Francuski satirički časopis Charlie Hebdo objavio je seriju karikatura koje ismevaju Muhameda, prikazujući ovog muslimanskog proroka golog u pornografskim položajima, i kako ga u kolicima gura ortodoksni Jevrejin. Karikature se objavljuju čak i dok antiislamski film američke proizvodnje, Nevinost muslimana, nastavlja da provocira nemire u muslimanskom svetu, koji su doveli do napada na ambasade zapadnih zemalja i do desetina pogibija.

Francuska vlada, koja je u početku tražila od časopisa da se uzdrži od objavljivanja karikatura, reagovala je pojačanim merama bezbednosti i zatvaranjem ambasada i škola u 20 zemalja. Francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabius kritikovao je časopis u radijskom intervjuu, rekavši: „U Francuskoj važi princip slobode izražavanja, koji se ne sme gušiti… Da li je zaista razumno ili pametno dolivati ulje na vatru?“

Mnogi drugi su osudili ove karikature, uključujući i vođu jevrejskih zajednica u Francuskoj, tunisku stranku Enhada i Arapsku ligu, iako svi oni ističu značaj mirnog protestovanja. Pakistanski hakeri su oborili sajt časopisa.

Ovo nije prvi put da Charlie Hebdo izaziva kontroverze u muslimanskom svetu. Ovaj časopis je 2006. preneo čuvene danske karikature Muhameda, zbog čega je uredništvo odgovaralo za kršenje zakona protiv rasizma. Posle toga, u novembru 2011, časopis je objavio šaljivo izdanje, gde je kao gostujući urednik potpisan Muhamed. Dan ranije, na zgradu redakcije bačen je molotovljev koktel (niko nije povređen) i sajt je srušen na jedan dan. Urednik časopisa, Stefan „Šarb“ Šarbonje, dobijao je pretnje smrću putem različitih kanala.

Šest meseci nakon paljenja zgrade, Šarbonje je dao intrvju za Međunarodnu mrežu karikaturista (CRNI). U ovom intervjuu, Šarbonje je rekao da je časopis, za 20 godina koliko postoji, tužen 14 puta zbog kontroverznog i „bogohulnog“ stila. Nepokoleban kritikama i nasiljem verskih ekstremista, rekao je: „Ako se plašite jednog crteža, vaš bog je vrlo, vrlo mali“. Kasnije u razovoru, rekao je da Charlie Hebdo „nema drugog izbora“ nego da nastavi da izlazi, jer „ako prestanemo da izlazimo, mrtvi smo“. Četiri meseca kasnije, Šarbonje i dalje ostaje pri svojim stavovima, uprkos poslednjoj kontroverzi, i tvrdi da su karikature jednostavno pokušaj „da prokomentarišemo vesti na satiričan način“.

Bez obzira na to koliko karikature dolivaju ulje na vatru, ne može se reći da je redakcija časopisa Charlie Hebdo licemerna. U intervjuu za New York Times, Šarbonje je osudio odluku francuske vlade da zabrani muslimanske proteste protiv Nevinosti muslimana planirane za nedelju, i rekao: „Zašto bi oni branili tim ljudima da izraze svoje mišljenje? Mi imamo pravo da izrazimo svoje mišljenje, imaju i oni pravo da izraze svoje.“

Jacob Marshall, In These Times, 19.09.2012.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 25.09.2012.

NAŠ TERORIZAM