskog oružja. „Onesposobljavanje“ smo prvi put imali u ratu u Zalivu 1991, zatim ponovo kada je NATO gađao Miloševićeve pajtaše u Srbiji (među ciljevima su, možda se sećate, bili jedna televizijska stanica, jedan voz i jedna bolnica). Pa onda, „cena mirovanja je veća i strašnija“, od demokratskog predsednika komisije u Senatu, Roberta Menendeza. Ali da li je to tačno? Kada je Sadam upotrebio gas protiv Kurda u Halabdži, Amerika to nije smatrala „strašnom cenom“. Naprotiv, čekala je godinama da osudi taj napad, jer nam je Sadam u to vreme bio drugar.

Ali ovo traje i traje. Nensi Pelosi opet govori o onoj „crvenoj liniji“, i naravno da su „sve opcije na stolu“ – nemam pojma ko je izmislio tu pačavru od idioma – ali ni bliskoistočni moćnici se ne ustežu od muljanja po kofi s klišeima. Imali smo samog Asada koji je šesnaesti put upozorio da će u regionu eksplodirati „bure baruta“, da će se proširiti „haos i ekstremizam“. Osuda „ekstremizma“ se poslednjih godina podrazumeva, i svakako kvalifikuje Asada za američko državljanstvo.

Zatim se pojavljuje – u Bejrutu – predsednik iranske parlamentarne komisije za nacionalnu bezbednost, Aledin Borudžedi, i objavljuje da bi američki napad „zapalio čitav region“. Što, kako sam ranije pisao, ne oslobađa sirijsku vladu od odgovornosti za hemijske napade. Ali do sada smo morali da se oslanjamo na one čuvene „obaveštajne zvaničnike“ za detalje, na iste one momke i devojke koji su nas obavestili o oružju za masovno uništenje u Iraku, ali nisu primetili jasne pokazatelje koji su im bili pred nosom pre 12 godina, da 19 Arapa planiraju da zabiju avione u njujorške nebodere.

Sve to vreme nad horizontom lebdi onaj misteriozni projektil koji je Izrael ispalio nad Mediteranom u utorak, u „zajedničkoj vežbi“ sa SAD. Rusi su otkrili tu priču, naravno. Ali zašto je taj projektil ispaljen sada, baš u ovom trenutku, kada sirijski režim očekuje da dolete krstareće rakete? Ispaljen je da testira izraelsku antiraketnu odbranu, kako tvrdi Pentagon. Ali odbranu od koga? Hezbolaha? Hamasa? Sirije? Irana? Pa to dokazuje jednu stvar. Ako Obama krene, imaćemo Ruse za komentatore. Ali molim vas, samo bez frazetina.

 
The Independent, 05.09.2013.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 05.09.2013.