Reprezentacija BiH nije otputovala u Južnu Afriku, a nije ni hrvatska, ali zato su uspjele komšije iz Slovenije i Srbije. Dok srbijanska reprezentacija ima dosta navijača u Brčko distriktu, broj slovenačkih fanova je daleko manji i hladniji su, neko bi rekao – baš kao Slovenci.

Srbijanski fanovi su, dakako, vatreniji i organizovaniji, ali ona grupa omladinaca što je izašla na ulice da proslavi istorijsku pobjedu reprezentacije Srbije (čestitke komšijama!), totalno je sluđena. Hajde što su vikali ”Živjela Kraljevina Srbija!”, to čovjek da kaže – nisu bili na časovima u školi kad se učilo da to već odavno ne postoji. Ali ”Kosovo je srce Srbije”, pa ”Biće Brčko srce Srbije”!? Ako je Kosovo srce, kako onda može biti i Brčko? Da li je to neki plan za koji ne znamo, pa će srce da se preseli sa jednog mjesta na drugo, iz jedne države u drugu? Logično je da ne mogu biti dva srca. Ova zbunjenost ne može se pripisati bježanju sa časova. Ovo je već zabrinjavajuće i mi se kao demokratsko, multietničko, brčansko društvo moramo zapitati: ”Ko to sluđuje našu omladinu?”

Naravno, sad će neki sociolog reći da ne može biti kriva samo škola, jer tu su i roditelji, sveštenici, loš TV program. Hajde, neka bude i to, ali zar je bilo šta od toga opravdanje da našu djecu ostavljamo u neznanju? Gradonačelniče, jel vidite vi ovo? Možda i vi snosite dio krivice, jer ćutanjem ste podržali brčanske goste onomad, kad su se slično drali. Ovi naši omladinci ko vele: ”Kad mogu ovi iz Jevrope, moremo i mi, vidiš da je to normalno i moderno. Tako ćemo možda lakše u tu Jevropu!” Hoćemo, ali uglavnom oni sa diplomom. Većina današnjih omladinaca i studira sa željom da se iseli negdje vani, ali kako će sa ovako katastrofalnim znanjem? Ne, ostaće ovdje da bez znanja navijaju ili se junače po internetu dok, blago nama, brčanska policija ne upotrijebi svoje resurse da im dohaka kad pretjeraju, kao neki dan što su upecali jednog FB ”junaka”.

Slaba nam je utjeha, ali izgleda nije velika razlika ni u komšiluku. Hrvatski mediji su pisali neki dan o biserima svojih maturanata. Na primjer, jedan svršeni srednjoškolac tvrdi da je Dostojevski rođen u Vinkovcima, koji se pak nalaze u Hercegovini. Dakle, imamo opet problem iz književnosti i geografije a na istoriju ne smijem ni da pomislim. Možda će, ako ovako nastave, gorepomenuti navijači pisati da je Lav Tolstoj rođen u Brčkom, a na Kosovu, ko zna!

A u samoj Srbiji, mudri sveštenici iz IZ izgleda ne stoje baš najbolje sa matematikom. Prvo su zaboravili da je jedan na kvadrat uvijek jedan, pa su kao krajnji rezultat izračunali da moraju imati dvije IZ. Pojavio se i jedan friški problem koji nije samo matematički. Naime, uvrijeđeni su fotomontažom glavnog muftije Muamera Zukorlića, kojom je on obučen u odjeću pravoslavnog sveštenika. Hajde de, uvrijedili se, traže izvinjenje, ali uz izvinjenje i jednu sitnicu: ”simboličnih sto miliona evra”. Ne vidjeh da je ta simbolična suma predviđena, ako se eventualno dobije, u humanitarne svrhe, ne, isuviše je ”simbolična” cifra u pitanju da bi se IZ ili muftija, ne znam ko već, odrekao eventualnog plijena. Možda bi ipak pristali, pored izvinjenja, na fotomontažu nekog vladike u Zukorlićevu odoru pa da bude 1:1, u sportskom duhu, radi SP u fudbalu koje je u toku?

 
Peščanik.net, 21.06.2010.