Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Predsednik države se prošle nedelje podvrgao sistematskom pregledu u okviru kojeg je, na sopstveno insistiranje, uradio i kognitivni test jer su ga nervirale glasine da je mentalno nesposoban da vodi zemlju.

Ne, ne predsednik Srbije. Ovo je prošlogodišnja vest o predsedniku Amerike koji, kao i njegovi prethodnici, i ove godine nastavlja tradiciju obaveštavanja javnosti o svom odličnom zdravlju ne bi li se nacija ohrabrila u veri da državu vodi čovek koji je u dobroj fizičkoj i mentalnoj kondiciji.

Za razliku od njega, prošlonedeljna vest o predsedniku Srbije je da on, po rečima ministra zdravlja, ima hronične srčane probleme. Doduše „manje“ probleme ali koji su eskalirali čak toliko da je, opet po ministrovim rečima, bio životno ugrožen. Lekari su mu bukvalno spasili život, rekao je, dodajući nepotrebno i neprimereno a naročito netačno da su vrhunski lekari i medicinske sestre – potvrda snage jednog društva. (Doista? Vrhunski lekari i sestre na Kubi su takođe potvrda snage tog društva?)

Ali, izveštaj o fizičkom i mentalnom stanju predsednika države još gore zvuči kada su ga javnosti predstavili tabloidni analitičari od kojih neki takođe imaju diplomu medicinskog fakulteta. Po njima, predsednika ove zemlje je toliko potreslo insistiranje novinara da odgovori na pitanje od javnog interesa (o ocu ministra policije i sumnjivoj preprodaji oružja) da predsedničko srce zamalo to nije moglo da podnese (jer je valjda baždareno da podnosi samo dodvoravanje i dogovorena pitanja?).

Gradonačelnik umesto gradonačelnika je takođe ukazao na direktnu vezu koju „smo mogli da vidimo“ (pod uslovom da imamo N1 u ponudi). „Nekoliko sati pre nego što je primljen na VMA (profesor Ivan Klajn bi podsetio da se M izgovara kao „em“ a ne „me“ ali dobro) novinar mu je unosio telefon u lice“.

Pa kakvi su to branioci lika i dela kad ispada da je čovek koji se onoliko hvalio svojom hrabrošću i borbenošću zapravo tako labilan da i puko pokazivanje telefona može da izazove srčane smetnje? Zar je čoveka čije srce nije čak ni zatitralo a kamoli prepuklo od onolikih teških razgovora o kojima nam se poveravao niti od onolikih emocija koje nam je pokazivao – slomio jedan novinar, jedan telefon i jedan dokument? Zar da se čovek koji pretenduje da čvrstom rukom vodi ovu zemlju pred telefonom konsternira kao mungos pred zmijom? Pa kakvo je to ohrabrivanja nacije u veri da on može da izađe na kraj sa najneugodnijim pregovaračima i da se izbori za dobrobit zemlje? Doduše, jesmo prethodnog predsednika izabrali uprkos tome što se pokazao kao slabić koji je kolabirao samo dva sata pošto je objavio štrajk glađu (i žeđu na kojoj se posebno insistiralo) ali zašto da i prema natčoveku pokazujemo bolećivost?

Srećom pa predsednik države nije i sam upao u ovo srcedrapateljno natpevavanje. Svojeručno nam je poručio da mu je dobro i da će iz bolničke sobe otići pravo na rehabilitaciju u TV studio da nam na ćirilici objasni šta je bilo i šta će biti. Ne, ne sa aferom GIM i Krušik nego – za jedno dve, dve i po godine. U platinastom dobu koje dolazi posle ovog zlatnog.

Peščanik.net, 18.11.2019.

Srodni linkovi:

Dejan Ilić – Ne ubijte Sovilja

Ljubodrag Stojadinović – Bolesni predsednik

KRUŠIK

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)