U poslednje vreme nisam objavljivao nove priče, jer se bavim postavljanjem živog nastupa sa grupom Massive Attack, u zajedničkoj produkciji BBC i mančesterskog festivala. Mnogi su tražili da postavim film koji sam snimio pre dosta godina o gđi Tačer – zove se Tavan (The Attic). Govori o tome kako je ona konstruisala lažnu, sablasnu verziju britanske prošlosti, koju je zatim iskoristila da ostane na vlasti. Ali i o tome kako je i sama počela da robuje toj viziji.

Film postavljam kao mali korektiv štreber-festu koji je zavladao posle smrti gđe Tačer. Čitava pokretna traka think-tank komentatora i srodnih operativaca slila se u televizijske studije i počela da gradi tvrđavu oko sećanja na gđu Tačer, utemeljenu na ekonomskim teorijama. To rade zato što je ekonomija jedini jezik koju štreberi razumeju. To je svetonazor u okviru koga oni birače – ljude koji su doveli gđu Tačer na vlast – vide samo kao robote vođene željom da troše.

Nedostaje činjenica da je gđa Tačer ujedno bila i jaka romantična političarka koja je stvorila čudnu ali dopadljivu priču o britanskoj prošlosti koja se svidela milionima ljudi. Priča je lažna, ali neverovatno ubedljiva zato što je i ona sama u nju poverovala. I snaga njene vere u nju prizvala je aveti iz britanske prošlosti koje još uvek žive u glavama ljudi – godinama nakon njenog odlaska s vlasti.

Problem sa štreberima je u tome što oni ne razumeju emocije i ne vole priče. To znači da uopšte ne umeju da dopru do osećanja i imaginacije birača. Pokopali su Vestminster u sarkofag ekonomskog diskursa, dok mi i dalje čekamo političara koji će probuditi našu imaginaciju i inspirisati nas da razmišljamo o političkim idejama, umesto da nas smara do bola.

U filmu se pojavljuje široka lepeza likova – između ostalih i Flanegan i Alen:

 

 
Pripadnici političkog krila Irske nacionalne oslobodilačke armije:

 

 
Debora Ker:

 

 
Pozornik Klod Morel:

 

 
Gđa Tačer i njen prijatelj Eri Niv:

 

 
I duh Vinstona Čerčila:

 

 
Evo filma:

 
bbc.co.uk, 26.04.2013.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 30.04.2013.

Srodni linkovi:

John Hilley: Sahrana Tačer – najveća uvreda

Svetlana Slapšak: Pravovremeni užas

New Statesman: Tržište i sloboda – u ministarstvu Margaret Tačer

Vladimir Gligorov – Politika odgovornosti