Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić + prva izložba IDEM I GLEDAM

Da nivo novinarstva u Srbiji pada znali smo odavno; sad vidimo da pada i nivo novinara.

U onom nenarodnom režimu – mislim onom o kome se danas govori kao nenarodnom, on je za sebe govorio da je baš pravi narodni – sa novinarima su se obračunavali, ako ne baš najviši, a ono vrlo visoki organi vlasti.

Tako je počeo i ovaj danas aktuleni: oni koji su se prvi našli na njegovom udaru bar su imali tu čast da se sa njima obračunava lično Vučić. U poslednje vreme, međutim, nivo državnih organa koji se koriste u antinovinarskim akcijama sve je niži. Sada su sa njima počeli da se obračunavaju i komunalci. To jest, komunalni policajci.

Pre mesec dana, da podsetimo, upravo su komunalni policajci sprečili novinare da rade svoj posao, a ovih dana su, u još drastičnijem obliku, to ponovili.

Kako je krenulo, nikog ne bi iznenadilo ako uskoro novinari stvarno dospeju u nadležnost običnih komunalnih službi. I da brigu o njima počnu da preuzimaju šinteri, đubretari.., grobari… pu, pu, daleko bilo. Tačnije: bilo – ne povratilo se.

Peščanik.net, 23.10.2015.

BUS PLUS

The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević

Rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika.

Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.