Fotografije čitateljki, Biljana Marinković

Fotografije čitateljki, Biljana Marinković

Dnevni list Informer je Ministarstvu unutrašnjih poslova pouzdaniji izvor od organizacije Human Rights Watch. Ministarstvo nije našlo za shodno da proveri nalaze HRW-a da policija u Srbiji uzima novac od migranata, ali je proverena priča Informera o prijatelju Zaštitnika građana Saše Jankovića koji se ubio iz njegovog pištolja za koji nije imao dozvolu. Očito je da MUP primenjuje dvostruke standarde prema različitim nalazima.

Zajedničko za priče HRW-a i Informera je iznenađujuće brzo reagovanje Ministarstva. Različito za priče je reagovanje ministra unutrašnjih poslova. Ministar se nije oglasio u slučaju nalaza HRW-a, dok je za navode Informera izjavio da će konsultovati Tužilaštvo. Time je otkriven sistemski problem u vezi sa radom policije: postoji mogućnost da ministar upravlja policijskim postupanjem do trenutka kada tužilac preuzme istragu. Time je operativna nezavisnost policije ugrožena, a rad policije je politizovan.

Ovakvo postupanje ministra je u skladu sa zakonom. Prema članu 8 Zakona o policiji ministar može da naloži policiji da istraži slučaj i podnese mu izveštaj. Izgleda da su za takva postupanja ministra dovoljna obaveštenja iz medija i da je reč o „interesantnim“ pitanjima. Podatak o tome da je migrant Anmar, sledeći instrukcije policajca, bio prisiljen da mu preda više od 450 evra, verovatno nije dovoljno interesantno, a pri tome su i mediji pisali o tome. Problem je u tome što Anmar ne kaže ono što piše u izveštaju Zaštitnika građana: tokom 2014. godine nije obezbeđen nivo poštovanja prava građana Srbije za dostojanstven život. Ovo drugo ima daleko veće političke posledice.

U toku je javna rasprava o novom Zakonu o policiji i pravi je trenutak da se slabosti zakonskog okvira reše. Najveća mana nacrta Zakona jeste to što on ne ispunjava neophodne pretpostavke za depolitizaciju upravljanja policijom i demokratsku kontrolu rada policije. Upravo najviše zabrinjava mogućnost da ministar policiji daje smernice i uputstva za rad, uz navodno uvažavanje operativne nezavisnosti koja nije precizirana, sve dok javni tužilac ne bude obavešten o krivičnom delu i ne preuzme postupak (čl. 16 nacrta Zakona).

Ministri policije u demokratskim zemljama ne smeju da policiji daju uputstva za delovanje u konkretnim slučajevima. U daljem procesu reforme policije neophodno je razumeti da ona nije instrument politike, i omogućiti operativnu nezavisnost policije – najpre zakonsku, a zatim i praktičnu.

Autor je istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Peščanik.net, 21.04.2015.

Srodni linkovi:

Vesna Pešić – Preko crte

Dejan Ilić – Koja istina?

Bojan Gavrilović – Mrak u podne

Mijat Lakićević – No pasaran

Miroslav Hadžić – Javno satiranje

Mario Reljanović – Zaštita za Zaštitnika

Nadežda Milenković – Zapeta, kao zapeta puška

Tatjana Paunović – Dan mrmota

VIDEO – Državni neprijatelj br. 1

Rastislav Dinić – Koliko koštaju jednaka prava

Mijat Lakićević: Kud plovi ovaj brod – Godinu dana Vlade

Vesna Pešić – Ombudsman na kori od banane

Dejan Ilić – Laž urla Srbijom

Miša Brkić – Moć birokratije

VIDEO – Topli zec za ombudsmana