“GOVORE nerazumljivim jezikom, tumaraju našim ulicama, često se iza ponoći dovikuju kao s brda na brdo. Ima taj jedan koji stalno galami, a glas mu je kao da iz tunela izlazi. Užas.”

“Nisam rasist, ali nelagodno mi je kad vidim grupice tamnoputih muškaraca kako besciljno lutaju kvartom i gledaju našu djecu. Čekamo samo da počnu provale u stanove ili nešto još gore”.

“Ljeti neki visoki crnci dolaze i kradu nam voće sa stabala. Doduše, ima i pristojnih, koji lijepo pitaju. No, događa se i da usred noći čujemo lomljavu grana pa ih zateknemo kako preskaču dvorišne ograde. Ima tih crnaca visokih i po dva metra. Ne usudi se čovjek ni izaći iz kuće kad ih vidi.”

Invazija crnaca

I tako, nakon pedera i lezbi, pedofila i Srba, sada smo dobili i crnce.

Reporteri Jutarnjeg lista donose ovog četvrtka dramatičnu reportažu iz Dugava, novozagrebačkog kvarta koji se nedavno našao pod najezdom tamnoputih azilanata. Visokih, nerazumljivih, šarenih, izgubljenih, glasnih, nekih i s dubokim glasovima, na prvi pogled sumnjivih, potencijalno opasnih, u svakom slučaju – nelagodnih.

Radi se o azilantima smještenima u hotelu Porin.

Brdo crnaca

I kako reče jedan od mnogobrojnih sugovornika u reportaži – naravno, anonimnih: “Imamo s jedne strane brdo smeća na Jakuševcu, s druge hrđavi ranžirni kolodvor i sad nam još treba potencijalni izvor novih problema”. Dakle, crnci.

Ili po riječima njegova susjeda: “Nisam rasist, ali nije mi ugodno”.

I tako kreće medijska hajka. Novinari prenose izjave zabrinutih građana stiješnjenih između smeća i crnaca, o nekakvim strancima, pa još i tamnoputim, koji tumaraju Dugavama, gledaju cure i djecu, ponekad ukradu voće, a ponekad lijepo zamole, dok jedna mlada stanarka, ona koja “ima razumijevanja za ljude koji traže bolji život”, kaže kako joj je “pomalo nelagodno kad noću čuje kako se muškarci dovikuju na jeziku koji nitko ne razumije”.

Glasovi iz tunela

Ti glasovi sigurno spremaju neko zlo. Inače ne bi zvučali tako nepoznato, i tako duboko, “kao da izlaze iz tunela”.

Reportaža Jutarnjeg lista nadovezala se na nedavni fizički obračun tamnoputih azilanata oko jedne tamnopute azilantice, u kojem je bio ozljeđen hrvatski bijeli zaštitar, ali sličnih reportaža nije bilo kad su domaći huligani, domaći kriminalci, domaći mafijaši ili kvartovski nasilnici opljačkali lokalnu banku, ozljedili prodavačicu, ubili zaštitara i tko zna što još ne.

Nitko od zabrinutih građa Dugava – ili bilo kojeg drugog zagrebačkog ili hrvatskog naselja – nije s tolikom dozom zabrinutosti pričao o nekakvim sumnjivim Hrvatima koji utjeruju strah u kosti.

Točnije, novine nisu na to obraćale pažnju.

Ali ipak, ne treba kriviti one koji tako govore. Ljudima je teško oduzeti pravo da privatno govore protiv crnaca, Srba, Židova, pedera, lezbi.

Medijski linč

Problem nastaje kad novine takve izjave nekritički prenose, pod krinkom anonimnosti i pod plaštom objektivnosti. Kao što je Slobodna Dalmacija naslovnici nekritički prenijela izjavu Adalberta Rebića da su “za sve krivi pederi i lezbe”, kao što su novine nekritički prenosile izjave Judith Reisman o “pedofilima, seksualnim izopačenicima i spolnim bolestima”, kao što je Večernji list prije nekoliko godina doslovno naganjao gay turiste na Hvaru, tako se sada prenose izjave zabrinutih građana Dugava.

To je čisti poziv na linč.

Poziv onima koji su prije nekoliko godina mlatili Srbe jer su se čudno zvali, onda su mlatiti pedere zato što su se čudno ponašali, a sada bi mogli krenuti na one koji izgledaju čudno. “Samo su se odjednom počeli pojavljivati ljudi svih rasa i običaja. Odjeveni su u tradicionalne afričke nošnje, govore nerazumljivim jezikom, tumaraju našim ulicama, često se iza ponoći dovikuju kao s brda na brdo”.

Nismo rasisti, samo mrzimo crnce

Zaključak je jednostavan. Novine, i to ozbiljne, “prave novine”, pišu da su stanovnici Dugava ugroženi. Valja im odmah pomoći. Poduzeti nešto u njihovu zaštitu, u zaštitu kvarta, ali i zaštitu rase, vjere, nacije.

Nisu svi oni nužno rasisti, sigurno nitko od njih to ne bi priznao, neki od citiranih čak tvrde da je Afrika “kolijevka civilizacije”, samo im je “nelagodno kad vide grupice tamnoputih muškaraca kako besciljno lutaju kvartom i gledaju njihovu djecu”. “Čekamo samo da počnu provale u stanove ili nešto još gore”, prenosi Jutarnji list izjavu jednog od stanara.

A nakon ovog teksta azilanti mogu sammo čekati da počne preventivna odmazda.

Index, 07.02.2013.

Peščanik.net, 08.02.2013.

IZBEGLICE, MIGRANTI