Indonezija, foto: Herman Damar

Indonezija, foto: Herman Damar

Fifa je samo nekoliko sati pre početka svetskog prvenstva u fudbalu osetila potrebu da popravi svoj imidž. Ova organizacije postala je simbol jednog mafijaškog sistema, što su nedavno pokazala i otkrića Sunday Timesa. Reputacija uništena. Predsednik Joseph Blatter nazvao je nedavne izveštaje „rasističkim“.

Njegovo odeljenje za odnose sa javnošću se trenutno umesto korupcijom bavi finansijama i distribuira saopštenje na tri strane. Uvod: „Deo kritike je opravdan.“ Onda sledi devet pitanja i devet odgovora, koji bi trebalo „da isprave nedoumice i razjasne nesporazume“.

Iz saopštenja proizlazi da Fifa nije odgovorna za prisilna iseljenja na mestima održavanja svetskog prvenstva, niti za uklanjanje uličnih prodavaca. „Investicije u ulice, aerodrome i sisteme komunikacija su dugoročno isplative za Brazil“, tvrdi Fifa i odbacuje odgovornost za proteste zbog smanjivanja osnovnih socijalnih usluga poput obrazovanja i zdravstva.

Fifa, iako drakonski sprovodi sopstvena pravila, izigrava nevinašce – organizaciju za bolji svet vernu ambicioznom motou: „Za svet“.

To je prethodnih godina izgledalo sasvim dugačije, naročito kada su njeni funkcioneri izigravali poštenjačine poput skandaloznog generalnog sekretara Jérôme Valckea, koga je Blatter 2006. privremeno otpustio zbog prevare i davanja netačnih informacija Fifa sponzorima. Valcke je poznat po tome što je objašnjavao da važe samo ona pravila koja su upisana u zakone svetskog prvenstva u fudbalu i predložio da bi Brazilce trebalo šutnuti u zadnjicu kako bi završili stadione na veme. Jednom je rekao da je organizovanje mega događaja daleko lakše u diktaturama nego u demokratijama.

„Brazil je do sada potrošio 15 milijardi dolara na organizaciju prvenstva“, objašnjavaju iz Fifa. Operacionalni troškovi iznose dve milijarde dolara i Fifa tvrdi da je sama pokrila ovu sumu. Tokom tekućeg poslovnog ciklusa Fifa će najverovatnije ostvariti prihode od oko 5,2 milijarde dolara, od kojih će dve milijarde otići na troškove prvenstva u Brazilu u koje su uključene nagrada svakoj reprezentaciji koja se plasirala, premije, troškovi priprema svih timova i naknade klubovima za koje igrači nastupaju.

Sa druge strane, čitav neoperativni budžet sa svim infrastrukturnim merama finansiraju isključivo brazilski poreski obveznici. Prema poslednjim proračunima reč je o iznosu od 13 milijardi dolara. Fifa kaže „da niko nije terao Brazilce da izgrade 12 potpuno novih stadiona ili da ih luksuzno renoviraju“.

To je čak i tačno. Fifa određuje najmanju veličinu stadiona, ali bi se zadovoljila i sa 8 do 10 arena. Bivši predsednik Brazila Lula je bio taj koji je za „šampionat svih šampionata“ naredio izgradnju i potpunu rekonstrukciju 12 stadiona, pokrenuvši time džinovsku mašinu za rasipanje državnog novca. Pojedini stadioni, kao onaj u Manausu, po završetku prvenstva se više neće upotrebljavati i biće ostavljeni da propadaju. Uprkos tome, predsednica Brazila Dilma Rouseff optužila je Fifu za eksploziju troškova organizacije prvenstva.

Međutim, za Fifu, njene direktore i njihove rođake, svetsko prvenstvo u Brazilu će se u svakom slučaju ispostaviti kao veoma profitabilan događaj. Izgradnju stadiona u Brazilu, kao i u Južnoj Africi, nadgledao je švajcarski arhitekta Charles Botta. On je muže šefice Blatterove kancelarije i direktorke Fifa Christine Salzman-Botta, koja je ćerka Blatterovog prijatelja iz detinjstva Walter Salzmana.

Za prodaju TV prava, produkciju TV signala, a delimično i za prodaju ulaznica nadležna je kompanija Infront Sports & Media. Njen direktor je Phillipe Blatter, nećak predsednika Fifa. Botta, Salzman, Blatter – sve ostaje u porodici.

Strogi Fifin general Valcke je u proleće 2007, nakon što ga je Blatter otpustio, za šestocifrenu sumu postao savetnik svog pajtaša ogrezlog u korupciji i tadašnjeg predsednika fudbalskog saveza Brazila i člana Fifinog izvršnog odbora Ricardo Teixeire. Valckea je posle ovog kraljevski plaćenog odmora Blatter ponovo zaposlio.

Valckeov sin Sébastien radi u organizaciji svetskog prvenstva u Brazilu kao „pomoćni generalni koordinator“ Marakana stadiona u Riju. Samo je Teixeira morao da napusti svoju funkciju posle sudski dokazane milionske korupcije i zbog pritiska Dilme Rouseff, ali zato njegova ćerka Joanna zarađuje 37.000 evra mesečno kao direktorka organizacionog komiteta svetskog prvenstva.

Blatter je na Fifinom kongresu održanom neposredno pred početak svetskog prvenstva najavio bonuse za 209 nacionalnih fudbalskih saveza: svaki savez dobija dodatnih 750.000 dolara uz godišnje redovne uplate u visini od 250.000 dolara. Svaka konfederacija može da očekuje novih sedam miliona dolara. Sunday Times je nedavno otkrio da je izvršni odbor tajnom odlukom udvostručio svoje zarade: prema novim pravilima svaki od 25 članova izvršnog odbora zarađuje godišnje 200.000 dolara i paušalnu naknadu troškova od 700 dolara dnevno za vreme koje funkcioneri provedu u Brazilu.

U svom „pokajničkom spisu“ Fifa objašnjava da je „neprofitna organizacija“. Preciznije je da je Fifa, iako je organizovana kao koncern i aktivna na tržištu kapitala, registrovana kao udruženje u Švajcarskoj, što je prilično čudno. Kao holding različitih društava ovo super-udruženje iz Ciriha ne plaća porez na prihod. TV prava i sponzorski ugovori, koji se mere desetinama milijardi dolara, prijavljeni su kao usluge namenjene izvozu i kao takve oslobođene su poreza na promet. Isto pravila se primenjuju i na Međunarodni olimpijski komitet sa sedištem u Lozani.

Fifa i MOK su u stvari globalne franšizing kompanije, ali kao udruženja ne podležu švajcarskim zakonima za sprečavanje korupcije i pranja novca. To bi trebalo da se uskoro promeni, jer je švajcarska vlada posle mnogo godina i brojnih korupcionaških skandala predložila izmene antikorupcijskih zakona.

Oba ova udruženja uživaju u švajcarskoj idili. MOK tokom četvorogodišnjeg ciklusa 2013-2016. očekuje prihode od 5,2 milijardi dolara, baš kao i Fifa. Fifa je 31. decembra 2013. prijavila rezerve u visini od 1.432 milijarde dolara, a MOK od 932 miliona.

Šta god da se desi u Brazilu tokom svetskog prvenstva u fudbalu 2014. i olimpijskih igara 2016, oba sportska giganta će verovatno uvećati svoje rezereve za trocifrene milionske sume.

Jens Weinreich, Spiegel, 24.06.2014.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 27.06.2014.

Srodni link: Jakob Augstein – Ukinite svetsko prvenstvo

NOGOMET / FUDBAL