Fotografije čitateljki, Lazara Marinković

Fotografije čitateljki, Lazara Marinković

Populistička politika Aleksandra Vučića i njegovih naprednjaka, usmerena ka kritici ‘Bus plusa’ kao najgoreg sistema za naplatu javnog prevoza u Beogradu iz perioda osvajanja vlasti, ovih dana ulazi u kritičnu fazu pojačavanja represije nad građanima, što do sada nije zabeleženo u prestonici. Naime, lider SNS-a je do pre tri godine žestoko kritikovao ovaj sistem i gradonačelnika Dragana Đilasa, koji je napravio tri najgore stvari na svetu: most na Adi, most ‘Mihajlo Pupin’ koji je nedavno otvoren uz veliku pompu i sistem ‘Bus plus’. Naprednjačka kritika se zasnivala na insistiranju da je tender za ‘Bus plus’ bio namešten, čime su partijske elite Demokratske stranke izvršile pljačku gradskog budžeta. Zbog toga je Vučić obećavao med i mleko u javnom prevozu, povlastice za penzionere, radnike i poštenu SNS-ovu inteligenciju.

Međutim, nakon osvajanja vlasti, došlo je najpre do masovnog građanskog bojkota ‘Bus plusa’ i plaćanja gradskog prevoza. U prvoj godini vladavine SNS-a to je nekako i moglo da prođe, da bi vremenom Gradsko saobraćajno preduzeće u Beogradu počelo da tone u dugove, a vozni park da propada, autobusi da se kvare i gore na ulicama grada. Zbog toga je gradonačelnik Siniša Mali odlučio da povrati ugled ‘Bus plusa’. Ispostavilo se da to nije lako učiniti nakon višegodišnje kampanje da se tu radi o jednom ‘nenarodnom sistemu naplate’, koji je pre svega koristio za bogaćenje partijske kaste. Ni nakon učestalih opomena koje je upućivalo gradsko rukovodstvo, građani Beograda nisu počeli da plaćaju karte za prevoz. A zašto bi i plaćali kad im je vođa donedavno govorio kako sve to nema smisla i da će on učiniti da se raskrinkaju sve te ‘mutne rabote’ usmerene protiv naroda. Ipak, ništa se od obećanja nije ostvarilo, narod se švercovao, Južni tok je propao, poplave su odnele svoje i sada je ostalo samo jedno – sve intenzivnije tlačenje građana.

Ovih dana, komunalna policija je u Zemunu demonstrirala silu nad jednom putnicom koja nije imala kartu za prevoz ni ličnu kartu. Devojci koja plače trojica uniformisanih komunalaca stavila su lisice na ruke. Sve se završava odvođenjem devojke u beli auto komunalne policije…

Najpre je počelo ‘miroljubivom kampanjom’ za podizanje svesti građana o važnosti plaćanja karte u gradskom prevozu. Krajem leta prošle godine, gradonačelnik Mali je sa kiselim osmehom izašao pred kamere i saopštio da se plaćanje karata povećalo tek za 20 odsto i da će biti primoran da poveća broj kontrolora. Onda je usledila ‘ne tako miroljubiva kampanja’ kontrolora, koji su doslovno shvatili uputstva gradonačelnika Malog kako treba uterati pamet u glavu neposlušnim građanima Beograda. Usledile su nemile scene maltretiranja građana, mladih i starih, podjednako. Opisi tih događaja, kada bi se istrgli iz konteksta, mogli bi proći kao izveštaji sa turnira u kik-boksu: ‘Očevici pričaju da je kontrolor izvukao mladića iz autobusa i udario ga nekoliko puta pesnicom u glavu…’ Nakon pritužbi zbog batinanja, gradska uprava se pravila nevešta, tražeći tobože kompletan izveštaj sa linije autobusa 25, na kojoj se jedan od incidenata dogodio. Pritom je rečeno da je za gradsku vlast ‘neprihvatljivo da se kontrolori fizički obračunavaju sa putnicima, osim ako se ne radi o samoodbrani’. Ovaj izuzetak postao je pravilo, jer su beogradski kontrolori u redovnoj samoodbrani počeli da se obračunavaju sa putnicima, nogama i rukama. Scena u kojoj mladi kontrolor Stefan Đikanović šutira penzionera koji grčevito pokušava da uđe u tramvaj, postala je zaštitni znak SNS-ove uprave u Beogradu.

Ispostavilo se da je gradska vlast, u sklopu svoje ‘nemiroljubive kampanje’, organizovala pojačanje represije u vozilima gradskog prevoza tako što je raspisala tender za zapošljavanje 400 ‘brojača putnika’, kojima su date odrešene ruke da, poput mlađanog Đikanovića, cipelare putnike bez karte. Scenu nasilja zabeležio je neko od putnika mobilnim telefonom i zahvaljujući tome je istina o metodama gradske uprave stigla do javnosti. Ovaj jedini način građanske samoodbrane biće, međutim, uskoro proglašen nezakonitim i kažnjivim. Mnogi incidenti ostali su nezabeleženi i o njima svedoče samo vinovnici događaja. Neretko se događa da se tuku i deca, pa i oni koji pokušavaju da spreče takve stvari. Tako je na jednoj prigradskoj liniji pretučen čovek koji je pokušavao da odbrani ženu sa detetom od nasilja kontrolora. Zbog toga je on dobio batine. Ovog puta, batinanju se pridružio i vozač autobusa.

Oko Nove godine gradonačelnik Mali je pokušao da u vreme prazničnog opuštanja podigne cene karata za penzionere i studente. Međutim, nakon pobune najodanijeg glasačkog tela SNS-a – penzionera – sam premijer Vučić se umešao u celu stvar kao izbavitelj, naloživši svom podređenom, Siniši Malom, da pronađe rešenje. Ubrzo je gradonačelnik izašao sa objašnjenjem da se ‘samo šalio’ kada je predložio povećanje cene penzionerske karte. A onda je valjda shvatio da sve to tako više ne može da ide, pa je kontrolorima pridružio patrole komunalne policije. Reč je o specijalnoj formaciji iz Đilasovog vremena, čija su ovlašćenja drastično povećana za vreme SNS-ove uprave. Naime, komunalna policija bila je zadužena za kontrolu javnih površina, uklanjanje snega i leda, zoohigijenu i slične radnje, da bi odnedavno dobila ovlašćenje upada u vozila gradskog prevoza i hapšenje u ime ‘Bus plusa’.

Ovih dana, komunalna policija je u Zemunu demonstrirala silu nad jednom putnicom koja nije imala kartu za prevoz ni ličnu kartu. Na snimku, koji je napravio nepoznati građanin, vide se trojica uniformisanih komunalaca kako devojci koja plače stavljaju lisice na ruke. Jedan putnik pritom pokušava da ih urazumi, ali se sve završava odvođenjem devojke u beli auto komunalne policije. Nakon što je ovaj snimak nečuvene scene hapšenja zbog ‘Bus plusa’ dospeo na internet, gradonačelnik Siniša Mali je javno osudio ponašanje komunalaca, ali je zato komunalna policija, po ugledu na premijera Vučića, odlučila da progoni N.N. lice koje je napravilo snimak njihovog divljanja. Sindikat komunalne policije se potom obratio javnosti, jer ‘ne trpi nikakvo nasilje, a ponajmanje nasilje nad istinom’. Kao što je to uobičajeno u Srbiji, za svoj ispad u Zemunu okrivili su medije i nepoznatog nekog koji je, na sreću građana, sve to snimio i ponudio javnosti. Dobrodošli u Beograd!

Novosti, 02.02.2015.

Peščanik.net, 03.02.2015.

BUS PLUS

The following two tabs change content below.
Saša Ilić, rođen 1972. u Jagodini, diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio 3 knjige priča: Predosećanje građanskog rata (2000), Dušanovac. Pošta (2015), Lov na ježeve (2015) i 3 romana: Berlinsko okno (2005), Pad Kolumbije (2010) i Pas i kontrabas (2019) za koji je dobio NIN-ovu nagradu. Jedan je od pokretača i urednik književnog podlistka Beton u dnevnom listu Danas od osnivanja 2006. do oktobra 2013. U decembru iste godine osnovao je sa Alidom Bremer list Beton International, koji periodično izlazi na nemačkom jeziku kao podlistak Tageszeitunga i Frankfurtera Rundschaua. Jedan je od urednika Međunarodnog književnog festivala POLIP u Prištini. Njegova proza dostupna je u prevodu na albanski, francuski, makedonski i nemački jezik.

Latest posts by Saša Ilić (see all)