IZVODI IZ ŠTAMPE 19.10-21.10.07.

Srpski lobisti iz Vašingtona izneli originalan predlog za Kosmet: nezavisnost na lizing. Srbija bi, na određeni vremenski period, ustupila Šiptarima deo svoje teritorije, uz godišnju nadoknadu… Na ovaj način Beograd bi, po prvi put, izneo ozbiljan predlog za rešenje statusa kojim bi Kosmet bio nezavisan, ali ne bi bio država.
Glas javnosti, 21.10.07.

Srbi govore srpski da bi ih ceo svet razumeo isto kao što se slepo raduju kamenu za pod glavu i ne čude se što bebe spavaju ko zaklane. Ali za kulturu rečnika i za društvo koje u jeziku vidi značajni deo svog imaginarnog identiteta, nije dovoljno samozadovoljstvo koje izaziva navodno nepresušni izvor opscenih reči, niti padanje u trans nad savršenstvom fonetske azbuke, niti pak dosadni vapaji jezičkih čistunaca – tih večitih zakerala – koji si čupaju kose i pevaju žalopojke zbog najezde stranih reči na prečisti jezik naš nasušni, prizivajući dan kada će Srbi pročistiti svoj jezik, da bi mogli da nastave da sanjaju san o sopstvenoj ostrvskoj samoći, o ispravnosti palanačkog duha.
Toma Tasovac, lingvista, Politika, 19.10.07.

Jednom me je neki Amerikanac sa kojim sam se upustio u besmisleni spor o vrednostima pojedinih sistema i obrazaca života jednostavno upitao: Kad ste već toliko pametni, što niste bogati?
Dušan Miklja, uvodničar, Blic, 21.10.07.

Srbija je danas nacionalno najtolerantnija država bivše Jugoslavije.
Miroslav Lazanski, komentator, Politika, 20.10.07.

Ekumenizam u Srbiji je daleko kvalitetniji nego u centrima moći gde caruje verska mržnja, isključivost i verski fanatizam.
Radovan Bigović, profesor Bogoslovskog fakulteta, Večernje novosti, 21.10.07.

Udruženje ulema Islamske zajednice u Srbiji uputilo je apel čovečanstvu, u kome tvrdi da je pod velikim pritiskom državne vlasti i medija u Beogradu zbog čega traži pomoć i podršku od međunarodnih organizacija, država i slobodoumnih ljudi.
Danas, 18.10.07.

Tokom 20 godina stvari su užasno regresirale – šubaru i kokardu je zamenila svastika, a godišnjicu boja na Kosovu rođendan „krvavog psa Evrope„ Hajnriha Himlera.
Pavel Domonji, politikolog, Evropa, 18.10.07.

Srpski narod je imao dva rivalska antifašistička pokreta, od kojih je jedan ne samo pobedio, nego i prisvojio sve tekovine antifašističke borbe.
Momčilo Pavlović, istoričar, Politika, 21.10.07.

Ako je sve fašizam, onda taj pojam gubi svoje jezivo, jedinstveno značenje. Zamislite engleske javne ličnosti koje političke protivnike, recimo iz Konzervativne stranke, nazivaju „klerofašistima“. U Srbiji, međutim, samozvani „antifašisti“ na takav način grade političke karijere i povećavaju stranačke rejtinge, pri čemu se svojski trude da dovedu politički život zemlje do usijanja.
Miloš Ković, komentator, Politika, 21.10.07.

Eto, na kraju smo došli do te „nepopularne“ tačke – do srpskog nacionalnog pitanja. Izgleda da bi svi najradije da se, ipak, ukrcaju u onaj Šijanov autobus pa makar se on ne pokrenuo dalje od Terazija.
Milka Lučić, kolumnistkinja, Politika, 20.10.07.

Srpskog jezika nema u (crnogorskom) Ustavu. Nema više narod da govori srpskim, nego materinjim jezikom.
Amfilofije, mitropolit SPC, Glas javnosti, 21.10.07.

Ne znam nekoga kome je lako da bude žensko u ovom trenutku, u ovoj sredini, pogotovo ako je to žensko obrazovano, senzibilno i na neki svoj način, sa nekim svojim uzbuđenjem, želi da ovaj svet učini boljim.
Dejan Mijač, reditelj, Večernje novosti, 20.10.07.

Iako u Centralnom zatvoru ne postoji „ljubavna soba“, pripadnik JSO Branko Berček, osuđen na 40 godina za ubistvo Ivana Stambolića, uspeo da napravi dete. Njegova supruga Nada juče rodila ćerku.
Kurir, 20.10.07.

Srbija će, kažu, umreti u materici mame Evrope, neće se ni roditi ako već u embrionu neke nove Srbije ne pobedi cinkaroški spermatozoid.
Brana Crnčević, humorista, Pravda, 20-21.10.07.

Verovatno u strahu da će i sami biti povređeni ili zatečeni tim nivoom agresije, policajci su se psihološki snašli tek kada je nasilnik počeo i njih da tuče.
Marko Nicović, ekspert, Kurir, 21.10.07.

Budući da je ova antička tragedija („Car Edip“) napisana pre dve i po hiljade godina, nisam mogao da verujem koliko ima podudarnosti s našim dobom. Vreme je pošasti, kuge, Edip šalje Kreonta u Pitijino proročište. Poruka je: „Uhvatite zločinca koji vam kalja ugled“. Asocijacije na Haški tribunal su jasne… Edip je inteligentan, savremen političar, brži od svog vremena i okoline, što ga i ubilo – kao što smo imali primer u bliskoj prošlosti.
Igor Đorđević, glumac, Večernje novosti, 19.10.07.

Edip sve nepopustljivije zatvara oči, da bi ih na kraju iskopao, kažnjavajući opšteljudsku zabludu da se očima išta može videti.
Aleksandra Glovacki, kritičarka, Večernje novosti, 21.10.07.

Otkupna cena sekundarnih sirovina nije porasla već desetak godina, svedoči Osman Balić, nacionalni koordinator Lige za Dekadu Roma. Dakle, eksploatacija Roma je sistemska, a ne slučajna. Sonja Liht, sociološkinja, Politika, 18.10.07.

Mihalj Kertes je zatim ispričao kako je samoinicijativno kupio nameštaj za petoricu poslanika SPS-a sa Kosova: „Oni su došli sa porodicama i sa kesama. Separatisti su hteli da ih unište. Ja sam odlučio da im kupim nameštaj. Učinio sam to kao socijalni radnik, kao čovek humanista“.
Politika, 18.10.07.

U Srbiji je za poslednje tri i po godine za krivično delo teškog ubistva izrečeno 62 odsto kazni kraćih od deset godina, što je zakonom propisan minimum. Dakle, sud je utvrdio da kod 62 odsto osoba koje su počinile teško ubistvo postoje naročito olakšavajuće okolnosti. To nije dopustivo. Slična situacija je i sa drugim krivičnim delima. Bilo bi nemoralno da izađem pred Vladu, a ona pred Skupštinu s predlogom Zakona o amnestiji jer se postavlja pitanje šta bi to trebalo da bude ublaženo.
Dušan Petrović, ministar, Danas, 18.10.07.

Odgovorno ponavljam da je porast krvnih delikata direktna posledica politike, javnih skupštinskih psovki i alternativnog pljuvanja iz „druge Srbije“.
Olga Stojanović, voajerka, Pravda, 20-21.10.07.

Rade Bulatović je najgluplji čovek koga sam upoznao.
Jovo Đogo, jatak, Pravda, 20-21.10.07.

Moj život nosi moj konfekcijski broj, pa mi je zato sve u njemu potaman.
Iva Štrljić, glumica, Glas javnosti, 20.10.07.

Teško mi je u parlamentu, stolice su neudobne, a teško se izlazi napolje.
Borka Vučić, bankarka, Pravda, 20-21.10.07.

Naseru Oriću je Marko Milošević čak i čestitao nakon što ga je Haški tribunal krajem juna prošle godine pustio na slobodu.
Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, Politika, 20.10.07.

Kada je profesor Oliver Antić počeo da veliča Slobodana Miloševića i pominje Orića, podsetio sam ga na to da su oni bili prisni kao nokat i meso.
Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, Kurir, 21.10.07.

Ako su se vlast i tajkuni ostrvili na Vuka Bojovića, znači li to da u Srbiji ne sme više da postoji nijedan rt dobre nade?
Dragan Jovanović, kolumnista, NIN, 18.10.07.

Kolege, braćo po krvi, srodnici po izvornosti… Ne kažem gde i kako će ubuduće ovaj savez (pravnika Srbije i RS) „živeti“. Možda jednog dana izbrišemo reč „savez“. Možda smo mi preteča?
Slobodan Perović, akademik, Glas javnosti, 21.10.07.

Zajedno, pesma i hram, mogu da se uzdižu ali zajedno mogu i da propadaju u ponor neke istorijske krize. U svakom slučaju, hram je ona čvrsta tačka koja nam je potrebna.
Miodrag Pavlović, pesnik, Politika, 20.10.07.

Preko mene idu na Koštunicu, jer su sad fini i uviđajni pa neće direktno na njega. I sad prozivaju Koštunicu zašto Ilić ovo, zašto ono i ja sam u jednoj neugodnoj situaciji. Meni dolaze novinari danonoćno, u mom dvorištu se nalaze kamere svaki dan i ja hoću sad ovde da vam saopštim da ću svoju imovinu braniti svim raspoloživim sredstvima. I upozoravam vaše kolege da ne mogu da dođu na moje imanje bez prethodne najave i moje saglasnosti. To prenesite. Neću na mojoj farmi, u mom toru da se nalaze manijaci koji se deklarišu kao novinari. Jer taj manijak, koji se predstavlja kao dopisnik B92, nije samo pravio intervju. Seljaci su dali izjave da je seksualno zlostavljao životinje. Neću manijaci da mi ulaze u dvorište. Možda ih oni nazivaju dopisnici, ja ne znam.
Velimir Ilić, ministar, Politika, 19.10.07.

Najkraći put do postelje vodi preko skidanja cipela.
Svetozar Cvetković, glumac, Večernje novosti, 21.10.07.

Žiteljima Srbije na prvom su mestu kvalitet života, standard, prihodi, a ne politička agenda koja im se nudi.
Zoran Stojiljković, profesor BU, Večernje novosti, 21.10.07.

Narodna skupština Srbije izražava punu solidarnost sa narodom Republike Kube i daje punu podršku Rezoluciji Generalne skupštine UN o neophodnosti okončanja ekonomskih, trgovinskih i finansijskih sankcija koje su SAD uvele toj zemlji. Ovo je suština deklaracije o kojoj se juče raspravljalo u srpskom parlamentu, a koju su, uz određene izmene prvobitnog teksta koji su predložili radikali, svojim potpisima podržali poslanici SRS-a, DS-a, DSS-NS-a, G17 plus i SPS-a… Raspravu o deklaraciji sa galerije je posmatrao i kubanski ambasador u Beogradu Hulio Cezar Kancio Ferera, zajedno sa Hadži Draganom Antićem, bivšim direktorom i glavnim i odgovornim urednikom „Politike”. Većina diskutanata pozdravila je ambasadora, dok se Vladan Batić (DHSS) osvrnuo i na prisustvo Hadži Dragana Antića, uz opasku da je „Mira Marković opravdano odsutna”. Antić je izjavio da je došao kao prijatelj Kube, a na pitanje novinarke B92 o prijateljstvu s Mirom Marković, odgovorio je da su njena pitanja kretenska i da ne želi da govori o tome.
Politika, 19.10.07.

Makedonska pravoslavna crkva razmatraće mogućnost da tragično nastradali Toše Proeski bude proglašen za sveca, nakon brojnih zahteva vernika.
Press, 20.10.07.

U Raško-prizrenskoj eparhiji posebno su nezadovoljni činjenicom da radove na većini oštećenih objekata izvode šiptarske firme.
Glas javnosti, 18.10.07.

Kosovo ima veće šanse da kao deo Srbije postane deo Evrope.
Boris Tadić, predsednik Srbije, Pravda, 19.10.07.

Istina, taj grozni Jeljcinov režim je glasao za sankcije, ali to je bio neruski režim. Rusija se sad pokazuje kao naš veliki prijatelj i zaštitnik. Da nije njih, pitanje KiM bi već bilo „rešeno“ na našu štetu, a da li to rade zbog sebe ili zbog nas nije važno.
Miloš Šobajić, slikar, Pravda, 20-21.10.07.

Meštani sela Ljubomir kod Trebinja sagradili su preko rečice Brove ćupriju koju su nazvali „Putinov most“. Stanovnici kažu da su na ovaj način „dokazali da su pravi stari rusofili“.
Glas javnosti, 20.10.07.

Nije čudo da se Rusi žale što su izbačeni slavni sovjetski maršali iz imena beogradskih ulica, pa je na tu temu navodno čak i Putin propitivao Tadića.
Svetlana Vasović-Mekina, novinarka, Politika, 21.10.07.

Vreme je da stvarno savezništvo sa Rusijom dobije i svoj organizacioni oblik. Dolaze teška vremena i jedan takav vojni oslonac će nam i te kako trebati.
Stevan Mirković, general, Pravda, 20-21.10.07.

Sigurno je da bi Rusija neko vreme insistirala na principijelnom stavu, ali bi se vremenom, najdalje kroz nekoliko godina, našlo rešenje koje bi se u nekoj formi provuklo kroz SB UN čime bi Kosovo dobilo puno međunarodno priznanje.
Dušan Lazić, eks diplomata, Blic, 21.10.07.

„Podravka“ nam otima Kosovo.
Press, 20.10.07.

Zlatiborci strahuju od albanizacije njihove planine. Šiptari kupuju Zlatibor! Nemali deo zlatiborskih predela još pre deset godina ucrtan na kartama „velike Albanije“. Crnogorci albanskim kapitalom pazare zemlju na poznatoj srpskoj planini.
Glas javnosti, 21.10.07.

Ukoliko bi, kojim čudom, kosovski Albanci prihvatili predlog Beograda i odlučili se da učestvuju na parlamentarnim izborima u Srbiji, oni bi, kao jedinstvena grupa, imali najveći broj narodnih poslanika u srpskoj Narodnoj skupštini. Bez njih bi bilo gotovo nemogućno formirati vladu, a njihova mogućnost da politički deluju u korist svojih separatističkih interesa stekla bi pun demokratski zamah.
Milan St. Protić, istoričar, Politika, 18.10.07.

Komandant organizacije Garda svetog cara Lazara hadži Andrej Milić najavio je juče da će krajem meseca proglasiti ratno stanje na Kosovu.
Glas javnosti, 18.10.07.

Za nekoliko sati mi bismo mogli da odbranimo Srbe na severu Pokrajine, a vojska i žandarmerija bi za najviše dva dana mogle da uđu na celu teritoriju Kosova.
Zoran Dragišić, analitičar, Press, 20.10.07.

EU bi mogla da proglasi nezavisnost Kosova po hitnom postupku, držeći se principa „od dva zla bolje je manje“, ne bi li na taj način predupredila mogućnost napada (albanskih) terorista po gradovima širom Srbije. Pri tom bi u skladu sa njihovim poslovičnim sarkazmom očekivali zahvalnost što su nam pomogli u sprečavanju narastajućeg talasa terorizma.
Milan Pašanski, stručnjak, Press, 21.10.07.

Može li i mora li Srbija biti toliko paralisana pravnom iluzijom svog suvereniteta i integriteta i na Kosovu, da gotovo niko ništa u državi ne preduzima ni oko jednog drugog pitanja – da Vlada već četiri meseca vežba trčanje u mestu, da se svi krupniji poslovi ostavljaju za posle 10. decembra, za proleće, za iduću godinu, za „posle Kosova“?
Dimitrije Boarov, analitičar, Danas, 18.10.07.

Savet bezbednosti UN izabrao pet novih nestalnih članica. Sada se i Hrvatska pita o Kosmetu.
Glas javnosti, 18.10.07.

Povodom prijema Hrvatske u SB UN srpsko-ruski kulturno-politički klub „Putin“ uputio je otvoreno pismo predsedniku Borisu Tadiću. Ovaj klub sastavljen od srpskih akademika i pisaca pita predsednika dokle će zlostavljati svoj narod takozvanim prijateljstvom sa Zapadom, koji Srbiji u seriji nanosi zlo.
Kurir, 18.10.07.

Radikali tvrde da će se na suđenju Vojislavu Šešelju preko instrumenata za prevođenje svedocima diktirati šta da govore.
Kurir, 18.10.07.

Radikali protiv Dejvida Tolberta: Zoran Krasić tvrdi da kandidat za novog haškog tužioca Šešelja doživljava kao političkog zatvorenika.
Politika, 18.10.07.

Po prašnjavim putevima i zadimljenim mehanama sretao sam žalosne Srbe iz Krajine, odrpane i polužive, bez zavičaja, bez svojih kuća, bez ičega svog, čak i bez zuba, kako pijani zapliću nešto u slavu Vojislava Šešelja. Znaju, govorili su, da je Šešelj skrivio njihove jade ali ga glasaju jer vole kad priča o „Velikoj Srbiji“ i njenoj granici kod Karlovca i Ogulina.
Vuk Drašković, pisac, Vreme, 18.10.07.

Autorsku trojku čudi da o krvavom sukobu u bivšoj Jugoslaviji („tu odmah iza brda u ’Jugoški’ gde smo išli i idemo na odmor, ali niko ne uviđa da se sunčamo na grobovima žena i dece“), dosad u Češkoj nije napisana nijedna drama.
Politika, 21.10.07.

Gubim svedoke na svim stranama u slučaju koji se vodi protiv Haradinaja. Njima se upućuju ozbiljne pretnje, i u ovom smislu Albanci su gori od Srba.
Karla del Ponte, tužiteljka, Politika, 21.10.07.

Sasvim je očigledno da Oli Ren želi da iskoristi Hag kao deo pritiska na Srbiju u toku pregovaračkog procesa. Sad se više ne može zanemariti činjenica da su Ren i Ahtisari Finci, te da veza među njima postoji. Sasvim je jasno bilo da će saradnja s Tribunalom biti korišćena za ucenjivanje Srbije, ali Oli Ren to sada radi i potpuno otvoreno. Evropski komesar može, ali ne mora da svaki čas konsultuje Karlu del Ponte, ali kako je svestan da je tužiteljka sklona da kažnjava Srbiju, on to uporno nastavlja da čini.
Milan Nikolić, analitičar, Glas javnosti, 18.10.07.

Da Srbin, pa još kondukter, nikad ne bi prijavio optužene za ratne zločine, protivprirodni i prirodni blud, harikiri i krađu ajvara iz samoposluge pokazuje primer Tolimir Zdravka, đenerala, u čijoj je osobnoj kolekciji sitnica pronađena i pretplatna markica GSP „Beograd“ čime je dokazano da se r. zločinci ne švercuju u GSP.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Kurir, 21.10.07.

Pakosnici bi mogli reći da je u ovakvim slučajevima i za budžet od milion evra neophodno raspisati tender za javnu nabavku Ratka Mladića.
Voja Žanetić, uvodničar, Večernje novosti, 21.10.07.

Oni što rade za 500 evra mesečno znali su koliko juče gde je Mladić, pa se nisu mašili telefona, a sad veruju da su nekog prevarili ovom ponudom za dojavu.
Dragoljub Žarković, kolumnista, Vreme, 18.10.07.

Iskoristiću novinarsku privilegiju da ovim putem zahvalim državi što me je sprečila da upadnem u zamku stambenih kredita, ponudivši mi izdašnu „subvenciju” jednostavnim pozivanjem nagradnog broja – 9191. Hvala i gde čuli i gde ne čuli! Naime, pomenuti broj je (valjda već svi znaju) registrovan na naše najuspešnije preduzeće: Bezbedonosno-informativnu agenciju (BIA), hazardsko odeljenje, i namenjen je prijavljivanju odbeglih haških optuženika (Mladića, Hadžića i Župljanina), uz bogat nagradni fond za svaku validnu dojavu. Zapravo, unapređena verzija nekad popularnog „Fonta”.
Mihailo Medenica, komentator, Politika, 19.10.07.

Dok je Limonov pucao, Karadžić je iz kabine nekadašnje žičare za Trebević razgovarao telefonom s nekim, spominjući „važnu vijest“ i svoju suprugu. Čuje se i kako Karadžić pita vojnike „koje je rase psić“ koji mu se vrteo oko nogu, a vojnici odgovaraju „srpske“.
Danas, 18.10.07.

Ako budemo nastavili da pratimo program premijera Koštunice i uspemo da odbranimo KiM, u dogledno vreme Srbija će od srednje razvijene zemlje, gledano u svetskim okvirima, postati srednje razvijena evropska država.
Dragan Šormaz, poslanik DSS, Pravda, 20-21.10.07.

Srbija treba da bude srećna što je vodi takva ličnost kao što je Vojislav Koštunica.
Bora Đorđević, pevač, Pravda, 20-21.10.07.

Vreme pokazuje da se biračko telo DSS-a i dalje osipa, bez obzira na izvrsno savladanu lekciju o tehnologiji vlasti.
NIN, 18.10.07.

Premijerova optužba SAD za „politiku sile“ upućena je domaćoj javnosti i to onoj koja podržava bivšeg šefa države kojeg je Koštinica 5. oktobra rušio.
Dušan Janjić, analitičar, Kurir, 18.10.07.

Naravno da to (Koštuničine optužbe) neće promeniti američki stav prema Srbiji, ali bi se moglo desiti da Amerika pokuša da promeni srpskog premijera.
Đorđe Vukadinović, analitičar, Kurir, 18.10.07.

Stiče se utisak da Sjedinjene Američke Države imaju više razumevanja za poziciju Srbije o svim pitanjima, pa i o Kosovu i Metohiji, nego pojedine evropske zemlje.
Dušan Spasojević, pomoćnik ministra odbrane, Večernje novosti, 18.10.07.

Peščanik.net, 21.10.2007.