Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

EPS, EMS, EKS… Koja od tri skraćenice – hajde da se malo poigramo – ne pripada ovom nizu? Tačan odgovor je – EKS. EKS je efektivna kamatna stopa. EMS je Elektromreža Srbije, a EPS, to već i vrapci znaju, Elektroprivreda, isto Srbije. Ali neće sada biti reči o EKS-u, a ni o EMS-u i poznatoj kumovskoj vezi između njegovog direktora i premijera, koja je ovih dana doživela kulminaciju, nego o EPS-u. Tačnije o njegovoj ćerki firmi, EPS Snabdevanju i njenih 15 direktora koji su, nema tome ni mesec dana, javno „žigosani“ jer su, treba li podsećati, optuženi da su svoju firmu oštetili za desetak miliona evra, a zatim smenjeni (ili je možda bilo obrnuto, nije ni važno) i na kraju – zaboravljeni.

Najpre je, da ipak malo osvežimo pamćenje, preko novina plasirana vest da je grupa rukovodilaca EPS Snabdevanja veštačkim naduvavanjem cene struje prouzrokovala gubitak nekih tri stotine velikih potrošača i već pomenute novčane sume. Sve je to, navodno, išlo u korist jedne domaće privatne firme (da joj ovde ne pominjemo ime) koja je u vlasništvu jedne hrvatske firme iza koje zapravo stoji jedna češka firma. Onda je ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, izjavio da je „policija po zahtevu tužilaštva ušla u EPS i proverava sumnje u zloupotrebe (u tom trenutku već – prim. ML) bivšeg rukovodstva Elektroprivrede Srbije“.

A onda se u celu priču uključio i predsednik Vlade koji, međutim, nije brzao, nego je rekao da je zatražio da mu se hitno dostavi iscrpan izveštaj („na 100 strana“) i da će tek posle toga o celom slučaju moći nešto više da kaže.

Izveštaj je, javili su promptno mediji, već sutradan bio na premijerovom stolu, doneo ga je v.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić lično. Sve je mirisalo na „jednu od najvećih afera koja je ikada protresala ovo javno preduzeće“, kako je inače priča i najavljivana.

Kad, međutim, tu se odmotavanje klupka naglo prekida. U stvari, posle par dana javili su se i opanjkani direktori, koji su tvrdili da su sve radili po propisima i zapretili „kontratužbom“, ali se sa državne strane niko nije oglašavao. Pa ni premijer Vučić. I tako sve do dana današnjeg.

A javnost Srbije ima pravo da zna šta se u EPS Snabdevanju stvarno desilo. Da li je neko i ko pokušao da sruši firmu, ili je neko drugi pokušao da sruši (i delom uspeo) nekoliko ljudi? I ko su sad ti novi fantomi? Ono u Hercegovačkoj bile su ipak samo zgrade. Ovo su ljudi i igranje njihovim sudbinama mnogo je teži prekršaj.

Ali čini se da kao i u slučaju onih prethodnih, kako ih je ono premijer nazvao, idiota, nikad nećemo saznati o kome se radi.

Mada, u stvari, već znamo.

Peščanik.net, 22.12.2016.

Srodni linkovi:

Mijat Lakićević – Kurcšlus

Mijat Lakićević – EPS, vlasništvo građana Srbije

Mijat Lakićević – Ruganje narodu

Mijat Lakićević – EPS: Pet problema nijednog rešenja


The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika. Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.
Mijat Lakićević

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)