Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić + prva izložba IDEM I GLEDAM

Da nivo novinarstva u Srbiji pada znali smo odavno; sad vidimo da pada i nivo novinara.

U onom nenarodnom režimu – mislim onom o kome se danas govori kao nenarodnom, on je za sebe govorio da je baš pravi narodni – sa novinarima su se obračunavali, ako ne baš najviši, a ono vrlo visoki organi vlasti.

Tako je počeo i ovaj danas aktuleni: oni koji su se prvi našli na njegovom udaru bar su imali tu čast da se sa njima obračunava lično Vučić. U poslednje vreme, međutim, nivo državnih organa koji se koriste u antinovinarskim akcijama sve je niži. Sada su sa njima počeli da se obračunavaju i komunalci. To jest, komunalni policajci.

Pre mesec dana, da podsetimo, upravo su komunalni policajci sprečili novinare da rade svoj posao, a ovih dana su, u još drastičnijem obliku, to ponovili.

Kako je krenulo, nikog ne bi iznenadilo ako uskoro novinari stvarno dospeju u nadležnost običnih komunalnih službi. I da brigu o njima počnu da preuzimaju šinteri, đubretari.., grobari… pu, pu, daleko bilo. Tačnije: bilo – ne povratilo se.

Peščanik.net, 23.10.2015.

BUS PLUS
SLOBODA MEDIJA, SLOBODA GOVORA

The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio Pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike (EP). 90-ih saradnik mesečnika Demokratija danas (ur. Zoran Gavrilović). Kada je sredinom 90-ih poništena privatizacija EP, sa delom redakcije stupa u štrajk. Krajem 1998. svi dobijaju otkaz. 1999. sa kolegama osniva Ekonomist magazin (EM), gde je direktor i zam. gl. i odg. ur, a od 2001. gl. i odg. ur. 2003. priređuje knjigu „Prelom 72“ o padu srpskih liberala 1972. 2006. priređuje knjigu „Kolumna Karikatura“ sa kolumnama Vladimira Gligorova i karikaturama Coraxa. Zbog sukoba sa novom upravom 2008. napušta EM (to čine i Vladimir Gligorov, Predrag Koraksić, Srđan Bogosavljević…), prelazi u Blic, gde pokreće dodatak Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto ur. ekonomske rubrike. U aprilu 2011. daje otkaz i sa grupom kolega osniva nedeljnik Novi magazin, gde je zam. gl. ur. Dobitnik nagrade Zlatno pero Kluba privrednih novinara. Bio je član IO NUNS-a. Sa Mišom Brkićem ur. TV serije od 12 debata „Kad kažete…“. Novije knjige: 2011. „Ispred vremena“ o nedeljniku EP i reformskoj deceniji u SFRJ (1963-73); 2013. sa Dimitrijem Boarovim „Kako smo izgubili (Našu) Borbu“; 2020. „Desimir Tošić: Između ekstrema“; 2022. „Zoran Đinđić: prosvet(l)itelj“.