Spomenik izbrisanima, foto: Luka Cjuha/Dnevnik
Spomenik izbrisanima, foto: Luka Cjuha/Dnevnik

Jedna od najtraumatičnijih tema Slovenije, već više od 30 godina, jeste državni zločin nad „izbrisanima“. To je bilo nešto više od izabranih 25.000 stanovnika čije poreklo nije bilo slovenačko. Oduzeti su im posao, stan, zdravstvena zaštita i građanska prava, nisu im date nikakve informacije o postupcima kojima bi smanjili ili izbegli posledice mera, za koje je znala samo politička elita u saradnji sa birokratijom. Time je pogođeno više od 100.000 drugih osoba, njihovih porodica i partnera. Dimenzije i značaj represivnih mera dovoljni su da se to smatra ratnim zločinom: dogodilo se 1992. Mnogi su otišli, stradali u ratu izvan Slovenije, mnogi su umrli, porodice su se raspale, bilo je samoubistava. Najtragičniji događaj desio se početkom ove zime. Zoran, izbrisani starac, beskućnik, težak invalid bez ikakvih prihoda i zdravstvene zaštite, koji je od pomoći dobrovoljaca živeo u zapuštenoj prikolici bez struje i vode u predgrađu Ljubljane, izgoreo je u požaru svog prebivališta. Nova vlada je u slučaju izbrisanih pokazala dobro lice: predsednik vlade se javno izvinio izbrisanima, ministarke za pravdu i javnu upravu pokazale su dobru volju za delovanje, predsednica države je rekla da su na listi ljudskih prava izbrisani prvi i najvažniji, da im se konačno priznaju počinjene nepravde i da se popravi što se još može. Imenovala je nekadašnju vrlo popularnu ministarku unutrašnjih poslova, koja je zbog spora sa predsednikom vlade napustila položaj, da bude njena savetnica upravo na tom području. Predsednica parlamenta je u uvodnoj reči podsetila da su izbrisani najveća sramota Slovenije i da je pravi trenutak da im se daju sve mogućne kompenzacije. Na njene reči je celokupna stranka Janeza Janše izašla sa zasedanja parlamenta. Ako ništa drugo, lepo je bilo videti im leđa.

Ti ključni potezi vlade sreli su se sa drugom traumatičnom pričom, vezanom za Ljubljanu, odnosno za nezavisni centar Fabrika Rog. U celoj Jugoslaviji poznata fabrika bicikala Rog prestala je da radi 1991, i zatim je propadala sve do 2006, kad su je zauzele različite alternativne grupe i u tom lepom primeru industrijske arhitekture osposobile deo prostora za razne aktivnosti: sportsku, pre svega rolanje, borbene veštine i školu cirkusa, zatim aktivističku, u kojoj je bilo organizovano – između ostalog – smeštanje izbeglica, hrana za njih, učenje jezika i psihološka pomoć, zatim kulturna delatnost (bogata umetnička produkcija, grafiti, oslikavanje zidova, muzika), ručni rad i zanatstvo: bilo je neophodno izrađivati peći, da bi se zimi preživelo bez struje i vode, smisliti izvore energije, izradu i razmenu odeće… Sve to postala je ljubljanska institucija, u koju se odlazilo zbog odličnih performansa, konferencija, predavanja, festivala. Gradska vlast je pogledavala na Fabriku Rog dok su joj se cedile komercijalne sline. Posle jednog, pravog terorističkog pokušaja zauzimanja centra 2016, preduzela je beskonačne zakonske zvrčke da bi preuzela ovaj prostor. U javnosti se razvila očekivana propaganda o leglu droge, razvrata i prljavštine, aktivistima Roga je prilepljena uobičajena naci-karakteristika da su „pacovi“ i da prostor treba „deratizirati“, i slično. Omiljeni gradonačelnik Zoran Janković nikada nije uzeo Rog u odbranu, nego je samo nastavljao pritisak. Konačno, januara 2021, uz moćno prisustvo policije u punoj opremi i nekih bezbednosnih agencija, izbacio je stanovnike Roga, uništio njihovo privatno vlasništvo, dosta umetničkih predmeta, rasterao nekoliko domaćih pasa i mačaka i buldožerom srušio objekte pred glavnom zgradom. Protesti nisu ništa pomogli, alternativa je uskoro našla novi zapušteni prostor i oplemenila ga pod imenom Plac, Ambasada Rog je danas još jedna nevladina organizacija koja se protivi gradskoj samovolji. Zoran Janković je prošle godine ponovo izabran za gradonačelnika Ljubljane: u Ljubljani se zna da je dovoljno da Janković organizuje jednu partizansku komemoraciju pred izbore, i pobeda mu je garantovana. Sve drugo pada u zaborav.

Sudbina Roga je da će postati, umesto obnove prvobitne arhitekture, zastakljeno okupljalište „kulturnog života“, klubova i skupih butika. Ko zna, duh mesta ne miruje, i pitanje je kad će se osvetiti. Sa jedne strane Roga teče Ljubljanica, izgleda da će fasada tu biti očuvana. Sa druge, prema ulici, otvoriće se Park izbrisanih. Tu se dve priče sreću. Gradske vlasti hoće da tu postave i spomenik izbrisanima, i zato je otvoren konkurs. Pobedila je grupa troje umetnika, Vuk Ćosić, Aleksander Vujović i Irena Woelle. Irena Woelle je urbana vrtlarka, ekoaktivistkinja i dizajnerka; Aleksander Vujović je arhitekta i scenograf; Vuk Ćosić je aktivistički internetski umetnik koji se istakao i za vreme dvogodišnjih protesta, izdao je knjigu fotografija sa protesta sa naslovom Sramota, organizovao je izložbu Nacija-Kultura 2000, a zatim napravio novu, Nacija-Kultura: Venac venca venaca 2022. Na njoj je prikazao kompjuterski načinjene pesme iz reči i izraza Prešernove poezije, „usmerene“ na savremene pojmove i imenima. Ovo troje umetnika smislilo je spomenik koji predstavlja slovo „Ć“ (latinicom), slovo koje je nestalo iz slovenačkog pravopisa, ali se zadržalo na kompjuterskim tastaturama, slovo koje po simboličnoj moći odmah podseća na one sa Juga, neslovence, izbrisane… Spomenik je, po rečima autora, „tipografski meditativni instrument“, dakle i nije spomenik, nego neka vrsta igre.

Ironija, odnosno jedna od mogućnih igara je i to što je izabrani spomenik izglasan u gradskom veću, koje vodi onaj ko je Rog uništio da bi dobio bolju cenu za njegovu rasprodaju. Stvaraoci spomenika su to izvesno imali na umu. Ako ništa drugo, prvo što doživite u kontaktu sa njim biće najverovatnije osmeh. I ne zaboravimo, savršeno usklađena akcija konačnog suočavanja sa tragedijom izbrisanih bila je mogućna kad su se na vodećim položajima u državi našle žene.

Peščanik.net, 28.02.2023.


The following two tabs change content below.
Svetlana Slapšak, rođena u Beogradu 1948, gde je završila klasičnu gimnaziju i doktorirala na Odeljenju za antičke studije na Filozofskom fakultetu. Pasoš joj je bio oduzet 1968-73, 1975-76. i 1988-89. Zaposlena u Institutu za književnost i umetnost 1972-88. Predsednica Odbora za slobodu izražavanja UKS 1986-89, sastavila i izdala preko 50 peticija, među njima i za oslobađanje Adema Demaćija. Bila članica UJDI-ja. Preselila se u Ljubljanu 1991, gde je redovna profesorka za antropologiju antičkih svetova, studije roda i balkanologiju (2002-14), koordinatorka studijskih programa i dekanka na ISH (2004-14). Glavna urednica časopisa ProFemina od 1994. Umetnička direktorka Srpskog kulturnoga centra Danilo Kiš i direktorka Instituta za balkanske i sredozemne studije i kulturu u Ljubljani. Predložena, u grupi Hiljadu žena za mir, za Nobelovu nagradu za mir 2005. Napisala je i uredila preko 100 knjiga i zbornika, oko 500 studija, preko 3.000 eseja, nekoliko romana, libreto, putopise, drame; prevodi sa grčkog, novogrčkog, latinskog, francuskog, engleskog i slovenačkog. Neke od novijih knjiga: sa Jasenkom Kodrnja, Svenkom Savić, Kultura, žene, drugi (ur, 2011); Franc Kavčič in antika: pogled iz antropologije antičnih svetov (2011); Mikra theatrika (2011); sa Biljanom Kašić i Jelenom Petrović, Feminist critical interventions [thinking heritage, decolonising, crossings] (ur, 2013); Antička miturgija: žene (2013); Zelje in spolnost (2013); Leon i Leonina, roman (e-izdanje, 2014); Leteći pilav (2014); Kuhinja z razgledom (2015); sa Natašom Kandić, ur. Zbornik: Tranziciona pravda i pomirenje u postjugoslovenskim zemljama (2015); Ravnoteža, roman (2016); Preživeti i uživati: iz antropologije hrane. Eseji i recepti (2016); Kupusara. Ogledi iz istorijske antropologije hrane i seksualnosti (2016); Škola za delikatne ljubavnike, roman (2018); Muške ikone antičkog sveta (2018); Libreto za kamernu operu Julka i Janez, Opera SNG Ljubljana, premijerno izvedena 19.1.2017; Antična miturgija (2017); Muške ikone antičkog sveta (2018); sa Marinom Matešić, Rod i Balkan (2018); Mikra theatrika II: antropološki pogled na antično in sodobno gledališče (2018); Volna in telo: študija iz zgodovinske antropologije (2019); Moj mačkoljubivi život (2021); sa Aleksandrom Hemonom, Mladost (2021); Feminističke inscenacije (2021); Osvetnice, roman (2022); Grožnja in strah: razraščanje sovražnega govora kot orodja oblasti v Sloveniji (2022). Romani su objavljeni na slovenačkom i makedonskom. Dobitnica nagrada Miloš Crnjanski za knjigu eseja 1990, American PEN Award 1993, Helsinki Watch Award 2000, Helen Award, Montreal 2001, nagrade Mirko Kovač za knjigu eseja 2015, nagrade Mira ženskog odbora PEN-a Slovenije 2016, Vitalove nagrade Zlatni suncokret 2017.

Latest posts by Svetlana Slapšak (see all)