Supervizor za Brčko Distrikt, Rafi Gregorijan, obustavio je brčanskim poslanicima primanja, počev od januara ove godine. Bolje nisu ni zaslužili. Četiri mjeseca traje njihovo nadmudrivanje oko raspodjele plijena. Četiri mjeseca se ista imena vrte u začaranom krugu pozicija vlasnika feuda. Čas ovako, čas onako, dogovora nema. Svi su se složili sa svim i svi su protiv svega. Jedina zajednička komponenta svih nesporazuma, bar zvanično, jeste dosadašnji gradonačelnik Mirsad Đapo. Za jedne, on je slamka spasa za Brčko Distrikt, dokazani borac za Brčko i Brčake, jedini koji može da se sa svakim dogovori i stane svakome na crtu. Za druge, Đapo je simbol propasti Distrikta, mita i korupcije, nezamisliv činilac buduće brčanske vlasti. Između ta dva mišljenja stoje građani Brčko Distrikta kao taoci politike i političara.

Za to vrijeme stručnjaci odlaze iz Brčkog. Nezadovoljni platama – nekada najvećim u BiH, odlaze tamo gdje će biti dostojno plaćeno njihovo znanje. Radi se o ljudima koji nisu angažovani u strankama, a cijenjeni su u svom poslu. Prvi se na taj korak odlučuju brčanski doktori. Njihovi pacijenti na liječenje idu van Brčkog. Nedavno je objavljeno da je četiri miliona maraka plaćeno liječenje Brčaka u Tuzli, Beogradu i drugim centrima. Zar nisu te pare mogle da se ulože u brčansko zdravstvo, da se kupi oprema i dovedu stručnjaci? Evo, objavljeno je da su prestali sa radom i aparati za dijalizu, te bolesnici putuju u Šamac. Ni to nije moglo da se riješi.

Sportski klubovi tavore bez para. Čak ni izuzetni rezultati nisu dovoljni da privuku pažnju brčanskih vlastodržaca i javnosti.

Neke vanparlamentarne stranke su uputile zahtjev za vanredne izbore. Logično, nakon bezobrazluka koji pokazuju sadašnji parlamentarci. Nije logično što su zahtijev uputili putem medija, a izborna komisija još nije primila taj zahtjev. Da li je to samo još jedna medijska bomba? Ima li zahtjev uporišta u zakonu?

U opštoj besparici, za Osmi mart Brčake će uveseljavati Severina za tričavih 60 000 km. Ko u Brčkom sluša Severinu? Ne znamo. Činjenica je da bi za manje od 10 % uloženih sredstava brojni brčanski pjevači i grupe napravili bolji štimung. Imamo i nekoliko KUD-ova, od kojih gradski KUD ima horsku i tamburašku sekciju. Imamo muzičku školu, pa da se na vrijeme krenulo sa pripremama, i brčanski školarci mogli su se uključiti u program. Za ostatak para moglo se kupiti, recimo, 30 računara za škole ili oprema za nekoliko sportskih klubova, možda čamci za kajakaše.

Džaba, brčanski političari su visoko u oblacima. Brinu samo svoje privatne brige, dodatno opterećeni pritiscima iz svojih centrala van Brčkog. Brčko Distrikt, nekada najbogatiji grad u BiH i okolini i vrlo poželjan grad za život i rad, polako srlja u ambis prosjeka i potom propasti.

Zemlja zove Brčko, Distrikte, javi se!

 
Peščanik.net, 08.01.2009.