Posle vakcinacije u Hali 3 Beogradskog sajma, foto: Peščanik
Posle vakcinacije u Hali 3 Beogradskog sajma, foto: Peščanik

Predrag Kon sa svojim kolegama iz tzv. medicinskog dela kriznog štaba zahteva potpuno zatvaranje svega osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi na najmanje sedam dana. On upozorava da je u Beogradu situacija „katastrofalna“ i da ćemo pući „kao zvečke“ ako nešto ne preduzmemo. Sednica kriznog štaba na kojoj će se odlučivati o daljim merama održaće se danas ili sutra. Ako predlozi medicinskog dela ne budu prihvaćeni, „postavlja se pitanje smisla našeg boravka u tom telu“, kaže Kon. Ukoliko se ne uvaži ono što pričamo, „zašto smo mi onda tamo prisutni“.

Preciznije, pitanje glasi čemu služi krizni štab i njegov medicinski deo. Na njega se može odgovoriti na dva načina: iz ugla građana i iz ugla režima. Iz ugla građana, borbe za javno zdravlje i javni interes situacija je bolno jednostavna. Kon i njegove kolege ne služe ničemu. Ipak, iz ugla sebičnih režimskih interesa, odgovor je nešto komplikovaniji.

Epidemiolog Zoran Radovanović ponudio je jedno moguće tumačenje. On kaže da lekari iz kriznog štaba ne donose odluke samo iz epidemioloških razloga. To smo videli u nekoliko navrata, a najočiglednije je bilo pred izbore. Imajući to u vidu, ovu „naglo probuđena energičnost“ medicinskog dela kriznog štaba ne možemo razumeti van konteksta režimskih interesa.

Pošto je situacija očigledno kritična i zahteva stroge mere, režim nema kud nego da ih uvede. Sa druge strane, režim pamti julske demonstracije i strahuje od ponovne odmazde. Zato je preko lekara iz kriznog štaba „pušten probni balon“ na par dana da se oslušne reakcija građana. Drugim rečima, medicinski deo kriznog štaba igra ulogu pokusnog kunića i služi kao prva linija odbrane režima od izliva besa građana.

Sa druge strane, sociolog Dario Hajrić misli da lekari iz kriznog štaba ipak služe nečem drugom. Julskim protestima prethodile su tenzije u vezi sa lažiranjem brojeva. Danas nemamo takvu situaciju i demonstracije nisu izvesne. Različiti glasovi koji dopiru iz dva tabora kriznog štaba „služe tome da pokriju sve opcije koje građani žele da čuju“. U takvim okolnostima nesuglasica pojavljuje se predsednik kao „apsolutni vladar“ i „donosi konačnu odluku“. Hajrić smatra da se tako „pokrivaju sve glavne kategorije birača i svako može da čuje onu poruku koja mu se najviše dopada, a zanemari sve ostale“. Drugim rečima, lekari iz kriznog štaba, prema Hajriću, služe stvaranju lažnog pluralizma.

Šta god da je u pitanju, očigledno je da jedino režim zna čemu tačno služe lekari iz kriznog štaba. Na nama je da spekulišemo. Ipak, ima nešto važnije od pukog nagađanja. Ako je Radovanović u pravu, onda su julski protesti zaista uterali režimu strah u kosti. To su i loše i dobre vesti. Loše je što će ubuduće odgovor režima verovatno biti sve brutalniji i što će na ulicama biti više žrtava. Dobro je što autoritarni režimi ne mogu sačuvati vlast samo golom silom i otvoren napad na narod verovatno bi označio početak kraja.

Peščanik.net, 04.03.2021.

KORONA