Fotografije čitateljki, Lazara Marinković

Fotografije čitateljki, Lazara Marinković

Nisam primetio da je beogradska Komunalna policija poslala telegram saučešća građanima i narodu Singapura povodom smrti Li Kuan Jeva, lidera te zemlje i oca nacije.

A trebalo je.

Nije on bio samo ekonomski guru koji je od siromašnog Singapura napravio svetsku ekonomsku silu zbog čega je postao uzor mnogim svetskim državnicima (Deng Siaopingu, na primer), pa i našem premijeru.

U ovdašnjoj javnosti Li Kuan Jev često je spominjan, a razumljivo je i zašto, kao političar koji je u Singapuru iskorenio – pljuvanje po ulici. I sve druge ružne radnje vezane za ponašanje građanstva na javnom mestu.

Li Kuan Jev kod nas je često spominjan u kontekstu kako ni on ne bi uspeo po našim gradovima i varošima da zavede red, jer mi smo, eto, jedna pljuvačka nacija, prljava i besprizorna na javnim mestima.

Zato je, koliko se sećam, u Beogradu i uvedena Komunalna policija, neka vrsta kolektivnog “Li Kuan Jeva”.

Očekivalo se da će beogradski Komunalni policajci na početku karijere nešto naučiti i iz singapurskog iskustva.

Tamo jeste bila “čvrsta disciplina” i svako je osetio bes vlasti ukoliko je pljuvao po ulici, bacao opuške, dozvoljavao kučićima “da se prazne” gde stignu i pravio se da to ne vidi, švercovao se u prevozu ili glasnom muzikom iz kafea noću uznemiravao građanstvo. Taj bes nepristojni građani Singapura osetili su na svom novčaniku, kazne su bile drakonske i niko nije imao pravo da se žali, jer je je istovremeno trajala osmišljena kampanja i široka edukacija.

Ali, nije bilo fizičkog kažnjavanja, batinanja i prebijanja građanstva.

Beogradska Komunalna policija, međutim, fascinirana je batinom i moći koja joj je sistemski podarena kao instituciji za čuvanje komunalnog reda i mira. Batinanje i ponižavanje građana polako i jezivo postaje navika i pravilo službe, uz prećutnu saglasnost i tolerisanje nadležnih šefova i nadređenih gradskih političara.

Jesmo mi pogan, prljav, nemaran i neodgovoran narod kad je u pitanju javni prostor. Primeri takvog ponašanja svuda su oko nas – smeće bačeno pored kontejnera, kontejneri razvaljeni, ne nosimo kese da pokupimo ono što naši kerovi isprljaju na ulici, od muzike iz kafića noću nemamo mira, leti ostavljamo klima uređaje da kaplju prolaznicima na glavu, pored škola vozimo automobile kao na trkama, nije nam teško da kao pešaci pretrčavamo autoput, “švercovanje” u gradskom prevozu nam je stil života…

Zbog svega toga osnovana je Komunalna policija. Da nas tiho, neprimetno ali odlučno uči i novčano kažnjava i tako opominje da Grad nije samo naš, da u njemu ne možemo da se ponašamo kao da smo sami i da moramo da brinemo i čuvamo ga kao javno dobro.

U poslednje vreme – ne može se izbeći koincidiranje s dolaskom nove vlasti u Beograd – Komunalna policija se osilila, razjarila i razmahala. Bije li bije.

Pošto do sada nije bilo ozbiljne istrage za one brutalnosti od pre dva meseca, prebijanja su učestala. Sve to uredno su zabeležile kamere mobilnih telefona uplašenih i zabrinutih građana.

Poslednje prebijanje neodoljivo je podsećalo na brutalnost Miloševićeve redovne policije koja je krvnički prebila grupu Otporaša na uglu Mekenzijeve i Zorine ulice dok su lepili plakate protiv Miloševića. Na mestu koje je tek 30-ak metara daleko od upravne zgrade Komunalne policije.

Tako brutalne i bezobzirne prema nenaoružanim i mirnim građanima samo su redovne policije u diktatorskim režimima.

Možda političari pod čijom je nadležnošću Komunalna policija misle da je narod stoka koju treba mlatiti dok se ne nauči redu i pameti. I veruju da je batina iz raja izašla. A možda bi bilo bolje onu već dobrano zloupotrebljenu gradsku televiziju upotrebiti za nešto pametnije – edukaciju građanstva, umesto što je olako prepuštena glavnoj i odgovornoj urednici da se isključivo divi svom stajlingu.

Pošto nas je već naučio da se o svemu pita i o svemu odlučuje, naš premijer koji ima toliko divljenja prema Li Kuan Jevu, morao bi hitno da reaguje. Da prvo nauči pameti šefove Komunalne policije kako da vaspitavaju ovaj pogani narod. Da zatim odmah formira Komisiju koja će ispitati prekomernu upotrebu sile, kazni krivce izbacivanjem iz službe i tu instituciju vrati u njene zakonske okvire u kojima je naglasak na Komunalna pa tek onda Policija. I na kraju, pošto se brutalna prebijanja građana, zulum i orijaško ponašanje ljudi u uniformama nastavljaju, da takoreći danas Skupština Beograda uvede posebno telo za nadzor rada Komunalne policije. Poput parlamentarnog Odbora za nadzor službi bezbednosti.

Nastavi li se dosadašnja blagonaklonost sistema prema ovoj vrsti represije nad građanstvom, Komunalna policija mogla bi se uskoro pretvoriti u paramilitarnu organizaciju, u crnokošuljaše.

Hoće li tada Komunalci asistirati Žandarmeriji u razbijanju građanskih demonstracija?

Zašto da ne. Dobro su se pokazali na “treninzima” i skoro da su se kvalifikovali za sertifikovane batinaše.

Peščanik.net, 25.03.2015.

BUS PLUS