Damask, foto: Muzaffar Salman/AP

Damask, foto: Muzaffar Salman/AP

Savet Federacije Rusije javno poziva celu međunarodnu zajednicu u koaliciju za borbu protiv terorizma. „Neophodno je stvoriti koaliciju država koje odbacuju nasilje i ekstremizam, i koje su spremne da daju svoj doprinos pobedi nad ovim opštim zlom“ – gorljivo poručuje naš Savet Federacije. Senatori su svoj vatreni apel potkrepili svetlim primerom iz bliže istorije: „Pre 70 godina je ljudskoj civilizaciji bio nametnut sličan izazov, i tada su države sa različitim političkim sistemima stvorile antihitlerovsku koaliciju koja je zajedničkim snagama uništila nacističko zlo“.

Nema šta, predivne reči upućene čitavom čovečanstvu. I stvarno, kako je moguće da se ti glupi Amerikanci i Evropljani nisu dosad setili da je osnivanje jednog ovakvog, opšteg i zajedničkog fronta protiv terorizma više nego neophodno? Ili možda oni i nemaju ništa protiv nasilja i ekstremizma? Mada, mnogo toga govori u prilog tome da su i te kako protiv. Možda oni ne žele da daju svoj doprinos pobedi nad opštim zlom? Ma nije ni to. Pre bi se reklo da ipak žele.

Čekajte, čekajte! A ko je rekao da takve koalicije nema? Pa ona već postoji! U nju je uključeno preko 60 zemalja iz celog sveta i ona je počela rat protiv Isis-a i pre nego što je Rusija definitivno odlučila da spasava Asada. I svi se sećamo da je Rusija odbila da joj se priključi; s jedne strane je trebalo spasavati Asada, a s druge, nekako nam se nije htelo da pod rukovodstvom SAD idemo u borbu protiv tog zla. Onda smo počeli samostalno da bombardujemo ne zna se tačno koga. Zatim su nam srušili avion i odjednom, pre dva dana, naprasno se pojavila i ova hvale vredna ponuda – hajdemo sad svi zajedno!

Šta se to desilo? Možda je Moskva najzad shvatila da je Isis smrtno opasan za Rusiju. Ili je možda Kremlj najzad uvideo da se proklinjanjem Amerike na televiziji i parolama „Obama – brabonjak“ ispisanim po automobilima naših dušebrižnih građana, Isis ne može pobediti. Možda je onima u Kremlju neko pametan došapnuo da je onomad, tek udruženim snagama više zemalja bio pobeđen fašizam i da tada nikome u Rusiji ni na kraj pameti nije bilo da ističe uvredljive parole na račun Ruzvelta. Možda je Rusija odjednom progledala i najzad shvatila da treba da batali to besmisleno taljiganje starih škripavih kola prepunih mržnje prema zapadu, i da je krajnje vreme da zaštiti otadžbinu.

Mislite li da je Rusija zaista nešto shvatila? Da, kako da ne! Sad ću vam reći i šta.

Na kraju svog vatrenog obraćanja svetu, pokorni senatori su u završnoj rečenici ovog dokumenta napisali: „Politika dvojnih standarda i primena jednostranih sankcija slabi međunarodnu zajednicu i ozbiljno sakati njenu moć u borbi protiv terorizma“.

Tu smo znači! Evo zbog čega je bio napisan ovaj dušebrižni dokument. Vi bi da mi pristupimo vašem društvu – pita Rusija. E onda ukinite sankcije koje ste nam zbog Krima i Donbasa uveli! Inače vam nećemo doći. Uostalom, te vaše sankcije su ionako samo vama na štetu, a ne nama.

Hibridni Savet Federacije, napisao je hibridno obraćanje svetu.

Zanimljivo – da li oni zaista misle da tamo, u zapadnim parlamentima sede ovce?

Matvej Ganopoljski, Радио Эхо Москвы, 18.11.2015.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 21.11.2015.