IZVODI IZ ŠTAMPE 14.01-16.01.08.

Još jedna zemlja treba da se složi s priključenjem Srbije Uniji, a to je sama Srbija.
Vuk Jeremić, ministar, Tanjug, 14.01.08.

Ne uslovljavaju ni Srbija ni DSS Evropsku uniju, već to čini sadržina Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Aleksandar Popović, ministar, Danas, 14.01.08.

Država je važnija i starija od bilo čega, pa i od pristupnih fondova EU.
Aleksandar Popović, ministar, FoNet, 15.01.08.

Analitičari analitičara već su mogli da primete kako se javno mnjenje priprema za ovaj zaokret u politici vlade. Sve je učinjeno da se pokaže kako je zapravo EU ta koja žrtvuje Srbiju, a ne obrnuto.
Vladimir Vuletić, sociolog, Politika, 15.01.08.

U Evropi dobro znaju da DSS ide ka antizapadnoj Evropi.
Žarko Korać, predsednik SDU, Danas, 15.01.08.

Zamislite Evropljane kako kažu: „Okej, može Srbija sa Kosovom u EU, ali Koštunica nije pominjao Vojvodinu, da li to znači da Vojvodina može posebno u EU?”
Marko Vidojković, pisac, Politika, 16.01.08.

Mi smo, zapravo, srce Starog kontinenta.
Velimir Ilić, ministar, Večernje novosti, 15.01.08.

Što se strana sveta tiče koje su nam ovih dana nametnute kao tema, možda bi sada trebalo bukvalno čitati stih Duška Trifunovića – „Sa Istoka kad se gleda – sve je Zapad“.
Mirjana Bobić-Mojsilović, komentatorka, Politika, 15.01.08.

Interesantno je da je celu marketinšku kampanju Iliću (Velimiru) osmislio nekadašnji vođa paravojne formacije „Beli orlovi“ Dragoslav Bokan.
Kurir, 14.01.08.

Pa neće Srbiji birati predsednika B92.
Velimir Ilić, predsednički kandidat, Politika, 14.01.08.

I Ilić (Velimir) je bio u DOS-u, veliča i diči se svojom ulogom u njemu, pa ako se DOS osudi kao nekakva dahijska vladavina i okupacija, ne mogu da zamislim da će on reći: jeste, bio sam okupator, izvinite zbog toga, popravio sam se.
Dragoljub Mićunović, funkcioner DS, Večernje novosti, 14.01.08.

Amerikanci su u seriji memoranduma savetovali Nikoliću kako da se ponaša, šta da govori, a šta da izbegava. U kampanji, čiji je neformalni naziv „novi radikal“, Nikoliću je savetovano da bude mekši povodom brojnih pitanja i da ne zateže oko pitanja Kosova i EU. Sugerisano mu je i da se što češće pojavljuje okružen porodicom kako bi se stvorila slika familijarnog i ozbiljnog čoveka, ali i da se po svaku cenu izbegne pominjanje Vojislava Šešelja i sklone bedževi sa njegovim likom. Rečju, kampanja ne sme ni u čemu da podseća na radikale iz vremena Karlobag – Karlovac – Virovitica.
Blic, 14.01.08.

Vojislav Šešelj je od početka, u potpunosti, uključen u kampanju. Poslat mu je program Tomislava Nikolića i sem nekih malih primedbi, ne mnogo važnih, sve drugo mu je bilo prihvatljivo. Nikolić je godinama potpuno isti i na isti način deluje. Bez obzira na to što nam se kampanja zove „Svim srcem“, Nikolić i inače, kad upućuje poruke, ide više na emocije, dok Šešelj ide argumentima i činjenicama „pravo u glavu”.
Dragan Todorović, potpredsednik SRS, Politika, 15.01.08.

Akademik Mihajlo Marković juče je pozvao sve „socijaliste, narodnjake i istinske demokrate da podrže izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije“.
Kurir, 15.01.08.

Učesnici narodnooslobodilačkih ratova glasaju za desničarske kandidate. Izgleda da svi oni nisu svesni za koga glasaju.
Milutin Mrkonjić, predsednički kandidat, FoNet, 14.01.08.

Podrška Nikoliću bi bila podrška gubitniku. Takav gaf ozbiljno bi ugrozio status Koštuničine stranke koja bi bila svrstana u red onih stranaka koje su podržavale Miloševićev režim. Koliko god mu SRS bila politički blizu, nikome (pa ni Koštunici) nije blizu ideja da se nađe na strani gubitnika.
Dušan Pavlović, analitičar, Ekonomist, 14.01.08.

Srbiji je potreban predsednik koji će pružiti ruku Albancima da bi iz te ruke uzeo pušku kojom se preti Srbima.
Čedomir Jovanović, predsednički kandidat, Danas, 14.01.08.

Da se nisam kandidovao ko bi u kampanji nudio ruku kosovskim Albancima da bi oni sutra pružili ruku kosovskim Srbima?
Čedomir Jovanović, predsednički kandidat, Danas, 16.01.08.

Smatram, međutim, da je dobro što se za predsednika Srbije kandidovao Čedomir Jovanović jer je to prilika da prebrojimo koliko ima narkomana u našoj zemlji.
Velimir Ilić, predsednički kandidat, Večernje novosti, 16.01.08.

Njegov (Boris Tadić) program obnove Srbije zasniva se na milostinji onih koji nam rade o glavi. Uvredljivo. Ili: „Mi nemamo više života za žrtvovanje, za besciljne ratove“. Kad je to Srbija vodila agresivne i „besciljne“, ratove, i ko sme odbranu sopstvene zemlje da svrsta u tu kategoriju?
Vjekoslav Radović, uvodničar, Glas javnosti, 15.01.08.

Verujem da ću ući u drugi krug, pa ću tražiti podršku Demokratske stranke jer smo im mi, na prošlim predsedničkim izborima, dali veliku podršku. Oni su zahvaljujući toj podršci dobili položaj predsednika.
Milanka Karić, predsednička kandidatkinja, Danas, 15.01.08.

Spreman sam da odštampam 875 ordena za 875.000 otvorenih radnih mesta, koliko je trenutno nezaposlenih u Srbiji.
Boris Tadić, predsednički kandidat, Danas, 15.01.08.

Stari predsednik (Srbije) bio bi najbolje rešenje za novog predsednika.
Predrag Bubalo, ministar, Dnevnik, 16.01.08.

Milutin Mrkonjić jedini me je hvalio iako smo na neki način konkurenti. Lepo od njega. Hvala mu. Ostali me nisu ni kudili ni hvalili. Očigledno me se plaše.
Milanka Karić, predsednička kandidatkinja, Večernje novosti, 16.01.08.

U velikom BK sistemu bilo je LGBT osoba na odgovornim mestima.
Milanka Karić, predsednička kandidatkinja, Politika, 16.01.08.

Srbija nije spremna da u punoj meri prihvati različitosti, i to da su svi građani prvog reda.
Ištvan Pastor, predsednički kandidat, Dnevnik, 15.01.08.

Čak verujem da će Tomislav Nikolić u drugom krugu možda prihvatiti taj program koji bi ponudio Pastor (Ištvan), pošto je prihvatio, kako sada vidim, i NATO, i krsti se za ulazak u EU… Aleksandar Vučić gubi kontrolu, koju je imao doskoro, pre svega nad SRS-om, u želji da on bude „kalif umesto kalifa“.
Dragan Šutanovac, ministar, Dnevnik, 15.01.08.

Rutinski zahtev dve ambasade da nekoliko njihovih službenika svrati na desetak biračkih mesta Republička izborna komisija primila je kao politički izazov najviše vrste i raspravljala o njemu dve večeri.
Iz redakcijskog komentara, Danas, 14.01.08.

Struja, na koju se najčešće misli kad se spomene ekonomski pritisak na Prištinu, u dovoljnoj meri bi bila nadoknađena uvozom iz Crne Gore preko postojećeg prstena koji je snabdevao Jugoslaviju – kažu stručnjaci, ističući da bi se tako samo pogoršao položaj Srba u kosmetskim enklavama.
Glas javnosti, 15.01.08.

I ministar odbrane Dragan Šutanovac usprotivio se ekonomskoj blokadi, ali zato što građani Kosova to ne zaslužuju. “Devedesetih smo videli da sankcije ne pogađaju one protiv kojih su uperene, političare, već građane. A ne mislim da građani Kosova zaslužuju da budu sankcionisani. Sem toga, izolacija bilo kog naroda sigurno bi bila sankcionisana“, rekao je Šutanovac podsećajući da na Kosmetu žive i Srbi.
Glas javnosti, 15.01.08.

Srbija sa Kosovom ostvaruje ogroman suficit od oko 200 miliona evra godišnje. Imajući u vidu da dobar deo tog novca ide švercerskim kanalima, postavlja se pitanje koliko je svrsishodno ostavljati dobar deo našeg naroda bez prihoda.
Jurij Bajec, profesor BU, Kurir, 15.01.08.

Makar i samo zbog činjenice da u pokrajini živi više od sto hiljada Srba i ostalih građana lojalnih Srbiji, Beograd ne bi mogao da fizički zatvori nepriznatu granicu s Kosmetom. Sva ograničenja koja bi nastala ne bi se odnosila na kosmetske Srbe, jer bi u delovima pokrajine gde oni žive nastavio da funkcioniše paralelni upravni i ekonomski sistem države Srbije. Oni bi, tako, mogli i da se nametnu kao posrednici u poslovnim kontaktima albanskih i srpskih preduzeća, pa i da na tome – zarade.
Večernje novosti, 16.01.08.

Milutin Mrkonjić, kandidat SPS poručio je da će svakog građanina na Kosovu i Metohiji „braniti oružjem“, a da će „motkama isterati sve one koji ugnjetavaju naš narod u pokrajini“.
Dnevnik, 16.01.08.

Da nije Kfor reagovao 17. marta, dogodio bi se konačan egzodus Srba sa Kosova. To što su članovi Vlade sa svećama u rukama išli od Terazija preko Slavije do hrama Svetog Save nije pomoglo da se spreči pogrom.
Dragan Šutanovac, ministar, Blic, 15.01.08.

Stoparić (Goran, haški svedok) je odgovorio da je slušao o tome od čoveka koga su zvali Topola, koga se seća i po tome što je u jednu kuću gde su slavili Aranđelovdan, kao poklon domaćinu slave doneo pripadnika zengi, snajperistu. Prisutnima je objasnio da je drugog zarobljenika usput ubio.
Politika, 16.01.08.

U saopštenju Uroša Pene, šefa policije Republike Srpske, kaže se još i to da će najbližim članovima porodice Karadžić biti izdate „zamenske lične karte s kojima će moći da putuju po BiH, ali neće moći prelaziti državnu granicu“. Kao što je Hitler obeležavao žutom zvezdom Jevreje da bi se razlikovali od ostalih građana i kako bi ih kasnije lakše deportovao u logore smrti, možda će sada Lajčak uvesti oznake da obeleži članove porodice Karadžić. Možda će im kao nekad robovima (ili do skora stoci) utisnuti vrelim željezom žigove na čelo.
Jovo Vukelić, uvodničar, Glas javnosti, 14.01.08.

Tvrdim, s obzirom na raspoloženje građana Srbije, da bi više od 70 odsto Srba po ovom nakaradnom tumačenju zakona moralo da bude procesuirano zbog moralne podrške koju daju Radovanu i Ratku. Među njima sam i ja.
Svetozar Vujačić, advokat, Kurir, 14.01.08.

Ja ću u Briselu predstavljati veliku Rusiju i nastupati više kao političar nego kao diplomata. A ni sa mojom „srpskom krvlju“ ništa nije problematično. Istina je da je deda moje majke bio Milan Jovanović, koji se kao dobrovoljac našao u ruskoj armiji i da je sasvim moguće da je rodom iz kraja Radovana Karadžića. To bih već istražio da svi porodični papiri nisu nestali u ratovima. U svakom slučaju, čim ugrabim dovoljno vremena – krećem prema Durmitoru.
Dmitrij Rogozin, ambasador Rusije u NATO, Glas javnosti, 14.01.08.

Ruski mit je nova platforma glorifikacije ratnih zločinaca i zločinačke politike koja će se, u nemogućnosti da se ponovo prenosi u susedstvo, usmeravati na samo srpsko društvo.
Nikola Samardžić, uvodničar, Danas, 15.01.08.

U odnosima Srba i Hrvata stanje je ne sve bolje, već sve manje loše, a za promenu je politički presudan bio Sanaderov pozdrav „Hristos se rodi“ od pre četiri godine.
Slobodan Uzelac, vicepremijer Hrvatske, Tanjug, 14.01.08.

Svaka čast Hrvatima, stavili su Srbina u Vladu.
Dragana Matović, uvodničarka, Politika, 16.01.08.

Poručio bih Srbima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori da pokušaju da izgrade jedno multietničko i tolerantno društvo.
Slobodan Uzelac, potpredsednik hrvatske vlade, Danas, 15.01.08.

Mi Srbi iz Hrvatske se nadamo, verujemo i silna nam je želja da se i u Srbiji ta dilema – kojim putem – razreši jednom za svagda.
Milorad Pupovac, lider SDSS, Dnevnik, 15. 01. 08.

Bilo koji Crnogorac koji je na vlasti u Crnoj Gori navući će na sebe prokletstvo ukoliko prizna lažnu nezavisnost Kosova.
Amfilohije, mitropolit SPC posle molitve, Tanjug, 15.01.08.

Nacionalno pomirenje u Crnoj Gori nije teško izvesti. Potrebno je samo malo dobre volje. Recimo, da se uvaže apeli da se izmeni crnogorska himna u delu koji je dopisao kvisling Sekula Drljević, da državna zastava, koja sada mnogo liči na zastavu jedne susedne zemlje, bude trobojka sa crnogorskim grbom i da država posluša patrijarha moskovskog i cele Rusije Aleksija Drugog i „obezbedi zaštitu vernika Srpske pravoslavne crkve od protivpravnog delovanja CPC”.
Milan Vujović, uvodničar, Politika, 15.01.08

U jednoj osnovnoj školi neko je pitao prvake znaju li šta je kašikara. Njih sedmoro je odgovorilo da je to deo pribora za jelo. Ostali (18) su već znali šta je bomba. 
Ljubodrag Stojadinović, novinar, Politika, 14.01.08.

Mogu da je zamislim (Miru Marković) kako u društvu Veljka Kadijevića šeta po snegu: jedna petite dama u svojoj omiljenoj bundi do zemlje, oslonjena o ruku visokog, pravog i dostojanstvenog starijeg gospodina, dok devičanski ruski sneg škripi pod njihovim stopalima. Političke izbeglice u gostoljubivoj, ali opreznoj bratskoj zemlji; nešto kao ruski socijaldemokrati u Švajcarskoj početkom prošlog veka… Politički emigranti čudan su soj: nostalgični, histerični, svadljivi; žive u svom svetu, prave planove i crne liste, vode kadrovsku politiku za taj dan koji će doći (ko za ministra, a ko za Frušku Goru).
Miloš Vasić, uvodničar, Danas, 14.01.08.

Republika Srpska je najveće dostignuće SPS, Slobodana Miloševića i Srbije u 20. veku.
Ivica Dačić, predsednik SPS, Danas, 16.01.08.

Veliki ruski reditelj Nikita Mihalkov sleteo je helikopterom u Drvengrad, deca u srpskim narodnim nošnjama su ga poslužila pogačom i solju, a domaćin Emir Kusturica je srdačno upitao: „Šta ćeš da popiješ?“ „Sve“, odgovorio je Mihalkov. To je bio dobar početak prvog međunarodnog „Kustendorf film festivala“ u Drvengradu… „Pop“ Nele Karajlić drži opelo, a krst na kome ćirilicom piše „Daj hard“ nosi Stribor Kusturica. Duga povorka kreće od crkve Svetog Save… Tužni marš pretvara se u užičko kolo, a sanduk, ne baš nežno, pada na dno rake… Predsednik Vlade Srbije dr Vojislav Koštunica stigao je u Mećavnik oko 16.30 i otvorio festival. Koštunica je došao u društvu ministra kulture Vojislava Brajovića i akademika Matije Bećkovića. Premijer Koštunica je poželeo dug vek novom festivalu. „Drvengrad je jedini grad u Srbiji od koga su njegovi građani stariji“, naglasio je Koštunica.
Večernje novosti, 15.01.08.

Svi moji filmovi su pravoslavni.
Nikita Mihalkov, filmadžija, Politika, 16.01.08.

Kad su Amerikanci i Jevreji srušili zgrade u Njujorku 2001. godine, optuženi za to su bili muslimani i tada muftija (Muamer Zukorlić) skida bradu, produžava pantalone i oblači kaubojke. Govore kako smo mi teroristi, da zabranjujemo muziku, a mi je samo ne slušamo. Pa, zar nije terorizam kad „Stonsi“ okupe 60.000 ljudi i onda im propagiraju đavola.
Senad Ramović, optuženik, Večernje novosti, 15.01.08.

Najveći problem SAD je što nisu samostalne i što ih vode u propast oni koji su napisali „Protokole cionskih mudraca“, ili oni koji su u njima prepoznati kao podlaci.
Svetozar Radišić, prof. dr, Svedok, 15.01.08.

Svim kučićima dajem američka imena.
Tomislav Nikolić, predsednički kandidat, Politika, 16.01.08.

Vojno-medicinska akademija je u žiži javnosti: ovde su na lečenju trojica trenutno najpoznatijih pacijenata u Srbiji – Njegova svetost patrijarh srpski Pavle, i glumci Milenko Zablaćanski i Bogdan Diklić. Za svaku od ove tri posebne zdravstvene priče zainteresovana je gotovo kompletna javnost, a prognoze su, kažu lekari VMA – različite.
Večernje novosti, 15.01.08.

Za nas, pravoslavne Srbe, najvažniji način je život u veri, a tu je i primena biljnih preparata po tradicionalnoj recepturi, kao i primena pčelinjih proizvoda.
Tatjana Đorđević, lekarka, Svedok, 15.01.08.

Mi u svom voznom parku imamo pet luksuznih vozila, ali nijedno nije ovoliko popularno. Kada mušterije čuju da u ponudi imamo i „poslednje“ vozilo Slobodana Miloševića, onda sva ostala otpadaju i insistiraju da ga iznajme.
Darko Petrović, pogrebnik u Svilajncu, Press, 15.01.08.

Srpski narod se mora potruditi da odabere vlast dostojnu prošlosti, kako bi odgovorno reagovala na slovenački antisrbizam.
Milen Simić, novinar, Svedok, 15.01.08.

Peščanik.net, 16.01.2008.