Foto: Maxim Shipenkov, Reuters http://goo.gl/zSEnUf

 
Da li znate da gotovo svi naši ekonomisti, osim onih koji rade za Kremlj i koji za platu moraju da lažu, tvrde kako je ukupna vrednost projekata koji pretenduju na novac iz takozvanog Fonda nacionalnog blagostanja već sada znatno premašila iznos koji se u tom fondu nalazi? Svi, a u prvom redu Putinovi drugovi naftaši, gladno su zinuli na pare Fonda, glavnu i jedinu preostalu kasicu-prasicu budućih pokolenja. I budući da je reč o drugovima, Putin nema snage ili nema prava da ih odbije. Da li mislite da na ovaj novac računaju oni od kojih zavisi naša budućnost, naši životi, budućnost nas, građana Rusije? Da li smatrate da na pare Fonda računaju baš oni za koje je taj fond i stvoren? Da li mislite da su svi ti penzioni i ostali, za građane životno važni fondovi upravo radi građana i bili osnovani? Podsećam da je osnovna ideja o osnivanju Fonda nacionalnog blagostanja bila sledeća: skloniti na stranu deo ekstraprofita ostvarenog prodajom nafte i gasa.

Da li se sećate s kakvom prazničnom pompom, s kakvim vatrometom blagoglagoljivih izjava je taj fond bio osnovan? Sećate li se gordo izgovorenih reči gospodina Putina o tome kako će se u njega izdvajati novac za „crne dane“, za „buduća pokolenja“ koja će „nam reći hvala“ jer je Njegovo imperatorsko veličanstvo bilo dovoljno mudro da sačuva narodno bogatstvo.

A da li se sećate i nekih koji su onako, više uzgred, tada govorili kako su sva naša nacionalna bogatstva, pa i prirodna, u stvari narodna i kako ne bi bilo loše da se makar delić tog bogatstva ustupi narodu. Onda su nam ovi što se jače čuju objasnili da ćemo mi sve te pare pojesti i israti. Da, baš tako, da smo mi budale koje ne umeju da misle na budućnost i da ćemo se mi na pola puta prosto usrati, a da gospodin Putin, biće vanzemaljske mudrosti, nepogrešivo zna da se pare moraju sačuvati sve dok naši potomci ne stasaju, i iz ruku našeg nacionalnog lidera ne preuzmu nacionalnu ideju i ponesu je u daleku svetlu budućnost.

I zatalasaće se zlatno klasje na vetru našeg novog života; moćno će se zakovitlati dim iz viskoh dimnjaka naših novih fabrika – govorili su nam oni. Baš taj novac će nam omogućiti da poletimo u osvajanje Sunčevog sistema, a potom i vascele Vasione, poručivao je građanima jedan od najverovatnijih kandidata za novog predsednika Rusije, tovariš Rogozin. Ili, napravićemo mi naš, ruski ajfon i naš GLONASS, bila je priča kojom nas je mesecima zamajavo bivši/budući predsednik gospodin Medvedev.

No pokazalo se da je sve to bila samo laž. Drska laž! Prvo su razvukli Penzioni fond, a sada su se bacili na Fond nacionalnog blagostanja, to jest njegove ostatke.

Ispade, usraše se oni a ne mi, građani Rusije. Bez pardona se unerediše ti vrli lideri današnje Rusije i sada, bez javne rasprave i bez trunke stida, oni metodom banditske podele plena uništavaju Fond deleći novac svojim drugarima koji ih podržavaju na vlasti.

A da li znate da oni, ti današnji načelnici Rusije, ni pred kim nisu odgovorni. Oni nemaju ni nameru da pred bilo kim odgovaraju, ni pred parlamentom, ni pred narodom. Parlament je na kratkom kanapu i pod ručnom kontrolom, a narod gleda televiziju. I zato nam oni nikada neće ni reći zašto Rusiju, kao narkomanku, već punih 15 godina drže isključivo na naftnoj igli, zašto za svoje promašaje i potpuni ekonomski fijasko sada krive Zapad i Ukrajinu i zašto će sa istim osmehom na licu, na izborima 2018. ponovo predložiti sebe, svoje političke leševe.

Ali ovoga puta bez bilo kakvih obećanja. I bez kompleksa.

Da li znate zašto je tako nešto uopšte moguće?

Ja znam: zato što ćete vi te leševe ponovo izabrati.

A znate li zašto ćete ih ponovo izabrati?

E na to pitanje nema odgovora.

Nema odgovora.

 
Matvej Ganapoljski, Radio Eho Moskve, 22.10.2014.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 29.10.2014.