Brčko je status sličan ovom današnjem imalo još u turskoj carevini.

Od tada pa do današnjih dana nema vojske ili države koja je defilovala Bosnom, a da nije htjela da stavi Brčko pod svoje.

Svoje oslobođenje, u onom ratu, Brčko je dočekalo tek 7. aprila 1945, dakle poslije Berlina. U ovom zadnjem, najbesmislenijem ratu, Brčko je odlučivalo – rat ili konačni mir. Uz pomoć SAD i EU, odlučeno je: mir. Tako je Brčko dobilo status distrikta. Međutim, tu nije kraj borbi za Brčko. Od Dejtona do danas ne prestaje zalaganje za ukidanje statusa distrikta i pripajanje Brčkog jednom od entiteta, pre svega RS. Zato ne čudi da je kampanja za ovogodišnje lokalne izbore, koji se održavaju u BiH petoga oktobra, tako žestoka u ovom gradu. Skoro sve stranke su već imale čast da ih posjete šefovi stranaka iz Sarajeva i Banjaluke koji su, osim velike brige za ”svoj” narod, pokazali i veliko neznanje o stanju u Distriktu.

Osim standardnih teferiča – bez obzira što je u toku mjesec posta Ramazan, ića i pića ne nedostaje. Umjesto hljeba i igara na snazi je maksima: hljeba i obećanja.

Brčanska predizborna kampanja ima i svoje specifikume. Na izbornoj listi Stranke za Bosnu i Hercegovinu (glavni šef je Haris Silajdžić) u Brčkom se nalazi i jedan Imam koji službuje u jednoj od brčanskih džamija. Uz propagandne letke SDS-a (nekad šef bio Radovan Karadžić, danas Mladen Bosić-Brčak) Brčaci su u poštanskim sandučićima zatekli spojene i lekte SPC sa specijalnom izbornom molitvom. Dakle,apsolutno neprimjereno miješanje religije i politike. Napomenimo samo da su brčanski sveštenici ipak bili jedinstveni ovih dana u ocjeni da vjeronauka mora biti obavezan predmet i da nikako ne smije biti prvi ili zadnji čas. Previše, i od koga je!

Gradonačelnik Brčko distrikta i noslilac liste SDP (zvanično multietnička stranka) u svojim se obraćanjima ponajviše bavi novoformiranim strankama koje navodi kao ”marionetske stranke koje cijepaju bošnjačko biračko tijelo i tako rade za račun SDS.” Takođe, gradonačelnik svih Brčaka ne priznaje za Brčake one koji godinama ne žive tu, a imaju pravo glasa. Na nedavnom predizbornom skupu imao je i gaf kada je na neki način priznao da samo u sredinama koje daju apsolutnu podršku njegovoj stranci ima napretka i pozvao glasače da se ugledaju na njih. Time je podijelio glasače na građane prvog i drugog reda.

Sa druge strane, već je obavljen drugi krug hapšenja u službi CIPS zbog krivotvorenja ličnih karata i pasoša izdatih u Distriktu čime je na volšeban način u zadnjih šest mjeseci Brčko dobilo nevjerovatnih 20 000 novih glasača i sada je na spisku ukupno 80 000 birača. Tu se računaju i umrli prije dvije, tri i više godina ali i ratni zločinci i kriminalci koji su odavno po zatvorima. Možda je javnosti Srbije najpoznatiji Brčak Andrija Drašković.

Što se tiče brčanskih medija i njihovog izvještavanja slobodno možemo reći da je iznad Distrikta mrkli medijski mrak. Jedina lokalna TV stanica strogo filtrira svoje izvještaje i van predizborne kampanje, a sada naročito. Pri tome, informacije variraju između odanosti, a možda i staha, prema aktuelnoj Vladi i ljubavi koja nije definisana prema SDS ili SNSD. Gradski radio, koji se finansira iz budžeta, objavljuje informacije na skoro isti način, ali se dešava i da saopštenja pojedinih stranaka prekroji do neprepoznatljivosti.

Nemoguće je ne primjetiti dvostruke aršine, u medijima tako i od strane CIK, u odnosu prema tzv. velikim strankama koje participiraju u vlasti i novoformiranim strankama koje se moraju strogo pridržavati zakona.

Kampanja je prošla svoju prvu polovinu, otvorenih sukoba nema, osim incidenta sa grafitima na plakatu BPS (objavljena je fotografija na ovom sajtu), a da li će se atmosfera još više usijati, pokazaće vrijeme. Sve su prilike da će novoformirane stranke, iako hendikepirane u finansijskom dijelu i medijima, napraviti iznenađenje na lokalnim izborima u Brčko Distriktu.

 
Peščanik.net, 20.09.2008.